Szokol (rádió)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SOKOL-403, export kivitel. A Szokol és a Szokol-403 belseje elektronikailag és mechanikailag is megegyezett

A Szokol (orosz: sólyom szóból) egy szovjet tranzisztoros rádiómárka, mely az 1960-as, 1970-es években volt kapható. Eredeti orosz felirata СОКОЛ, export felirata pedig SOKOL volt. Később megjelent a Szokol-403 típus. Mindkettő kapható volt Magyarországon is.

Felépítése (régebbi fajta)[szerkesztés]

7db PNP germánium tranzisztorral és 1 diódával felépített, szuperheterodin, hordozható zsebrádió. Végfokozatát tekintve hagyományos fázisfordító- és kimenőtranszformátoros. Középfrekvenciája: 465 kHz. Hosszúhullámot és középhullámot is képes venni. 9V-os elemről üzemeltethető.

Az első tranzisztor П422-es rövidhullámú rádiófrekvenciás tranzisztor. A középfrekvenciás tranzisztorok П401-esek, de egyes készülékekben П422-esek vannak használva helyettük (például amikor a gyárból elfogyott a П401-es). A végfokozat 4 tranzisztora П40-es.

Felépítése (újabb modellek)[szerkesztés]

Újabb Szokol rádiók (pl.: Szokol-310) szilícium tranzisztorokkal és diódával épültek. Gyakori volt a transzformátoros, illetve a kimeneti csatolókondenzátoros végfokozat. Tipikusan KT315b tranzisztort használtak ezekben a rádiókban. A Signal-402 is KT315b tranzisztorokkal volt szerelve.

A Szokolnál tartósabbnak tartott hasonló készülék volt a Selga,[1] melyet Rigában gyártottak; Magyarországon kevéssé terjedt el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RRR Rigas Radio Rupnica

Források[szerkesztés]