Szerkesztővita:Kizin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Kizin!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 7., 11:58 (CET)

Szívesen[szerkesztés]

Mentorodnak hívtál meg, köszönöm a bizalmat, szívesen segítelek. Arra azonban számítanod kell, hogy a jövő hét végétől két héten keresztül „wikiszabin” leszek. Ez alatt az idő alatt majd mások lesznek a segítségedre. Kérdezz tehát!
WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 7., 12:58 (CET)

Jogok[szerkesztés]

Ha egy az órákon lejegyzetelt anyagot teszek fel a wikire, akkor azzal jogot sértek?
kizin vita 2008. március 7., 13:11 (CET)

Ha valamit a saját megfogalmazásodban adsz vissza, azt nyugodtan beírhatod a Wikipédiába. Arra is szükség van azonban, hogy ellenőrizhető legyen amit írtál. Meg kell tehát jelölnöd valamilyen komolyan vehető forrást, amiben az általad írottak tartalma (nem a szavai) megtalálhatóak. WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 7., 13:24 (CET)
A Wikipédia:Tudakozóban szerzői jogi meggondolásból megrövidítettem a Stanisław Dziwisz idézetet. Az ő eredeti szövegét ugyan ennyi idő elteltével nem védi már a szerzői jog, de a fordítását igen, ha az viszonylag friss. Tehát az eredetiben nyugodtan idézheted, ha megvan. A védett dologokat nem szabad teljes egészükben idézni, csak annyit, amennyi az adott kérdés illusztrálásához kell.
Ha tévedtem, és a fordítás sem modern, hanem az is az ő korából való, akkor javítsd kérlek vissza, amit kiszedtem. WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 7., 14:57 (CET)

Cikk írás[szerkesztés]

Ha egy cikket szeretnék írni, szóval nem egy lexikonba való cikket, azt itt a Wiki-n is megtehetem? Illetve írhatok vagy nem? Például: Gyermekprostitúció Thaiföldön, gondolom azért ítélik törlésre, mert inkább cikk lenne, minthogy lexikoni bejegyzés.
kizin vita 2008. március 7., 20:52 (CET)

Ezzel a címmel én jól el tudok képzelni egy lexikoni bejegyzést is. Ha van elég objektív anyag hozzá és a lexikoni hangvételt sikerül tartani: nosza! „Agitációs propagandára” persze nem való a Wikipédia. Nézd meg a Lopótök cikket. Az körülbelül a határán van annak, ameddig a száraz lexikoni stílust fel lehet lazítani.
Az jó, ha itt együtt vannak a kérdéseid is, meg a válaszok is, de ha azt szeretnéd, hogy gyorsan észrevegyem, hogy irtál, akkor hagyjál kérlek egy bejegyzést pl. Üzi nálam a vitalapomon.

WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 8., 09:25 (CET)

Azt ajánlom, hogy először a saját területeden dolgozd ki az új lexikoncikkedet, mondjuk itt: User:Kizin/próba, beszéljük meg, aztán ha nagyjából kész, akkor át lehet mozgatni a „fő névtérbe”. Figyelmedbe ajánlom a Wikipédia társprojektjeit a Wikikönyveket és a Wikiforrást is, mert lehet, hogy szívesebben dolgoznál oda, mint egy lexikonba. WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 8., 14:42 (CET)

Szombatról vasárnapra[szerkesztés]

Amíg el nem felejtem! Másold át gyorsan valahova a törlés előtt álló cikkedet, például ide: User:Kizin/mentés1, vagy még jobb, ha a saját gépeden valahová. Ugyan bármelyik admin újra elő tudja bányászni a cikk szöveget a törlés után is, de mégiscsak az a legjobb, ha neked megvan. Más projektekben még fel tudod használni.
Apróságokat változtattam a logika cikken, ha nem tetszik, változtasd vissza.
Érdemes szemügyre venni a másnyelvű Wikipédiák matematikai logika cikkeit: de:Mathematische Logik, en:Mathematical logic és fr:Logique mathématique. Kivételesen nem 1:1 egymásból fordított cikkekről van szó, hanem mindegyik más egy kissé. Jó ötleteket lehet belőlük meríteni, a képleteket is át lehet venni, kifejezetten gazdag az irodalom némelyik cikk végén.
A mi házunk táján is érdemes körülnézni, mi hogy áll? A Kategória:Logika és azon belül a Kategória:Matematikai logika tartalmazza a tárgykörhöz tartozó cikkeket.

WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 9., 00:35 (CET)

Heyting-algebra[szerkesztés]

Kedves Kizin!

Nagyon örülök, hogy már elkezdted a szerkesztést és hogy van mentord, akivel megbeszélhetsz sok fontos dolgot, hogy milyen egy szócikk és mire kell ügyelni.

Engedd meg, hogy az eddigi munkáddal kapcsolatban javasoljak valamit. Szóval a matematikai logika nem teljesen az, amit Te a próbaverzióban leírsz. Kérlek nézd meg akár az angol, akár a német wikit ezügyben (en:Mathematical logic, de:Mathematische Logik). Láthatod, hogy ezek a szócikkek összefoglaló jellegűek egy nagyon tág fejezetről és nem csak a kételemű Boole-algebráról szólnak. A legnagyobb baj (és ezt Te nem tudhatod), hogy Boole-algebrából már Dunát lehet rekeszteni. Mindenki jön és ír egy Boole-algebra szócikket, nos ettől óvnálak. Látom ezt a részt nagyon érted, ezért ha javasolhatnám a en:Heyting algebra és de:Heyting-Algebra szócikkek alapján egy magyar Heyting-algebra szócikknek nagyon örülnék. Ha beleolvasol látni fogod, milyen viccesen más vagy éppen hasonló ez mint a B-a. Mindenképpen nagyobb perspekítvát biztosítna.

Ha úgy gondolod, hogy ez túl kínai -- és jogod van ilyet mondani, megértelek, középiskolai tanár vagyok -- akkor válassz más logika tárgyú szócikket. Olyat is választhatsz, ami kevés formulát tartalmaz és sok inkább nyelvi okoskodást. Például a bizonyításelmélet témaköréből (en:List of rules of inference,de:Systeme natürlichen Schließens).

Ja, és mégegy megjegyzés az eddigiek is jók, de meg kell találni a helyüket. Biztosan nem a matematikai logika lesz, hanem valami ügyesen kitalált című szócikk.

Jó munkát!

Üdv: Mozo vita 2008. március 19., 14:02 (CET)

Közben kitaláltam a megoldást arra, hogy hova írhatnád a már eddig meglévő logikás anyagodat. Pont erre való a Wikikönyvek. Itt találasz olyat, hogy 'matematika' és azon belül rád vár a teljes 'ítéletlogika' :) De ne spórold ki a bevezetést, a magyarázatot és a definíciók előkészítését meg a példákat, mert ez nem jegyzet, hanem könyv!
Okszi? Mozo vita 2008. március 21., 09:10 (CET)

BME:WP értékelés[szerkesztés]

Kedves Hallgató!

A WPM:BMEM műhelyben a félév végén, azaz jővő héten (a hét közepén) fogunk értékelni. Addigra kéne készre csinálni a szócikkeket. Az értékelés főbb szempontjai a műhelylapon olvashatók, lehetőleg mindegyik pontra ügyelj.

Üdv: Mozo vita 2008. május 7., 15:26 (CEST)

Szócikk leadás[szerkesztés]

Kedves Hallgatók!

Tájékoztalak benneteket, hogy a szócikkeket jövő héten a keddi foglalkozáson (2-től) kell bemutatnotok Wettl Ferencnek és nekem. Figyeljetek arra, hogy a WPM:BMEM műhelylap Tervek, célok szakaszában foglalt követelmények mindegyikének feleljen meg a munkátok. Természetesen ez pragmatikai okokból nem minden szócikknél tartható be, ám a lustaság semmi esetre sem tolerálható, hiszen a formai követelmények szerint átszerkeszteni a cikkeket kb 1-2 órás munkánál nem kerül többe. (Hogy azt ne mondjam, az összes szócikk szintrehozását a hét végén meg tudnám csinálni, de akkor én dolgoznék és nem Ti).

Többen vagytok, akiknek a szócikke színvonalas mind formailag, mind tartalmilag (pl: Algebra, Szerkesztések LaTeXben, Utazóügynök-probléma, Meander (matematika), Ptolemaiosz-tétel). A többieké a követelmény egy-két pontjában hiányosságot mutatnak, ami baj. Őket megkérem, hogy rendszeresen nézzék át a követelmény pontjait, szánják rá azt a néhány percet és tegyék meg a szükséges kiegészítéseket.

Üdv: Mozo vita 2008. május 10., 10:45 (CEST)