Szerkesztő:Kovacska99/Allen hurrikán (1980)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Allen hurrikán az egyik legintenzívebb atlanti hurrikán, az egyperces állandó átlagszélsebeeségét tekintve pedig a legintenzívebb, a Wilma után. Allen az 1980-as szezon második rendszere, és első nevet kapott vihara, hurrikánja, nagyobb ("major") hurrikánja, és 5-ös erősségű hurrikánja. Allen az egyik legtöbb ideig az 5-ös kategóriában maradó atlanti hurrikán, és átlagszelei a Nyugati-medencében is a legmagasabbak voltak, mígnem 2015-ben Patricia megelőzte.

Allen hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Allen csúcsintenzitása körül a Yucatán-szorosnál, augusztus 7-én.
Allen csúcsintenzitása körül a Yucatán-szorosnál, augusztus 7-én.

Keletkezett1980. július 31.
Szétoszlott1980. augusztus 11.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 305 km/h,
190 mph
Legalacsonyabb nyomás899 mbar,
26.55 Hgmm
Áldozatok269
Károk$1.57 milliárd (1980 USD)
Érintett területekAfrika, Kis-Antillák, Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Martinique, Grenada, Nagy-Antillák, Hispaniola, Jamaica, Kajmán-szigetek, Kuba, Mexikó, Yucatán-félsziget (és Yucatán-szoros, Tamaulipas, Nuevo León, Sierra Madre, Texas
Az 1980-as atlanti-óceání hurrikánszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Allen útvonala.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Allen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.