Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:MarkgrafvonComorn/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A GREYHOUND - Egy lehetetlen küldetés C S Forester háborús regénye, amelyet 1955-ben jelentetett meg. A történet a II. világháborúban játszódik, az úgynevezett atlanti csata részeként. Egy szövetséges hajókonvoj kel át az Atlanti-óceánon Észak-Amerikából Nagy-Britanniába, létfontosságú készleteket szállítva a hadban álló országnak. A regény főszereplője Ernest Krause amerikai fregattkapitány, aki a konvojt biztosító hadihajók parancsnoka.

Történet

[szerkesztés]

Történeti háttér

[szerkesztés]

A GREYHOUND - Egy lehetetlen küldetés cselekménye 1942 elején játszódik, nem sokkal az után, hogy az Amerikai Egyesült Államok belépett a II. világháborúba. Az Észak-Amerikából induló szövetséges hajókaravánok létfontosságú készleteket (fegyvert, hadianyagot, üzemanyagot) szállítottak a háborúban álló Nagy-Britanniának. A német haditengerészet, a Kriegsmarine tengeralattjárói igyekeztek minél nagyobb veszteséget okozni ezeknek a hajóknak hogy elvágják, vagy jelentős mértékben csökkentség a britekhez érkező utánpótlás mennyiségét. Az ellenük való védekezés fő módszere volt a szállítóhajók konvojba szervezése, amelyeket hadihajók kísértek útjuk során. A szövetségeseknek azonban nem áll rendelkezésükre elegendő hadihajó, így a konvojok védelmét nagyon sokáig nem tudták kielégítő módon megoldani. További problémát jelentett a légi fedezet hiánya. A szárazföldről felszálló tengeralattjáró-elhárító repülőgépek hatótávolsága ugyanis korlátozott volt, ezért az atlanti-óceáni átkelés során a hajókaravánoknak viszonylag hosszú utat kellett megtenniük légi biztosítás nélkül. Ezt, a szövetséges légierők által el nem ért óceánrészt "fekete lyuknak" is nevezték, a sikeres tengeralattjáró-támadások többsége itt következett be. Ezt a problémát csak 1943 májusára sikerült megoldani a szövetségeseknek, a nagy hatótávolságú tengeralattjáró-vadász repülőgépek, valamint a konvojkísérő repülőgéphordozók rendszerbe állításával.

A mű szerkezete

[szerkesztés]

A könyv három fejezetre oszlik, melyek közül a második, legnagyobb terjedelmű rész tartalmazza a cselekményt. Ez 52 órányi időtartamot ölel fel, amely 13, négy órás periódusra oszlik. Ezek a haditengerészetnél megszokott szolgálati beosztás szerinti négyórás őrségek alkotják a történet egyes szakaszait. A cselekmény a szerda délelőtti (8:00 - 12:00) őrséggel veszi kezdetét és a péntek délelőtti őrséggel (8:00 - 12:00) ér véget.

Bibliai utalások

[szerkesztés]

A regény szövegében számos - mintegy negyven - bibliai idézet és utalás található, a szerző ezek szerepeltetésével is igyekszik Krause mély vallásosságát illusztrálni. Elhelyezkedésük a könyvben nem egyenletes, a bibliai szövegrészek fele az első két fejezetben található, viszont több fejezetből teljesen hiányoznak. Egyaránt találhatunk a műben Ó-, és Újszövetségi citátumokat, az író a Zsoltárok könyvéből merített a legtöbbet, mivel az idézetek negyede ebből származik.

A hadihajók

[szerkesztés]

USS Keeling - Mahan osztályú rombóló, hívójele George

HMS James brit romboló hívójele Harry

Viktor, lengyel romboló, hívójele Eagle

HMCS Dodge kanadai korvett, hívójele Dicky

A hajónevek az HMS James-t kivéve kitaláltak, de valamennyi James nevű hajó 1700 előtt szolgált a brit haditengerészetben. A történetben említett USS Gamble romboló (Krause korábbi szolgálati helye) azonban valóban létezett és működött a II. világháború során.

Forester a könyv elején két amerikai tengerésztisztnek mond köszönetet: Ralph W. Christie altengernagynak (1893-1987), valamint J.D.P. Holdapp fregattkapitánynak (1917-2008). Christie tengeralattjárós tiszt volt, illetve torpedószakértő, Holdapp pedig nagyobbrészt rombolókon szolgált a II. világháború folyamán, 1945 májusától az USS Hall, Fletcher osztályú romboló parancsnoka volt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Waldo_Christie

J.D.P. Holdapp fregattkapitány USS Hall

https://www.geni.com/people/John-Hodapp-Jr-Commander/6000000044785731926

http://www.navsource.org/archives/05/583.htm

https://scrapsfromtheloft.com/books/the-good-shepherd-c-s-forester-review/


A regényt a Partvonal Kiadó adta ki magyar nyelven, 2020-ban Sziklai István fordításában, hagyományos és e-könyv formátumban.

https://www.fadedpage.com/showbook.php?pid=20181187


Kántor Géza (Inke, 1877. március 7. - Monor, 1925. június 30.) magyar haditengerész altiszt, emlékiratíró, postamester.

Matrózként részt vett 1900-ban a kínai bokszerlázadás leverésében, Peitang erőd ostrománál súlyos sebesülést szerzett. Emiatt katonai pályáját feladva postamester lett Németbólyban, majd haláláig Monoron.

Szülei: Kántor János református kántortanító és Farkas Erzsébet

1892-ben Kaposmérőről jelentkezett Polába a császári és királyi haditengerészet Sebenicoban működő hajóinas-iskolájába, amelyet 1895-ben I. osztályú matrózként fejezett be.

1895- 97 között világkörüli utat járt be a Saida korvett fedélzetén.

1897. részt vett Viktória királynő uralkodásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre küldött SMS Wien hadihajó londoni útján.

1900. június 23. az SMS Maria Theresia hadihajóval Kínába vezényelték, a bokszerlázadás megfékezésére összeállított nyolcnemzeti haderő tagjaként.

1900. augusztusában részt vett Peking elfoglalásában.

1900. szeptember 20. a Peitang erőd körüli harcoknál súlyos, maradandó sérüléseket szerzett, egy felrobbanó aknától, melytől Papp Lajos tengerészkadét elhunyt.

1901. februárjában felgyógyulását és hazatérését követően leszerelt acs. és kir. haditengerészettől..

Hősiessége elismeréséül 1902-ben megkapta az Orosz Császári Kis Ezüst Szolgálati Érdemérmet a Szt. György Rend szalagján. Az orosz cártól kapott érmet az I. világháború kitörését követően 1914-ben visszadobta, mivel hite szerint a császár hithű alattvalója ellenséges hatalom kitüntetését nem viselheti. A császár első szárnysegédje nyílt levélben méltatta, kiemelve királyhűségét és minden elismerésre méltó hazafias érzületére valló, azokról tanúságot tevő tettét.

1901-1912. Németbóly, postamester, a Németbólyi kölcsönös segélyzőegylet „Németbólyer gegenseitiger Aushilfsverein als Genossenschaft” felügyelőbizottságának tagja. Nevéhez fűződik a németbóly környékbeli telefonhálózat kiépítése 1912-ben.

1912-25. Monor, postamester, a monori Magyar Királyi Állami Polgári Fiú és Leány Iskolában az intézet anyagi ügyeinek felügyeletét és ellenőrzését ellátó gondnokság tagja.

1904. január 9-én házasságot kötött Hrubán Irmával, Hrubán Ferenc püspöki uradalmi főkertész leányával Dantován (ma: Dávod, Bács-Kiskun vármegye). Gyermekeik: Géza (1904 ✝), Sándor (1906), Mária (Irma, 1907), Géza (1908), Erzsébet (1909), István (1912). Gyula (1914 ✝) Tibor (1915).

Az életét bemutató kötet, amely az 1895-97 folyamán vezetett úti jegyzeteit is tartalmazza 2024-ben jelent meg a Vasi k.u.k. Matrózok Alapítvány gondozásában.

Források

[szerkesztés]
  • A chinai hős. Kántor Géza története Császári és Királyi Haditengerészet, Vasi K. U. K. Matrózok Alapítvány, Szombathely, 2024. ISBN 978-615-02-0726-1