Szerkesztővita:Chenorb

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szaszicska 13 évvel ezelőtt a(z) Egyéb témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Chenorb!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Felküldési segédlet
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál szó szerint ne másolj máshonnan, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: ~~~~


Szócikkek szerkesztése[szerkesztés]

Szia!

Úgy látom, a kémiai tárgyú szócikkek szerkesztésével kezdtél foglalkozni. Némileg módosítottam a szerkesztéseiden, hogy összhangban legyenek a kialakult szokásokkal (pl. a szócikkben nem szoktuk jelezni, hogy ki szerkesztette, az a laptörténetből egyébként is egyértelműen kiderül). Ha kérdésed van, írj nyugodtan, megpróbálok segíteni.

Üdv – Szaszicska vita 2009. július 18., 08:50 (CEST)Válasz

Eozin (festék)[szerkesztés]

Szia! A cikk szerint kétféle eozin festék is van (eozin Y és eozin B vagy eozinsárga és eozinkék), de amikkel kibővítetted a cikket, azok (részben?) csak az eozin Y-ra igazak. Tudnád ezeket egyértelműbben jelezni a cikkben? Vagy akár kezdhetnél egy külön Eozin Y vagy Eozinsárga cikket is, és oda beírhatnád ezeket. Üdv: Szaszicska vita 2010. június 5., 20:09 (CEST)Válasz

Köszi! Egy-két apró módosítást tettem a cikkben. Egy-két helyen többes szám első személyű a szöveg, ezeket úgy hagytam, de talán jobb lenne kevésbé személyesen, semlegesebben fogalmazni (pl. a "Munkánk során" fordulat egy kicsit szokatlanul hangzik egy enciklopédiában). Üdv: Szaszicska vita 2010. június 6., 22:21 (CEST)Válasz

Egyéb[szerkesztés]

A savhalogenides cikkben köszi a javítást. Bár még nincs kész, de remélem hamarosan be tudom majd fejezni a fordítást...
Láttam több más cikkben is aktivizáltad magad :-), ha nem haragszol, pár kérdésem, felvetésem lenne ezekkel kapcsolatban:

Az észterek cikkbe betettél egy képet a direkt észteresítés reakcióegyenletével a korábbi egyenlet helyett. A kevésbé szokásos jelölések miatt cserélted le képre az egyenletet? Csak azért kérdem, mert ha nem muszáj, én inkább nem használnék képbeszúrást, ha szöveggel is el lehet érni ugyanazt az eredményt.

Ha csak lehet, légy szíves add meg a cikkek készítéséhez használt forrásokat (eozin, Friedel-Crafts reakciók). Ez más szerkesztőknek és az olvasóknak is nagy segítséget jelenthet.

A F-C alkil.png képben a metilklorid alatti utolsó sorban van egy elgépelés: Fájl:F-C alkil.png

Ha kérdésed van, írj nyugodtan, akár ide, akár a vitalapomra (ilyenkor négy hullámvonallal (~~~~) írd alá az üzenetet, a rendszer ezt automatikusan a nevedre és a dátumra cseréli, így könnyebb látni, hogy ki és mikor írt). És remélem, nem elrettentésnek vetted a fentieket, mert egyáltalán nem annak szánom!

Üdv: Szaszicska vita 2010. június 6., 22:42 (CEST)Válasz

Észter[szerkesztés]

Szia! Köszi a választ! Akkor a kép helyett
Fájl:Direkt észt.png
inkább így tenném a cikkbe:

Jó így? Szaszicska vita 2010. június 6., 23:21 (CEST)Válasz

OK. :-) De ha kérdésed van, szólj nyugodtan. Üdv: Szaszicska vita 2010. június 6., 23:41 (CEST)Válasz