Szürkefejű törpepapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szürkefejű törpepapagáj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Papagájszerűek (Psittacoidea)
Család: Szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae)
Alcsalád: Törpepapagáj-formák (Agapornithinae)
Nem: Agapornis
Faj: A. canus
Tudományos név
Agapornis canus
(Gmelin, 1788)
Szinonimák

Agapornis cana

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szürkefejű törpepapagáj témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürkefejű törpepapagáj témájú médiaállományokat és Szürkefejű törpepapagáj témájú kategóriát.

A szürkefejű törpepapagáj (Agapornis canus) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a szakállaspapagáj-félék (Psittaculidae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkáron őshonos. Ez az egyetlen faj az Agapornis nemből, amelyik nem az afrikai kontinensen él. Betelepített populáció vannak a Comore-szigetek és Mayotte területén is. Korábban előfordult (feltehetően szintén betelepített egyedek által) Mauritius és a Seychelle-szigetek területén is, de onnan kihalt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 13–14 cm. Az Agapornis nem legkisebb testű képviselője. Uralkodó színe a zöld; a feje, a nyaka és a begyének kezdeti része hamvas világosszürke. A háta sötétebb, hasa világosabb zöld, a szárnya sötétebb. A farka szintén zöld, a tövén világosabb, sárgás árnyalatú, a csúcs előtt a szokásos fekete keresztcsík látható. Szárnyának és farkának alsó felülete fekete. A tojón a szürke szín elmosódottabb, inkább zöldes, a szárnya és a farka alsó felülete zöldes árnyalatú. A fiókák egyenletes zöld színűek, az első vedlés után jelennek meg első szürke tollaik.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll.[2]

Szaporodása[szerkesztés]

Költéskor párokra különülnek el, majd faüregekben költenek. A hím és a tojó szinte elválaszthatatlanok. A fészekbe sokféle anyagot hordanak be, de azért ebben is elég válogatósak. A fészekanyagot a tojó a farcsík tollazatában szállítja. A tojó egyedül költ, a hím a költés alatt eteti. A fészekalja 3-7 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 30-35 nap. Ezt követően a szülők még két hétig az odún kívül etetnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oláh György, Bankovics Attila (2022). „A papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez tartozó fajok magyar nevei”. Állattani Közlemények 107 (1-2), 109–174. o. DOI:10.20331/AllKoz.2022.107.1-2.5.  
  2. a b Romhányi, Attila. Papagájkedvelők kézikönyve. Gazda Kiadó, 234. o. (2003). ISBN 963 7445 49 8 

További információk[szerkesztés]