Törökőr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törökőr
Gazdasági Főiskola a Buzogány utcában
Gazdasági Főiskola a Buzogány utcában
Közigazgatás
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Népesség
Teljes népesség15 170 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Törökőr (Budapest XIV. kerülete)
Törökőr
Törökőr
Pozíció Budapest XIV. kerülete térképén
é. sz. 47° 30′ 23″, k. h. 19° 06′ 43″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 23″, k. h. 19° 06′ 43″
A Wikimédia Commons tartalmaz Törökőr témájú médiaállományokat.

Törökőr Budapest XIV. kerületének (Zugló) része.

Határai[szerkesztés]

Eredeti telekhatárai a Kerepesi út, Hungária körút, Egressy út, Francia utca, Gyarmat utca, Róna utca voltak. A Gyarmat és Thököly út közötti sáv a 20. század elején Herminamezőhöz került.

Mai határai a Hungária körút – Egressy út – Francia út – Thököly út – Róna utca – Kerepesi út.

Északról Herminamező, nyugatról Istvánmező, délről Kőbánya (X. kerület), keletről pedig Kiszugló és Nagyzugló városrészek határolják.

Földrajz[szerkesztés]

A terület eredetileg részben zsombékos-vizenyős, mocsaras, illetve szárazabb homoki rét volt. Később szántó, majd a 20. századtól kultúrsivatag.[forrás?]

Története[szerkesztés]

A „Törökőr” név az 1700-as években bukkan fel a krónikákban, a területtel kapcsolatosan. A közelben kellett, hogy állomásozzon egy állandóan itt tartózkodó török őrcsapat, mely magát – és Pesten-Budán lévő felsőbbségei parancsára: őket is – nyilvánvalóan a hozzá közel eső rétekről látta el jó minőségű szénával.

Az 1718-ban a Török Istrázsától (Türkischen Schüld-wacht) keletre fekvő szántóföldeket nevezték Törökőrnek, melyeknek teljes területe 460 és fél holdat tett ki, és egyike volt a pesti határ egy tagban mérve legjelentősebb szántó területeinek.

Határait a Kerepesi út, Hungária körút, Egressy út, Róna utca alkották, a parcellák nagyobb része észak-déli dőlésű volt. A 18. század elején kialakult telekosztási rend egészen a 20. századig fennmaradt, s csak a század első évtizedében lezajlott átrendezés során változtak meg az addigi telekhatárok.

Jegyzetek[szerkesztés]