Szexshop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szexshop
Sex shops (Paris)-01.jpg
A Wikimédia Commons tartalmaz Szexshop témájú médiaállományokat.

A szexshop vagy szexbolt olyan üzlet, ahol felnőttek számára szexuális segédeszközöket, pornófilmeket, erotikus fehérneműket, erotikus könyveket, magazinokat, és óvszereket árulnak. Terjedőben vannak az online szexüzletek is, melyekben a vásárlók kényelmesebben és nagyobb diszkréció mellett vásárolhatnak ilyen jellegű termékeket.

Utcai szex üzletek[szerkesztés]

A legtöbb országban, köztük hazánkban is a mindenkori törvény szerinti kiskorúak nem tartózkodhatnak az üzletben.

Rengeteg országban nem tolerálják a szex boltok jelenlétét, melynek legtöbbje az iszlám országokban található.[forrás?] Sok ország törvénye engedélyezi, hogy az üzletekben privát kabinok, privát sztriptízek, vagy peep show-k extra szolgáltatásként működhessenek. Japánban a szexüzletekben manga képregényeket és videojátékokat is lehet kapni, amelyeket Z-jelzéssel illetnek.

A törvény nem engedélyezi az erotikus üzleteknek, hogy iskola, vagy templom közelében, forgalmas helyen üzemeljenek. A boltnak nem lehet kirakata, mivel így a fiatalkorúak nem láthatnak be a boltba.

Első magyar szexshop 1989-ben az Intim Center[szerkesztés]

Az első magyar szexshop még a rendszerváltás előtt 1989. november 15-én nyílt meg a Károly körút 14. szám alatt Intim Center néven, amely mind a mai napig létezik. „Budapesten megnyílt az első magyar szexshop. Intim Centernek hívják, és osztrák–magyar vállalkozásban árusítja a műizéket, a pornókazettákat, a fölfújható és engedelmes pévécélédiket.”[1] Akkoriban a három T kategória közül annyira hirtelen került a tiltottból a tűrtbe, hogy ezért még a korabeli sajtó is így számolt be a szexuális jellegű üzlet körüli adminisztratív bizonytalanságokról:

"Intim Center néven szexbolt nyílt a fővárosban, a Tanács körút 14. szám alatt. Videokazettáktól kezdve a műizéig mindent lehet kapni. Méghozzá legálisan! Illetve eddig ezt hihettük, hiszen a központi napilapok nagy ovációval számoltak be a bolt megnyitásáról. Most azonban, az Esti Hírlap információja szerint kiderült, hogy szó sincs engedélyekről. Az újság egyik munkatársa felhívta a Művelődési Minisztériumot, s azt az információt kapta, hogy a boltnak nincs joga olyan malacságok árusítására, amelyek a polcokon megtalálhatók. Az ügyet kivizsgálják, de a boltot egyelőre nem zárják be.”[2]

Online boltok[szerkesztés]

Mint a legtöbb országban, Magyarországon is egyre több az online erotikus áruház, a hagyományos üzleteknél nagyobb választékkal. A kényelmes házhoz szállítás mellett a legfőbb előnye a diszkrét vásárlás lehetősége, mely regisztráció után azonnal elérhető. A hátránya, hogy sok személyes adatot kell megadni: név, lakcím, email cím, telefonszám. A futár érkezésekor ami 3-6 órás időtartam, a címen kell tartózkodni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. I. C.” (magyar nyelven). Délmagyarország, 1989. november 21., kedd 78 (276), 8. o. (Hozzáférés ideje: 2019. augusztus 21.)  
  2. Műizé” (magyar nyelven). Dunántúli Napló, 1989. november 17., péntek 46 (318), 3. o. (Hozzáférés ideje: 2019. augusztus 21.)  

Külső hivatkozások[szerkesztés]