Szerkesztő:KAIRSESV/Észak-Macedónia vízrajza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Észak-Macedónia domborzata[szerkesztés]

Észak-Macedónia domborzata
  hegyek
  alföldek, völgyek és szorosok
  dombok
  felföldek

Észak-Macedónia területének három negyede hegység. Az ország nyugati részén a Hellenidák óidei keletkezésű, medencékkel tagolt, közép- és magashegységi belső vonulatai húzódnak, ettől keletre a Variszkuszi-hegységrendszer lepusztult röghegységei találhatóak. A hegységeket folyóvölgyek tagolják, amelyek a széles alföldektől a szűk szorosokig váltakozik. A legnagyobb – dombságokkal tagol – sík vidék az ún. Vardar-övezet, a Vardar mentén található terület, amelyet az északi részeken a kelet felől beömlő folyók völgyei bővítenek, mintegy 6993 km² kiterjedésű. Ez, az amúgy földrengésveszélyes zóna adja a mezőgazdaságra alkalmas területke nagyrészét.

Észak-Macedónia vízgyűjtő területei[szerkesztés]

Észak-Macedónia és a környező országok nagyobb vízgyűjtő területei:
I. Vardar: 1. Vardar (Вардар), 2. Pcsinja (Пчиња), 3. Bregalnica (Брегалница), 4. Crna reka (Црна Река), 5. Treszka (Треска);
II. Drim (Дрим), III. Sztruma (Струма) - Sztrumica (Струмица), IV. Meszta (Места), V. Marica (Марица), VI. Duna, VII. Loudiasz (Λουδίας) / Koludej (Колудеј), VIII. Aliákmon(asz) (Αλιάκμονας) / Bisztrica (Бистрица).

Észak-Macedónia területe és a Vardar vízgyűjtő területe (I.) nagy mértékben fedik egymást. A Vardar Észak-Macedóniában ered, áthalad az ország középső részén, végül Görögország földjéről ömlik az Égei-tengerbe. A Vardar a Balkán-félszigetről az Égei-tengerbe ömlő folyók között a harmadik legnagyobb.

Az Égei-tengerbe ömlő öt legnagyobb folyó
Folyó Hossz (km) Vízgyűjtő terület (km²)
Bisztrica (VIII.) 297 6971
Marica (V.) 480 52900
Sztruma (III.) 415 17330
Vardar (I.) 388 22387
Meszta (IV.) 243 7500

A Vardar vízgyűjtő területe északon átlóg Szerbia területére, egyrészt a Lepenac, másrészt Pcsinja (2.) folyóknak köszönhetően. Délen a Fekete-folyó (Szrna Reka - 4.) jobb oldali mellékfolyója, az Eleska (Елешка) Görögország területén ered. Szintén északon Szkopjétól északra ered a Binacska Morava (Биначка Морава) nevű folyó, amelynek víze a Déli-Moraván és a Nagy-Moraván keresztül a Dunába ömlik, ez a rész tehát a Duna (VI.) és a Fekete-tenger vízgyűjtő területe. Keleten a Sztruma (III.) mellékfolyója, a Sztrumica hagyja el az országot. Nyugaton a Fekete-Drim (Szrna Drim) az ország két legnagyobb tavával, az Ohridi-tóval és a Preszpa-tóval együtt a Drim vízgyűjtő területéhez (II.) tartozik, amely az Adriai-tengerbe ömlik. Ilyenformán az Észak-Macedóniában eredő vizek három tengert is táplálnak.

Észak-Macedónia folyói[szerkesztés]

Észak-Macedónia legnagyobb folyói
Folyó Teljes hossz (km) Észak-macedóniai hossz (km) Teljes vízgyűjtő terület (km²) Észak-macedóniai vízgyűjtő terület (km²) Vízhozam (m³/s)
Vardar 388 301 22387 20535 174
Lepenac 75 15 770 75 10
Bregalnica 211 211 4307 4307 28
Szrna reka 207 207 5890 37
Pcsinja 128 85 3140 1896 14
Treska 132 132 2350 2350 23
Sztrumica 114 81 1900 10
Kriva 75 75 1002 1002 14
Szrn Drin 149 56 3504 118

Bregalnica[szerkesztés]

A Bregalnica Észak-Macedónia második leghosszabb folyója.

Felső szakasz[szerkesztés]

Malesevija[szerkesztés]

A Bregalnica forrása a Malesevo-hegyen.
A Ravna – a Bregalnica felső folyásának egyik mellékfolyója – kedvelt turista célpont, köszönhetően a pehcsevói vízeséseknek, ez a négy vízesésből álló együttes gyönyörű látványt nyújt az érintetlen vadonban.

A Bregalnica a Malesevo-hegyen (Малешевски Планини) ered 1690 m-es magasságban, ez a rész az ország legkeletibb területe, a hegyen Észak-Macedónia és Bulgária osztozik. Tulajdonképpen három folyó ered itt, északon a Ravna, tőle délre a Bregalnica, délen pedig a Berovói-folyó. A Ravna Pehcsevo (Пехчево) várostól keletre ered, és útja során át is halad a mintegy háromezer lakosú településen, amely névadója a Pahcsevói járásnak[1] (Општина Пехчево). A Berovói-folyó nevét a közeli városról, Berovóról kapta. A folyó város előtti szakasza előtt található a Berovói-tó, amely duzzasztással létrehozott mesterséges tó, mintegy 2500 méter hosszan a folyó völgyében. Egyike annak az öt mesterségesen létrehozott tónak/víztározónak, amit a Bregalnica vízgyűjtő területén hoztak létre. A Berovói-tó kialakításának elsősorban turisztikai okai voltak.

A Bregalnica a Malesevo-fennsíkon, a dombos folyóvölgy alkalmas a mezőgazdaságra, a helyiek a zord körülményeknek ellenálló gyümölcsfákat, valamint kecskéket és juhokat nevelenek.

A három folyó a Malesevo-fennsíkon folyik össze, ez a Malesevo-hegy (Малешевски Планини), a Bejaz-domb[2] (Бејаз Тепе)és a Placskovica-hegy (Плачковица)által körülzárt magasföld, amelyen közigazgatásilag a Pehcsevói és a Berovói járás osztozik, a folyóvölgyben a lakosság nagyrésze mezőgazdaságból él, a növénytermesztés elsősorban gyümölcsfákat (szilva, alma, cseresznye, meggy, körte, birs, dió) jelent, míg az állattenyésztés juhokat, kecskéket, szárnyasokat, de kisebb részben szarvasmarhát is.

A Kalimanci-tó[szerkesztés]

A Kalimanci-tó gátja. A folyót 1969-ben duzzasztották fel, hogy a környező sík vidékek számára öntözővizet biztosítsanak.

A Pijanec-völgyet elhagyva a Bregalnica az Oszogovo-hegy és a Kalimanci-dombság között halad tovább. Az Oszogovo-hegyen ered a Kamenica-folyó (Каменица). A Kamenica névben a macedón kamen (камен) 'kő' és az -ica (-ица) képző található, a szó számos szláv nyelvben hasonló hangzású, ezért a Kamenica nevet, különösen a balkáni térségben, de Szlovákiában is sok folyó és település is viseli. Az Oszogovo-hegy lábánál is találunk egy Macedón Kamenica (Македонска Каменица) elnevezésű várost. Itt található a Kalimanci-tó (Калиманско Езеро) a Kamenica és a Bregalnica találkozásánál. A folyóvölgyet 1969-ben egy gáttal zárták el, így született meg ez a mesterséges tó, amely a két folyó völgyében Y-szerű alakot öltött. Hossza 14 km, szélessége 0,3 km, mélysége pedig 80 méter. 4,23 km² területű és 127 millió köbméter vizet foglal magában. A folyó felduzzasztásának elsődleges célja a környező területek számára öntözővíz biztosítása volt. A tóból két csatorna vezet ki: az északi 98 km hosszú, és elvezet egészen az Ovcse-mezőig (Овче Поле), a déli 36 km hosszú és a Kocsani-mező (Кочанска Поле) rizsföldjeihez vezet. A gáton egy kis teljesítményű erőmű is található. Macedón Kamenicánál található a tó egyetlen szigete, Kalata (Калата) a környék a római kortól kezdve lakott volt, korábban egy Lukovica nevű település állt itt, ahol ónt bányásztak, innen a sziget neve is (macedón: kalaj (калај) 'ón'). A mai sziget mindössze 0,015 km² területű, és 100-150 m-re van a parttól. A nyári alacsony vízállásnál a sziget olykor félszigetté válik.

Középső szakasz[szerkesztés]

Kocsani-mező[szerkesztés]

A Kocsani-völgy térképe.
A Kocsani-völgyben árasztásos technikával temresztenek riszt. Az itt termelt rizs Balkán-szerte híres és keresett.

A Kocsani-mező (Кочанска Поле) vagy Kocsani-völgy (Кочанска котлина) az Oszogovo és a Palcskovica hegyek között fekvő síkság, nevét Kocsani (Кочани) városáról kapta. A környező magashegyekből sok kisebb-nagyobb vízfolyás érkezik a Braglnicába. Északról az Oszogovóról az Orizari- és a Kocsani-tó, valamint a Zletovska, délről, a Placskovicáról pedig az Oszojnica és Zrnovszka.

A Kocani-völgy területe 1020 km², és Bregalnica mentén mintegy 26 km hosszú. Legmagasabb potja az Oszojnica beömlésnél van 330 méteres tengerszint feletti magassággal, legalacsonyabb potnaja pedig a Zletovszka torkoltának közelében, ahol 290 méter, ebből kitűnik, hogy a síkság esése mindössze 40 méter.

Az évi átlagos hőmérséklet 13°C, ami a Kocani-völgyet Észak-Macedónia egyik legmelegebb völgyévé teszi. Ennek, és a gazdag vízhálózatnak köszönhetően a völgy igen alkalmas risz termesztésére, amely mintegy ezer hektáron zajlik.

Az Orizari-folyó Orizari településnél.

Az Orizari-folyó (Оризарска Река) Orizari településre kapta a nevét, amelyen keresztülfolyik. A névben egyébként a macedón oriz (ориз) 'rizs' szó fedezhető fel, az Orizari településnév is igen elterjedt a Balkánon. A folyó forrása 1510 méteres magasságban található, hossza 30 km, vízgyűjtö területe pedig 133 km². Ozori település felett a folyó egy hasadékvölgyben halad, ezen a területen Orizari-folyónak nevezik, a település alatt, ahol sík vidékre ér, a Maszalnica (Масалница) nevet viseli.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A macedón opstina (Општина) az Észak-Macedón közigazgatás első szintje, jelenleg az országban 80 járás található, amelyek mérete és népessége igen változatos. Az opstina a volt jugoszláv tagállamok jellemző közigazgatási egysége, lásd az angol nyelvű szócikket: en:Opština.
  2. A Bejaz-domb nevével ellentétben földrajzilag hegy.

Források[szerkesztés]