Szerkesztővita:Polarka

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 15 évvel ezelőtt a(z) Földi mágneses mező és a pólusok témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Polarka!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Karmelaposta 2008. június 27., 23:19 (CEST)Válasz

Földi mágneses mező és a pólusok[szerkesztés]

Bocs, de visszavontam a javításodat, mert mégse jó úgy. Alapvetően van benne igazság, hogy északon van a déli és délen van az északi pólus, a kérdés az, hogy mit értünk "pólus" alatt. Sajnos a magyar "pólus" megnevezés kétértelmű, mert "irány" és "hely" értelemben is használjuk, ezért inkább átírtam "északi mágneses sark"ra (pólus helyett), hogy ne legyen félreérthető. Nem tudom, hogy szakmailag ez elfogadható-e, majd meglátjuk, ha szól valaki érte, addig szerintem maradjon így. misibacsi*üzenet 2008. június 29., 19:23 (CEST)Válasz

Van földrajzi értelemben vett pólus(Északi- és Déli-sark) és van mágneses értelemben vett pólus. Minden mágnesnek két pólusa van É-i és D-i. A mágneseserővonalak(indukcióvonalak) az É-i pólustól a D pólus felé mutatnak(megegyezés szerint), ezt a cikkben található kép is jól mutatja. Az iránytű is mágnes, ennek északi pólusa észak felé, déli pólusa dél felé mutat, vagyis északon a Föld déli mágneses pólusa kell legyen és délen az északi. Ezek tények, bármelyik középiskolai fizika könyvet fellapozod a témakörben biztosan megtalálod az erre vonatkozó részt. A nyelvtani rész, hogy pólus vagy sark legyen szerintem gyakorlatilag mindegy, mivel aki tud magyarul az mindkettőt megérti és ugyanaz jut eszébe róla. Viszont én szinte csak a pólus megnevezéssel találkoztam, ez az elterjedtebb. Mellesleg gyorsan fellapoztam a könyvet, hogy lehetőleg ne mondjak nagy hülyeséget:)