Török Ambrus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Enyingi Török Ambrus (? – †1491 után) Sopron vármegye főispánja, a Bosnyák királyság kincstartója. Enyingi Török Imre nándorfehérvári bán apja.

Élete[szerkesztés]

Az enyingi Török család sarja. Keményfalvi Török György fia. Az írásos források 1445-91 között említik. Az enyingi Török család hatalmának és vagyonának megalapítója. Pályafutását és birtokainak gyűjtését a Kanizsai-család familiárisaként kezdte. 1461-ben Kanizsai László és Miklós Török Ambrusnak zálogosítják el szentgyörgyvári uradalmukat a hozzá tartozó falvakkal együtt. Néhány évvel később már királyi szolgálatban találjuk: 1464-ben soproni kapitány és főispán, később Hunyadi Mátyás bizalmát elveszítve Újlaki Miklós bosnyák király szolgálatába áll, ahol a megmaradt bosnyák állam kincstartójaként tölt be fontos tisztséget. Péter nevű öccsével ő szerezte a família előnevét adó Fejér megyei Enyinget. 1481. november 26.-án Mátyás magyar királytól szerzett családi címert gyermekeivel és a bakonoki Török rokonaival együtt.[1]

Házasságai és leszármazottjai[szerkesztés]

Első felesége Vityai Veronika, vityai Kis László, fehérkői várnagy leánya volt.[2][3] Tőle született:

  • enyingi Török Imre, valkói főispán, nándorfehérvári bán.[4]
  • enyingi Török Lucia, akinek a férje, hédervári Héderváry Ferenc volt.[5]

Felesége korai halála után, újra nősült meg: a második neje thapsoni Anthymus Ilona, akinek az édesapja Anthymus fia János mester fia János volt. Második felesége jogán szerzett adományt a hatalmas szigetvári uradalomra, amelyet ő és utódai egészen a török hódoltságig bírtak. A második nejétől egy fiú- és két leánygyermek született:

Jegyzetek[szerkesztés]

  • A Dunántúli evangélikus egyházkerület története.