Szvacsina Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szvacsina Géza
Született1849
Mezőpanit
Elhunyt1917. április 16. (67-68 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • jogász
  • várospolitikus
Tisztségepolgármester (1898–1913, Kolozsvár)
SírhelyeHázsongárdi temető
Kolozsvár polgármestere
Hivatali idő
1898 1913
ElődAlbach Géza
UtódHaller Gusztáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Szvacsina Géza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szvacsina Géza (Mezőpanit, 1849.[1]Budapest, 1917. április 16.) jogász, királyi tanácsos, Kolozsvár polgármestere 1898 és 1913 között, a kolozsvári süketnémák és vakok intézeteinek megalapítója, azok felügyelő bizottsági elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Elemi iskoláit Szamosújváron végezte, gimnáziumi tanulmányait pedig a kolozsvári piarista főgimnáziumban. Ügyvédi pályára készült, de hamar otthagyta az ügyvédi gyakorlatot, mert az nem felelt meg az egyéniségének. 1880-ban Kolozsvár város szolgálatába állott, amikor jegyzővé választották. Három év múlva egyhangúlag városi tanácsossá választották. 1898-ban polgármesterré választották. 1913-ban, betegségei miatt, 15 évi polgármesterség, valamint 33 évi közszolgálat után nyugdíjba vonult.

Nyugdíjba vonulása után Balatonfüreden, majd a Bécs melletti Badenben kezeltette magát. Valamennyire jobban érezte magát, amikor a román betöréssel járó izgalmak miatt nem tudott Kolozsvárra hazamenni, útját Budapesten megszakítva szanatóriumba vonult. Itt érte a halál 1917. április 16-án. Kívánsága szerint Kolozsváron temették el a város által felajánlott díszsírhelyen.

Munkássága[szerkesztés]

Kolozsvár város közönsége a valódi értékénél mindig többre becsülte működésemet. Azt hitte, akkor is dolgozom, fáradok, mikor idejöttem. Ugyan melyik szülő fárad ki, mikor gyermekét oktatja, neveli? A szeretet munkája nem fáraszt, az felüdít. Nekem is szükségem volt arra, hogy azt a szeretetet nyilvánítsam, amely szívemet betöltötte. Amikor a városért kifejtett munkáimban elfáradtam, eljöttem ide pihenni és mindenkor felüdülve távoztam innen. Ha erőszakkal elvinnének is innen, én mindig visszatérnék, mint az apa, aki gyermekét szereti és látni akarja azt.
A süketnémák intézetének 25 éves jubileumán elhangzott beszédéből[1]

Kolozsváron a nagyméretű közművesítés Albach Géza és Szvacsina Géza polgármesterek hivatali ideje alatt valósult meg. Ebben az időszakban épült ki a csatornarendszer, a vízvezeték, a közúti vasút, majd a villanyhálózat.[2] Polgármestersége alatt a város a monarchia fontos központjává vált, nemhiába emlegették akkor Kolozsvárt kis Athén néven, főleg a fontos kulturális intézmények létesítése miatt. Sok hasznos intézmény mellett, egyik fontos alkotása a süketnémák és vakok intézetének megalapítása volt.

1902-ben felavatták Mátyás király szobrát, 1906-ban átadták a nemzeti színház új épületét, 1903-ban emléktáblával jelölték meg Bolyai János szülőházát.

Megjelent munkái[szerkesztés]

  • A Siketnémák Kolozsvári Országos Intézetének története a létesítés eszméjének keletkezésétől mostanig terjedő 9 évről; Magyar Polgár Ny., Kolozsvár, 1896
  • A siketnémák államilag segélyezett kolozsvári intézetének ismertetése; Kolozsvár, 1900 (magyar és francia szöveggel)
  • Jelentés a vakok kolozsvári országos intézetének 1-ső évi működéséről.(1900–1. tanév); Kolozsvár, 1901
Sírja a Házsongárdi temető II.a. parcellájában

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Ferenc József-rend lovagkeresztje, 1894
  • Királyi tanácsosi cím, 1900
  • Magyar királyi udvari tanácsosi cím, 1910

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Születési éveként 1850 szerepel a Magyar Siketnéma-Oktatás (1917. ápr.–jún. 57–60. o.) című folyóiratban közölt megemlékező cikkben. Máshol 1849 szerepel.
  2. Fazakas, László: „Cipeltessünk vele terheket." A villanyáram bevezetése és hatása a kolozsvári ipar fejlődésére (magyar nyelven). Erdélyi Krónika, 2020. október 3. (Hozzáférés: 2020. november 1.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Minta és felzárkózás. Kolozsvár és Marosvásárhely fejlődéstörténetének összehasonlítása Szvacsina Géza és Bernády György polgármestersége idején; szerk. Fazakas László, Ferenczi Szilárd, Fodor János, Gál Zsófia; Iskola Alapítvány–Lector, Kolozsvár–Marosvásárhely, 2021