Szerkesztő:Nánaistpán/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mohácsi Bugarszki Norbert
Született1977. október 20.(46 éves)
(Mohács,
Nemzetiségemagyar magyar
HázastársaDénich Zorka
Foglalkozásagazdasági mérnök, közgazdász
SablonWikidataSegítség


Mohácsi Bugarszki Norbert (Mohács, 1977. október 20.-) gazdasági mérnök, közgazdász, turisztikai fejlesztési szakközgazdász, malomgazda, a Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Tanulmányait Baján a Türr István Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolában kezdte, majd a Szent István Egyetem Gyöngyösi Karán mérnöki-, azt követően a Pécsi Tudományegyetemen közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetemen turisztikai fejlesztési szakközgazdász oklevelet szerzett.

Szülei: Bugarszki András és Dömötör Anna Mária, felesége Dénich Zorka, gyermekei Barbara és Milán.

Pályáját 1998-ban banki ügyintézőként kezdte, majd 2000-ben Mohácsi Polgármesteri Hivatalánál helyezkedett el, mint pénzügyi ügyintéző. 2001-ben pénzügyi osztályvezető-helyettes, majd 2002-től osztályvezető. Kezdeti feladatai a város intézményeit érintő gazdasági átszervezés és a Polgármesteri Hivatalnál alkalmazandó új gazdálkodási rendszerre történő áttérés koordinálása volt. Ezt követően az intézmények gazdálkodási feladatait ellátó városi kincstár vezetésével bízták meg.[1]

Civil munkássága[szerkesztés]

1996-ban az akkor már elnéptelenedett majsi szerb orthodox egyházközség gondnoka lett. Célul tűzte ki a műemlék templom felújítását. Tevékenységé kapcsán új tornyot és tetőszerkezetet kapott, majd statikailag megerősítésre- és szigetelésre került a templom. A munkák közben derül fény arra, hogy az épület belső felületei egyedülálló falképeket rejtenek. 2004 óta a templom feltárását és a restaurálás megszervezését végzi.[2]

2000-ben szerepet vállalt a mohácsi műemlékek megmentésében is. Első itteni munkája 2004. és 2010. között az életveszélyes állapotú Szent Konstantin kápolna megmentésének megszervezése és lebonyolítása volt.

2000. októbere óta tagja, novembere óta pedig elnöke a Mohácsi Városszépítő- és Városvédő Egyesületnek. Legfontosabb feladatának a szervezet megújítását, a város épített-, természeti- és kulturális örökségének védelmét, fejlesztését tekinti. 2005-től koordinátorként tevékenykedik a mohácsi állatmenhely bővítési-, működési feladatait végző munkacsoportban. 2003-ban kezdeményezte, majd a városvezetés jóváhagyását követően a 2006-os felavatásig szervezte és bonyolította a Széchenyi téri II. Lajos szobor megvalósítását.[3] 2005-2006-ban Bosnyák Mihály grafikusművész tervei alapján, jobbára saját költségén emlékhelyet épített Szent Flóriánnak. 2006-2007-ben megszervezte és részben saját munkájával meg is valósította a Mohács Szőlőhegyi Vodica-kápolna rekonstrukcióját. 2007-ben családjával megvásárolta a mohácsi térség egyetlen fennmaradt vízimalmának romjait. Rokonai, barátai és a korábbi műemlékmentő munkáját elismerő számtalan magánszemély és vállalkozás segítségével, a Városvédő Egyesülettel együttműködve két év leforgása alatt működőképes állapotba hozta a középkori eredetű vízimalmot.[4] A malom-rekonstrukcióval párhuzamosan koordinálta a mohácsi mészégető kemence áttelepítését. 2009-óta, immár Szent Miklós vízi- és taposómalom néven működteti a kedvelt kirándulóhellyé és oktatási-helyszínné vált komplexumot.[5]

Egyéb szerepvállalásai[szerkesztés]

  • 2006-2010. között Majson helyi önkormányzati képviselő
  • 2010-2014 között a Majsi Szerb Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Elismerései[szerkesztés]

  • Podmaniczky-díj: 22 évesen, a majsi szerb ortodox templom megmentésében vállalt szerepét elismerve „hazánk épített öröksége megóvásában végzett kimagasló munkájáért” ítélte oda részére a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra).
  • Majsért emlékplakett: 22 évesen, a település műemlékének helyreállításában végzett munkájáért tüntette ki vele a község önkormányzata.
  • Schönvisner István emlékérem: 26 évesen, műemlékmentő munkájának elismeréseként tüntette ki vele a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minisztere.
  • Mohács Város Tisztelete Jeléül: 29 évesen, „Mohács város fejlődése érdekében hosszú időn át kifejtett érdemes és eredményes tevékenységem elismeréseként” adományozta részére Mohács város polgármestere, Szekó József.

Mottóját W. Shakespeare-től kölcsönözte: „Ahol az akarat, ott a mód is”.

Források[szerkesztés]

  1. Mohács Város Önkormányzatának honlapja
  2. A majsi szerb ortodox templom története (Majs, 2003.)
  3. http://www.kutyamenhely.hu Mohácsi Városvédő Egyesület honlapja
  4. Hetedhéthatár (XIV. évfolyam 3. szám, 2010. május-június)
  5. Szent Miklós vízimalom honlapja