Százkarátos szerelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Százkarátos szerelem
(The Love Punch)
2013-as brit–francia film

RendezőJoel Hopkins
ProducerJean-Charles Levy
Clément Miserez
Tim Perell
Nicola Usborne
Műfaj
ForgatókönyvíróJoel Hopkins
FőszerepbenPierce Brosnan
Emma Thompson
Timothy Spall
Celia Imrie
Louise Bourgoin
Laurent Lafitte
ZeneJean-Michel Bernard
OperatőrJérôme Alméras
VágóSusan Littenberg
Gyártás
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóEntertainment One
Magyarország Vertigo Média Kft.
Bemutató2013. szeptember 12. (Torontói Nemzetközi Filmfesztivál)
Egyesült Királyság 2014. április 18.[1]
Magyarország 2014. április 24.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel4,8 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Százkarátos szerelem (eredeti cím: The Love Punch) 2013-ban bemutatott brit filmvígjáték, melyet Joel Hopkins írt és rendezett. Főszereplők Emma Thompson és Pierce Brosnan. Gálabemutatója a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2013. szeptember 12-én.[3] Magyarországon 2014. április 24-én jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Kate Jones (Emma Thompson) ötvenes éveiben járó, elvált, virágallergiás nő, aki az interneten flörtöl, és két gyermeke van: Sofie és Max. Sofie az edinburgh-i egyetemre megy, és Max is az egyetemen lakik egy lakótársával.

Kate szomszédai, Jerry és Penelope közeli barátságban vannak mind Kate-tel, mind Richard Jones-szal (Pierce Brosnan), Kate volt férjével, aki befektetési bankár és a történet elején az utolsó munkanapját tölti, mivel eladta cégét egy párizsi befektetőnek és éppen nyugdíjba vonul.

Amikor azonban a titkárnőjével, Doreennal a buszmegállóban folytatott kora reggeli beszélgetés után megérkezik utolsó napján az irodába, Richard rádöbben, hogy a gátlástalan vevő, Vincent Kruger szándékosan csődbe vitte a cégét; pénzügyi eszközeiket lefoglalták, és hogy mindent elveszített, mind a saját, mind a nyugdíjalapjába befektető dolgozók pénzét, és az ő gyermekeik tanulmányaira felvett kölcsönöket is. Richard megígéri a kétségbeesett és dühös alkalmazottainak, hogy visszaszerzi a pénzüket.

Ezért Richard azzal a kéréssel megy el volt felesége, Kate otthonába, hogy tegyenek valamit, segítsen a dolgozóknak visszaszerezni azt, amit méltán kiérdemeltek.

Párizsba utaznak, hogy beszéljenek a cégüket lefoglaló vállalat vezetőjével, hátha észhez tér. Azonban a próbálkozás hiábavaló, és egy rövid találkozás után ajtót mutatnak nekik.

Ezért alternatív tervet keresnek, ami lehet, hogy őrültebb, de hatékonyabb. Megtudják, hogy Vincent hamarosan az esküvőjét tartja Manon Fontane-nal. Kate azt is megtudja, hogy Manon egy legalább 10 millió dolláros gyémántot fog viselni a nyakában az eseményen. Részletes tervet dolgoznak ki, hogyan lopják el a gyémántot, és így visszakaphatják a nyugdíjra félretett pénzeket.

Kate-nek sikerül bejutnia Manon meghitt leánybúcsújának szűk körébe, így megtudja, hogy egy ismeretlen texasi párt is meghívtak az esküvőre. A számítógépes feltörésekhez is értő fia, Matt segítségével megkeresik a texasiak szállodáját, átejtik őket, és megszerzik az esküvői meghívókártyákat.

Richard és Kate felkérik barátaikat, Jerryt és Penelopét, hogy segítsenek nekik a partin részt vevő texasiaknak kiadni magukat, azzal a szándékkal, hogy így beszivárognak a partira. Közben ők kicserélik a gyémántot egy hamisítványra, a gyémántot pedig átadják Jerrynek és Penelopénak, mivel rájuk nem gyanakodnának.

Mivel a kastélyba való belépéshez ujjlenyomatra van szükség, Richard és Kate búvárfelszereléssel jutnak át a sziklákon, be a kastély területére. A partin megpróbálnak behatolni Manon szobájába. Ott meglepi őket Manon, aki feldúltnak tűnik. A könnyes szemű Manon bevallja Kate-nek, hogy kétségei vannak az esküvővel kapcsolatban. Miután Kate házassági tanácsot ad neki, Manon megtudja, hogy miért vannak ott, és úgy dönt, hogy szabad akaratából odaadja nekik a gyémántot.

Manon hivatalosan is lefújja az esküvőt. Jerry és Penelope el tudnak szökni a gyémánttal, miután Jerry lenyeli azt.

Richardot és Kate-et egy furgonnal majdnem egy szakadékba lökik, de Manon meg tudja menteni őket, így Kate felhívja egy kapcsolatát, aki egy hajóval felveszi őket.

Miután eladják a gyémántot Jerry egyik kapcsolatának 15 millió dollárért, Richard és Kate úgy döntenek, hogy egy kis időt utazással fognak tölteni, míg Jerry és Penelope visszaviszik a pénzt, hogy Richard korábbi alkalmazottainak adhassák.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[4] Magyar hangja
(1. szinkron, 2014)[5]
Richard Jones Pierce Brosnan Kautzky Armand
Kate Jones Emma Thompson Kovács Nóra
Sophie Jones Tuppence Middleton Gáspár Kata
Jerry Timothy Spall Csuja Imre
Penelope Celia Imrie Zsurzs Kati
Manon Fontane Louise Bourgoin Nemes Takách Kata
Catherine Marisa Berenson Nyakó Júlia
Michaela Eleanor Matsuura
Vincent Kruger Laurent Lafitte Zámbori Soma
Jean-Baptiste Durain Olivier Chantreau Orosz Ákos
Tim Tom Morton Tamási Zoltán
Matt Jones Jack Wilkinson Jakab Márk
Tyler Adam Byron Pásztor Tibor
Doreen Ellen Thomas Horváth Zsuzsa
Ken John Ramm
Glaxo titkárnő Linda Hardy
Strandklubos lány Julie Ordon
Esküvői vendég Catriona MacColl

Fogadtatás[szerkesztés]

Peter Bradshaw író a The Guardianban három csillagot adott a filmnek, mondván, hogy "egészen mókás, vidáman vakmerő és nagyon barátságos középkorú filmvígjték".[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Love Punch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Love Punch (película) című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wie in alten Zeiten című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Love Punch”, Time Out London (Hozzáférés: 2013. november 22.) 
  2. 'The Love Punch'. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. augusztus 8.)
  3. 'The Love Punch'. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (official site). [2013. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 6.)
  4. Szereposztás az IMDb.com szerint
  5. Százkarátos szerelem (Love Punch, 2013) 1. szinkron (2014). Mafilm Audio Kft., megrendelő Vertigo Média. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Bradshaw, Peter: The Love Punch review – entirely ridiculous but likable midlife comedy, 2014. április 17. (Hozzáférés: 2016. december 26.)

További információk[szerkesztés]