Szerkesztővita:Tgr/combobox teszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Hát... Nekem nem megy... Vajon miért? - Gaja  2006. március 26., 22:13 (CEST)

Ctrl+F5? Nálam megy, viszont az az "oldspecialchars" id-jű div nem kellene bele, így külön sorba kerül a select, nem szép. – KovacsUr 2006. március 26., 22:20 (CEST)

A régieket azért tettem bele, hogy kevésbé kompatibilis böngészőkben is meglegyen az összes karakter (bár nem tudom, van-e használatban olyan, ami a getElementsById-t nem tudja, a kurzorpozicionálást meg igen). --Tgr 2006. március 26., 23:20 (CEST)

Cache ürítés volt többször, Ctrl+F5 volt többször, csak ez van a monobook.js-ben (bár van előtte-utána egy <pre> - </pre> pár), mégsem műkszik. Ja Firefoxról van szó. Megnéztem, IE alatt sem megy... - Gaja  2006. március 26., 22:30 (CEST)

Nálam működik Operával, Firefoxszal és IE-vel is. Valami gubanc lehet nálad. – KovacsUr 2006. március 26., 22:48 (CEST)

Na az a röhej, hogy a User:Tgr/combobox teszt oldalon jó, viszont a monobook.js-emben nem. Átmásoltam a Tiédet, azzal sem jó... - Gaja  2006. március 26., 22:57 (CEST)

Öö... Pillanatnyilag csak ott kell működnie. Eddig hol nézted? :) – KovacsUr 2006. március 26., 23:00 (CEST)

Ja, asszittem, hogy már működik szerkesztéskor is... Akkor bocsi az egész felhajtásért. Mikor lesz elérhető szerkesztéskor is? - Gaja  2006. március 26., 23:05 (CEST)

Most megint nem jó, csak js nélküli karaktereket látom, hiába frissítgetek, stb. Asszem feladom mára. - Gaja  2006. március 26., 23:20 (CEST)

Hát nekem nem megy se itt, se ott, sehol. :-( Nem látok semmiféle comboboxot. Biztos én rontottam el valamit, de nem tudom, mit. --DHanak :-V 2006. március 26., 23:21 (CEST)

Most meg azért nem megy, mert Tgr már kivette a commentet az "élesítő" sorok elől, azaz most már csak szerkesztéskor futna le a script. Írd át az enyémre a hivatkozást (User:KovacsUr/combo.js), ha meg szeretnéd nézni. – KovacsUr 2006. március 26., 23:24 (CEST)

Vagy szerkeszd :) Nekem FF, Moz, IE alól jó, ha nincs kifogás, holnap átteszem élesbe. (Addig még átírhatja a tartalmát, akinek kedve van.) --Tgr 2006. március 26., 23:26 (CEST)

Én első lépésben kivenném azt a Deutsche... valamit (három betűs rövidítés, már elfelejtettem, de szerintem nekünk nem kell), illetve a karakterek leírását, pld. "Arab: ", ez látszik a combo boxban. Ha nem tetszik, tegyétek majd vissza. – KovacsUr 2006. március 26., 23:29 (CEST)

Áh, nagyon király! A „jiddis” az nem héber akar lenni? --DHanak :-V 2006. március 26., 23:32 (CEST)

Hát, vazze, én frissítek, Ctrl+F5-ölök, Cache-t ürítek, de semmi! Folyamatosan csak a hagyományos "Karakterek:..." keret jön be... Könyörgöm mondja meg valaki, hogy mit rontottam el??? - Gaja  2006. március 27., 22:02 (CEST)

Valószínűleg nem lapoztál eleget lefelé :-) --Tgr 2006. március 27., 22:36 (CEST)

Most, hogy élesítetted, már jó... - Gaja  2006. március 27., 23:06 (CEST)

Még valami: A "Gall" legyen "Kelta" és szerintem "Szerb"-re nincs szükség, hiszen a "Cirill" tartalmazza. Viszont a "Cirill"-be bele lehetne tenni a még hiányzó mellékjeles betűket is. - Gaja  2006. március 27., 23:29 (CEST)

Szerintem nincs szükség az >alap<-ban a magyar ékezetes karaktereket felsorolni. De pár más dolgot bele lehetne tenni, nálam legalábbis csak a szerkesztőablak szélességének a feléig ér. --SyP 2006. március 28., 10:26 (CEST)

Szerintem király. Amióta itt vagyok ez a legfontosabb, műszaki szintű fejlesztés a wikin, amit látok. A portálok/közösségi is nagyon szép volt. Köszönettel, --Burumbátor 2006. március 28., 15:26 (CEST)

Dupla combo[szerkesztés]

Nálam valami miatt duplán jelenik meg a combobox. Mindkettő működik, de azért elég zavaró... --DHanak :-V 2006. március 28., 16:26 (CEST)

Vedd ki a monobook.js-edből a próbaváltozatot meghívó részletet. – KovacsUr 2006. március 28., 20:32 (CEST)

Nagyon tetszik!!! :-) Köszi szépen! A "Pinyin" helyett "Pinjin" kéne, a "Wikikód" helyett "Wiki-kód" (mivel a Wiki tulajdonnév, még ha rövidült alakú is), az AHD-ről pedig halvány sejtelmem sincs, mi lehet, úgyhogy legalább egy nyúlfarknyi csonkot kéne írni róla, hogy legalább azonosítani lehessen.

Az Alap-ban szerintem maradjanak benne a magyar ékezetes betűk is, hiszen ha valaki nincs Magyarországon, vagy itt él, de nincs magyar billentyűzete, annak jól jöhet. Szerbre valóban nincs szükség, hiszen a sajátos karakterek a Cirillbe valók (ugyanúgy, ahogy bolgárra, ukránra, beloruszra stb. sincsen szükség). A görögbe viszont bele kéne tenni az ógörögben használt ékezetes (éles, tompa, hajtott, valamint az előbbiek alulírt iótával) és hehezetes magánhangzók jelét is – lehetőleg elkülönítve a normál ábécétől, hogy áttekinthetőbb legyen –, pl.:

Ἀ Ὃ ἄ ἀ ᾱ ᾳ ᾷ έ ὲ ἐ ἔ ί ἰ ὶ ἶ ῖ ἷ ό ὸ ὀ ὄ ὐ ὑ ὖ ὼ ὡ ῶ ὦ ῳ ῷ ὐ ὑ ῦ ὕ ή ἡ ῃ ῇ

A fentieket találtam meg itt és itt, de igazából a magánhangzók és a jelek összes lehetséges kombinációja jó lenne. (Lehet, hogy ezekről is van lista valahol; én mindenesetre nemigen tudom, hogy lehet ezeket előállítani.)

Adam78 2006. március 28., 20:26 (CEST)

Ellenvetés: a wiki szerintem nem tulajdonnév, nem a Wikipédia rövidülése, épp ellenkezőleg. – KovacsUr 2006. március 28., 20:32 (CEST)
Még: a nyelvek szerinti bontás szerintem hasznos, ne olvasszuk be a cirill betűs nyelveket a "Cirill" készletbe. Ha valaki bolgár, ukrán, stb. témájú cikket szerkeszt, sokkal jobb, ha csak a szükséges karaktereket látja, nem egy általános táblázatban kell keresgélnie. Ilyen alapon beolvaszthatnánk a magyar, cseh, stb. készleteket is egy "latin-2" készletbe. Nem lenne jó. A combobox egyik legnagyobb előnye épp a szűrés lehetősége. – KovacsUr 2006. március 28., 20:37 (CEST)

A "wiki" minősítésén nem fogunk összeveszni; most már belenéztem a belinkelt cikkbe. – Cirill betűkészlet: azt is elfogadom, ennek alapján: tényleg sok betűvel tér el. (Innen gondoltam, hogy nincs olyan sok különbség…) Adam78 2006. március 28., 20:41 (CEST)

Kétszer szerkütköztünk, közben megbeszélted magaddal. :) A cirill betűkészletekről egyébként van cikk nálunk is, ezt még belinkelem: cirill eredetű ábécék. – KovacsUr 2006. március 28., 20:51 (CEST)

Szerkeszd bátran...[szerkesztés]

Szóval azért csináltam a tesztváltozatnak külön lapot, hogy mindenki maga tudja módosítani, és ne nekem kelljen találgatni, hogy mik a cirill mellékjelek, vagy az ógörög hehezetek. A dupla comboboxért elnézést, javítottam, most már nem keveredik össze a teszt meg az igazi. (A teszt persze csak a User:Tgr/combobox teszt lap szerkesztésekor működik, ott sem az igazi szerkesztőmenüben, hanem a lapban lévőben.) Nyugodtan adjátok hozzá, töröljétek ki, írjátok át, amit akartok, elvégre ez egy wiki lenne. (A formátum le van írva a lapon, de ránézésre se nehéz kitalálni.) Az ottani változtatásokat időnként átvezetem élesbe, amíg ki nem alakul egy olyan változat, ami mindenkinek megfelel.

Jó lenne az is, ha minél többen leírnák, mit tartanak szükségesnek az opciók közül, hogy a feleslegeseket aztán ki lehessen venni. (Nem hiszem, hogy pl. a vietnamira nagy szükség van.) Az AHD egyébként az American Heritage Dictionary hangjelölő rendszere, az se hiszem, hogy sok embernek hiányozna.

Más: mi a jobb, ha mindig az Alap menün van betöltődéskor a lista, vagy ha emlékszik a legutóbbi beállításra?

--Tgr 2006. március 29., 01:46 (CEST)

Klassz ez, de szeretném vissza...[szerkesztés]

...a régit. Nekem az jobban tetszett, ami nekem kellett az ott volt, most pl. nagyon hiányzik a ~~~~. Hogy tudom visszacsinálni a régit magamnál? Köszi, Totya 2006. március 29., 14:08 (CEST)

Nekem megy, de a régi jobban tetszett. Hiányolom a tildákat, és sajnos a klavitúrán nem egyszerű megkeresni. Az ékezetes betűknek sok értelmét nem látom, de bizonyára van valami oka, hogy felkerültek... Amúgy Explorert használok, a 6.0.2900 változatot. Az általad leírt frissítés bejött, köszönöm a segítséget! A legördülő menű nahgyon jó. Nem lehetne egy "régi" menüpont is? Majd utána nézek még, hogyan tudom az aláírást "automatizálni".

Kösz még egyszer! User:Beginner_25 2006. március 29., 09:05 (CEST)

Tildéket raktam be (van az ablak fölötti gombok között is, de úgy látszik, az nem túl népszerű), régi egyelőre nincs, majd attól függően keresünk valami megoldást, hogy az emberek mekkora részének van rá igénye. (Ha nem soknak, akkor egyéni javascript, ha soknak, akkor menüpont, esetleg külön skin.) --Tgr 2006. március 29., 23:58 (CEST)

Köszi, tulajdonképpen nekem csak a tilda hiányzott ([1] ;-)), most hogy visszatetted már nem is hiányzik annyira a régi. Sőt a wikikódból a redirectet már használtam is. :-) Szóval jó ez csak szoknom kellett. üdv, Totya 2006. március 30., 00:14 (CEST)

ki az a Tilda? :) – Alensha  2006. március 30., 02:08 (CEST)

Átalakítás menüpont[szerkesztés]

Nekem tetszik. A saját monobookomban van olyan, ami hasznos lehet, de itt nem találom. Azt hiszem nagy része Hanáktól van. Ha van kedved kísérletezni vele ezek az utolsó menüpontok ottan:

  • idézőjel átalakító ("" helyett magyar, de a html táblázatokban is cseréli :-(, ha egy hiányzik, onnantól az összes fordítva lesz)
  • kalapos ékezet cserélő
  • angol dátum magyarítása
  • reguláris kifejezés cseréje
  • német dátum magyarítása (kísérleti verzió, talán angolt is tudja)

-- Árpi (Harp) 2006. április 6., 16:49 (CEST)

Kredit a helyére: az első hármat én is Nyenyectől vettem át (a negyedik valóban tőlem származik). --DHanak :-V 2006. április 6., 22:39 (CEST)

Ilyen regexp dolgokat inkább nem tennék bele, egyrészt mert egy vigyázatlan, esetleg hozzánemértő felhasználó kezében csúnya dolgokat tudnak művelni, másrészt ehhez bele kéne turkálni a Monobook.js-be, és betöltődne egy csomó felesleges kód azoknak is, akik csak olvassák a Wikipédiát. --Tgr 2006. április 14., 19:14 (CEST)

Félidézőjel[szerkesztés]

Jelentések megadásához, ill. esetleg harmadlagos idézőjelként szükség lenne egy olyan, ún. félidézőjelre az Alap típusba, lehetőleg a belső idézőjelpár: "»«" után, ami a kijelölt szövegrész két oldalára ilyet: ’ ’ szúr be – az egyiket az elejére, a másikat a végére. (Az MS Wordben ha azt kérem, hogy az írógépes szimpla idézőjelet: ' ' cserélje le nyomdai idézőjelre, akkor ilyet: ‘ ’ tesz be a szavak elejére és végére, de ez nem jó!) Ellenőriztem az OH.-ban is, hogy valóban mindkettő azonos, 9-es alakú (balra mutató) jel-e, és valóban (296–297. és 336–337. o.). A sima „ ” idézőjeleket még csak ki tudom cseréltetni a Worddel, de ezt az idézőjelpárt: ’ ’ a Word se képes előállítani, úgyhogy ezeket egyenként kell kijavítani. Nagyon köszi előre is! Adam78 2006. április 17., 03:26 (CEST)

De igen, azonos az aposztróffal, csak duplán kéne berakni a boxba, hogy a kijelölt szó elejére és végére egyszerre be tudja illeszteni, mint a másik két idézőjelet. (Persze a szimpla aposztróf is megmaradhat ettől függetlenül a box egy másik részén.) Adam78 2006. április 17., 14:20 (CEST)

Köszi szépen! Még valami: a "pinyin"-t csak angolul írják "y"-nal, magyarul "j"-vel íródik: "pinjin". Adam78 2006. április 20., 18:53 (CEST)