Szerkesztővita:Sakic19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Sakic19!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! --Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. július 23., 04:41 (CEST)

Upcycling[szerkesztés]

A Felhasznosítást, sok hezitálás után én jelöltem azonnalira, Alensha csak megtette. És valóban azért, amit említesz: a „felhasznosítás”, nem hogy esetlen, de egyenesen béna. Ilyen magyar szó nincs. Valamint mert nagyon karcsú volt. Aztán láttam a párcikket is (Lehasznosítás). Ilyen szó sincs a magyarban. Azt csak azért nem jelöltem semmire, mert annak van némi (ha nem is sok) angolja, meg némileg bővebb is (meg mer nem tudok mit kezdeni vele:). De már jópárszor gondolkoztam azon is. Valami normális névvel kéne mennie. (Tudom, hogy idióta nevek vannak a környezetvédelemben, volt szerencsém hozzá évekkel ezelőtt, de azért nem kéne fokozni. :) Ellenben, ha ezeket a szavakat így használják széles körben, akkor én tévedtem. Egyébként a törölt cikket is vissza lehet állítani, azesetben, ha tudsz neki valami rendes címet és megfelelő bővítést adni. A linkeléseket pedig úgy kell megoldani, hogy a cikk ne csak egy másikkal legyen összekötve, hanem még jópár másikkal (mittomén: környezetvédelem, újrahasznosítás, stb.) Várom válaszod. Üdv, – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 11., 10:40 (CEST)

Válasz[szerkesztés]

Igen, tudom, hogy a le- és felhasznosítás nem létezik (egyelőre) a magyarban, mivel kifejezetten új fogalmakról van szó, annak idején gondolom az újrahasznosítás sem létezett, amíg le nem fordítottuk a recycling szót. Mivel minőségileg mást jelöl az up- és a downcycling, ezért meg kéne őket különböztetni, és használhatjuk az eredeti szót, vagy találhatunk ki új szavakat. Beszéltem erről a kérdésről pár barátommal az egyetemről, és a fel- és lehasznosítás volt a legjobb, amit ki sikerült találnunk. A lehetőségek: találunk másik magyar szót, elkezdjük használni ezeket (igazából a Bölcsőtől_bölcsőig szócikkhez - valamint beszúrtam őket az újrahasznosításhoz is - készítettem a fel- és lehasznosítás szócikkeket, mert ott említettem meg őket, ezeket kis, magyarázó szócikkeknek szántam), vagy használjuk az angol szavakat, és "fontos, hogy előnyben részesítsük az upcyclingos technológiákat a downcyclingra alapulók helyett" típusú mondatokat fogunk kreálni. Én a másodikra szavaztam, de ha az első lehetőségre van esetleg ötleted, az is jó lenne, a harmadik számomra szükségmegoldás.

A szócikk rövidsége abból adódik, hogy a Bölcsőtől bölcsőig szócikkel kapcsolatban kerültek elő a fogalmak, tehát egyelőre csak meg akartam őket magyarázni, nem volt kapacitásom tovább bővíteni az angol verziót egy-két ötletnél többel. Ellenben egyszer meg kell születni ezeknek a cikkeknek is, egyelőre a csonkként való elfogadásukat tartanám a legjobb megoldásnak, és akkor tovább nőhetnének idővel. Ha azonban töröljük őket rövidségük és magyarban való nemlétezésük miatt, akkor soha nem növik ki magukat. Tudom, meg lehet honosítani őket, csak írni kell egy szakmai könyvet, vagy publikálni egy neves folyóiratban (lehet, hogy majd ennek is eljön az ideje vagy mástól, vagy tőlem), de a wikipédián "meghonosítani" a fogalmakat elsőre egyszerűbbnek tűnt.

Tehát az én javaslatom az, hogy hagyjuk élni a fel- és lehasznosítás cikkeket, mint csonk, a rájuk mutató up- és downcycling nevű (magyar wikin regisztrált) cikkekkel együtt, hátha valaki kedvet kap a bővítésükhöz, esetleg talál épkézláb nevet nekik (vagy már létezőt, vagy valami újat és kifejezőt), és oda irányítja az utóbbiakat.

Üdv, Sakic19 2009. július 11., 12:30 (CEST)

Válasz a válaszra[szerkesztés]

„a wikipédián "meghonosítani" a fogalmakat elsőre egyszerűbbnek tűnt” -- Absz. megértem. De a wikipédiának nem feladata újdonságok bevezetése. Mi abból élünk, ami már létezik, tehát ez, ha lehet így mondani, egy abszolút recycling projekt. :) Amit tudok tenni, hogy kiteszem a kérdést a Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)-ra és szólok Alenshának, hogy állítsa vissza, aztán meglátjuk. Egyébként annyiban nem értek egyet, hogy az „újra-hasznosítás”-nak önmagában is van értelme, míg a másik kettőnek semmi sem. • Egyébként javaslat: be szoktunk tenni egy ==Lásd még== részt is a cikkbe, pl neked ez javallott:

==Lásd még==
*[[Újrahasznosítás]]

ekkor mindenkinek világos lesz, hogy a kis cikk minek a része. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 11., 12:47 (CEST)

3V[szerkesztés]

Rendben, köszi szépen, reméljük jön valami hasznos ötlet, a nagyobb cikkeket pedig majd belinkelem a fel- és lehasznosításhoz.

Sakic19 2009. július 11., 18:30 (CEST)