Sztaroszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sztaroszte szócikkből átirányítva)

A sztaroszta (cirill: староста) szláv eredetű szó, jelentése elöljáró. A szlávok történetében gyakran megjelenő megnevezésnek az idős, koros jelentésű старый az alapszava, és a vezetők senior-elvű kiválasztásának jele. Ukrajnában a 2014-2015-től létrehozott községek kerületeinek élén áll sztaroszta.

Története[szerkesztés]

A korai középkortól a 20. század elejéig Kijevi Ruszban, majd később Oroszországban a parasztközösségek (obscsina) választott vezetőjét nevezték így.

Kanuty Rusiecki: Stárosta (1823)

Lengyelországban a 14. századtól az ország harmadik felosztásáig (1795) háromféle királyi tisztviselőt neveztek így:

  • Starosta generalny – közigazgatási egység általános képviselője és felelőse;
  • Starosta grodowy – megyei szintű tisztviselő, a bűnüldöző és végrehajtó hatalom (rendőrség és bíróság) felügyelője, valamint az állami vámok felelőse;
  • Starosta niegrodowy – a koronabirtokok felügyelője.

1999-től Lengyelországban a járás közigazgatás vezetője, akit a járási önkormányzat nevez ki.[1]

A Habsburg Birodalom Galícia és Bukovina tartományaiban a kerületi (okruh) közigazgatás felügyelője.

Sztarosztának nevezik bizonyos ortodox közösségek és az artel (артель) nevű gazdasági egyesülések vezetőit is.

A történelmi Magyarországon a Felvidéken (Felföld), a szlovák nyelvterületeken volt használatos, mind az öreg (bölcs), mind a vezető jelentésben. Jelenleg Szlovákiában és Csehországban a polgármester címe (a nagyobb városokban azonban primátornak nevezik a polgármestert).

A kárpátaljai ruszinok és a lengyelek körében az esküvői szertartásmestert is sztarosztának nevezik. Ez a szokás Észak-Erdélyben is elterjedt, annak román és román többségű területein az esküvői vőfélyt értik alatta, aki tréfás megjegyzéseivel biztatja a lakodalmasokat az ajándékozásra és pénzadományozásra.

Ukrajna[szerkesztés]

Ukrajnában a 2020-as közigazgatási reformot megelőzően jelent meg a sztaroszta tisztség. 2014-2015-ben kezdődött el a községek megszervezése a települések önkéntes társulása alapján. A nagyobb községekben a helyi tanácsok döntése alapján opcionálisan kisebb egységek kijelölésére van mód. Ezeket az egységeket sztarosztai kerületne hívják. Az intézmény funkciója, hogy a községekben a kisebb települések érvényesíteni tudják a helyi lakosság érdekeit. A sztarosztai kerület élükön a sztaroszta áll.[2] A sztarosztáknak a községi tanács vagy annak végrehajtó bizottséga szélesebb jogköröket is adhat, amelyekkel a helyi közigazgatást támogatják. A sztaroszták működését Ukrajna Helyi közigazgatásról szóló törvényének 54. cikke szabályozza.[3] 2024-től a városi községek nem hozhatnak létre szatosztai kerületeket, erre csak a falusi és települési községeknek van joguk. 2023 októberi állapot szerint Ukrajnában 7567 sztarosztai kerület volt kijelölve, de csak 7482 sztaroszta működése volt jóváhagyva.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iwona Wieczorek, Jarosław Szymanek. Słownik pojęć w administracji publicznej (lengyel nyelven). Narodowy Instytut Samorządu Terytorialnego, 202-203. o. (2018). Hozzáférés ideje: 2024. február 24. 
  2. Автор: Старости. decentralization.ua. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  3. Про місцеве самоврядування в Україні (ukrán nyelven). Офіційний вебпортал парламенту України. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  4. МОНІТОРИНГ РЕФОРМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЛАДИ. (Hozzáférés: 2024. február 24.)

Források[szerkesztés]