Szomáli dikdik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szomáli dikdik
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Antilopformák (Antilopinae)
Nemzetség: Törpeantilopok (Neotragini)
Nem: Madoqua
Faj: M. piacentinii
Tudományos név
Madoqua piacentinii
(Drake-Brockman, 1911)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szomáli dikdik témájú rendszertani információt.

A szomáli dikdik (Madoqua piacentinii) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és az antilopformák (Antilopinae) alcsaládjába tartozik. Három rokonával (Kirk-dikdik, Salt-dikdik, Günther-dikdik) alkotja törpeantilopok (Neotragini) nemzetségébe tartozó Madoqua nemet.

Elterjedése[szerkesztés]

Eredetileg csak Szomália középső részének tengerparti sávjából ismerték, ahol az Indiai-óceántól legfeljebb tíz kilométeres távolságig fordul elő. Az új évezred első éveiben azonban Etiópia délkeleti régiójában, Ogadenben is felfedezték a Shebelle és időszakos mellékfolyói völgyében. A tengerparti dikdikek homokos talajon, hűs és párás tengeri szélnek kitett sűrű bozótosokban élnek, az etiópiai állomány pedig balzsamfák és akáciák alkotta tüskés bozóthoz kötődik.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az ezredfordulón, az etiópiai állomány felfedezése előtt harmincezresre becsülték a faj állományát, de a szomáliai polgárháború következtében biztosra vehető, hogy azóta csökkent a dikdikek száma a tengerparti élőhelyek zavarása és a fegyverek elterjedése következtében. Bőre kedvelt kézműipari alapanyag, emiatt is vadásszák. A kaotikus viszonyok miatt azonban nem állnak rendelkezésre az állományról, így a Természetvédelmi Világszövetség nem értékelte a faj helyzetét. A szomáli dikdik élőhelyén egyik országban sincsenek természetvédelmi területek, és fogságban sem tartanak ilyen állatokat, noha a felsoroltak rendkívüli fontosságúak lehetnek a faj megőrzésében.

Külső hivatkozások[szerkesztés]