Szerkesztővita:Ekike

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Beroesz 14 évvel ezelőtt a(z) Spam feketelista témában
Köszöntünk a Wikipédiában, kedves Ekike!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál az érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 22., 17:02 (CEST)Válasz


If you don’t speak Hungarian, please click here.

Spam feketelista[szerkesztés]

Tisztelt Santo úr!

A Wikipédia egyre gyakrabban válik olyan felhasználók célpontjává, akik pusztán a saját weboldaluk látogatottságát kívánják növelni. A szerkesztői közösség azonban meg szeretné előzni a Wikipédia "linkfarmmá" alakítását, ezért néhány alapelvben egyezett meg. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Cikkeink nem azért tartalmazzanak más honlapra mutató hivatkozásokat, hogy azokra tereljük az olvasókat; egy külső lap címét csak akkor tüntetjük fel,
ha az illető lap tartalma a cikk a szövegének alapjául szolgált,
vagy ha a lap szövege az enciklopédia-cikkbe illő fontos kiegészítések forrása lehet,
Illetve ha ugyan szorosan a témába vágó és különösen hasznos, de természetük vagy mennyiségük folytán a cikkbe át nem emelhető információkat tartalmaz.
  • az egyes állítások forrását a szövegek hitelességének érdekében kívánatos feltüntetni, az ilyeneknek ennek az illető szövegrészhez kapcsolódó lábjegyzetben a helye;
  • ha a cikk tárgyának van egy hivatalos honlapja, akkor annak a főoldalát is tüntesse fel a cikk, de az egyes állítások alátámasztásául közölt hivatkozások arra a lapra mutassanak, ahol a forrásul vett információ található!

Ebből következően csak akkor van csak értelme levenni az oldalt a "feketelistáról", ha a Partynews egyes oldalain olyan szöveg található, ami valamelyik cikk kapcsán megfelel a fenti feltételeknek, és ugyanakkor az is várható, hogy a cím a továbbiakban csak a szövegkörnyezettel kellően alátámasztható módon lesz felhasználva, mellőzve a cím "szétszórását" Wikipédia-szerte.

Bizonyára Önök is tisztában vannak vele, hogy a Wikipédia nonprofit vállalkozás. A vállalkozások között zajló versengésben a Wikipédia nem vesz részt, szerkesztőinket anyagi érdekek nem motiválják, a lexikon cikkeinek írásakor a piaci versenyben érvényesülő megfontolások a semlegesség elve miatt értelmüket veszítik. Értelmüket kell veszíteniük, hiszen a Wikipédia nem árucikk, a Wikipédia nem a tulajdonunk, amellyel üzletelhetnénk, amelyre bárkivel is partneri viszonyt alapozhatnánk. Mivel a Wikipédia köztulajdon, így védenünk kell a kisajátítási kísérletektől is. Bizonyára Önnek sem tetszene, ha a Lánchidat "partneri viszonyt" emlegető vállalkozások a reklámjaikkal festenék tele. A Wikipédiára érdemi munka nélkül linkeket dobálni olyan, mint ha az ember a város sétálóutcájának díszkövezetére fújná fel a hirdetéseit: vandalizmus.

A Partynews.hu-t tiltó hivatkozást kérésre eltávolítom az feketelistáról. Kérem, hogy ezentúl szerkesztési elveink figyelembe vételével működjenek közre a Wikipédia fejlesztésében! Üdvözlettel: – Beroesz 2009. szeptember 23., 09:49 (CEST)Válasz

Tisztelt Beroesz!

Minden szót megértettem,bár választ nem leltem arra,az egyéb oldalak milyen alapon vannak külső hivatkozással fevértezve,miközben semennyi közük nincsen az éppen aktuáis "cikkhez".

Minden esetre megtisztelve érzem magam,és köszönöm Önnek a gyors reakciót,és igérem a felhasználási feltételeket elolvasván fogunk részt venni a Wiki munkájában.

Ettől azonban még mindig részrehajlünak,vagy nem elég alaposnak érzem a fekete lista ezen részét,akkor sem ha mi már nem vagyunk rajta.Sok helyen lett elhelyezve linkünk,ez tény,de semmivel sem többször,mint olyan oldalak,melyek akár már meg is szüntek.

Végezetül még egyszer köszönöm szépen a választ és a törlést!

Tisztelettel,sok sikert kívánva! Gery