Szerkesztő:Gizmóka/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

EKHÖ[szerkesztés]

EKHÖ - monde miroir
KiadóSoleil
Ország Franciaország
Nyelvfrancia
Formátumképregényalbum
Megjelenés2014 –
2017
Megjelent számok6 könyv
Főbb szereplőkFourmille Gratule, Yuri Podrov, Sigisbert de Motafiume, Grace Lumumba
Alkotók
ÍróChristophe Arleston
RajzolóAlessandro Barbucci
SzínezőNolwenn Lebreton

Ekhö, a tükörvilág egy francia képregény sorozat, amelyet az olasz rajzoló Alessandro Barbucci és a francia Christophe Arleston (író) alkotott meg. A műfaj hősi, humoros fantasy.

Kiadások[szerkesztés]

A franciaországi kiadó a Soleil Productions. A köteteket lefordították német, holland és lengyel nyelvre. Angolul csak digitálisan jelent meg, a Comixology kiadásában. A színes változatot követi egy fekete-fehér gyűjtői kiadás. A hatodik kötet esetében előbb a fekete-fehér verzió jelent meg, a kifestett változat 2017 első félévében várható

Szinopszis[szerkesztés]

Egy alternatív valóságban létezik a Föld jelenkori mása, ugyanazokkal a városokkal, ugyanazokkal az országokkal, de elektromosság nélkül. Repülőgépek helyett sárkányok, metrók helyett óriás százlábúak hátán hordozott kocsik szállítják az utasokat. A papírpénzt nem fogadja el senki, csak az aranyat vagy az ezüstöt. Ekhöre vagy születni kell, vagy a preshaunok juttatják át a Földről az embert - utóbbiakat nevezi a helyi szleng bagpipeoknak. Visszaút nem létezik. Gratule Fourmille egy New York-i kiállításra igyekszik. A Boeing 747-esen odasétál hozzá egy alacsony teremtmény, akit rajta kívül senki sem lát és elmondja neki, hogy ő örökli a nagynénje, Odalalie vagyonát, aki bár a Földön már húsz éve meghalt, a párhuzamos valóságban viszont csak pár hete. A repülőgép rejtélyes módon erős viharba kerül, Fourmille félelmében megragadja a mellette ülő férfi, Yuri karját. A gépet villámcsapás éri, és zuhanni kezd. Amikor magukhoz térnek, azt tapasztalják, hogy minden megváltozott körülöttük. A járat fából és bőrből készült gondolává alakult át, amit egy sárkány visz. A Szabadság-szobor helyén ismeretlen lény szobra tartja a fáklyát.

Főszereplők[szerkesztés]

Preshaunok[szerkesztés]

Választékos modorú, négyfülű mókusra emlékeztető lények, távoli rokonságban állnak a macskákkal. Mániákus teafogyasztók. Teaelvonás, hirtelen stressz - illetve idősebb egyedeknél tudatos szándék - esetén  óriási, fékevesztetten tomboló szörnyeteggé válnak, akit csak nagy adag tea segítségével lehet ismét emberre veszélytelen formába visszaváltoztatni. Csak ők képesek embereket magukkal hozni a Földről, olyanokat, akik egyébként meghaltak volna. Bár az emberek társadalmi hierarchiája is megvan, a valós hatalom a preshaunok kezében van. Különös szerkezeteik segítségével tartják fenn a világ létezéséhez nélkülözhetetlen thaumikus egyensúlyt. Két frakcióra oszlanak.

  • Az authentikusok  szerint át kellene adni magukat az ösztöneiknek és vadászni az emberekre.
  • A zeugmák ellenben békésen együtt élnének az emberekkel.

Fourmille Gratule[szerkesztés]

Fájl:Fourmille és Yuri.jpg
Yuri és Fourmille

A művészettörténetet tanuló diáklány átveszi nagynénje örökségét, a Gratule színész- és művészeti ügynökséget, amely állandóan a csőd szélén táncol. Nem sokkal Ekhöre érkezése után emlékezetkiesések kezdik gyötörni, és kiderül, nemrég elhunyt emberek szelleme szállja meg mindaddig, amíg ki nem deríti, ki gyilkolta meg őket, vagy el nem végzi helyettük azt a befejezetlen feladatot, ami visszatartja őket. Megszállottsága idején Fourmille önkéntelenül is a szellemhez hasonlóra igazítja frizuráját.

Yuri Podrov[szerkesztés]

Számítógépes szakember és fizikus. Balszerencséjére Fourmille mellett ül a repülőgépen, aki akaratlanul is magával rántja az alternatív Földre, Ekhö világába. A potyautas súlyos zavart okoz a mágikus, thaumikus energia egyensúlyában, amit a preshaunok változatos eszközökkel próbálnak orvosolni, van olyan csoport, amelyik szerint az a legjobb megoldás, ha elteszik láb alól. Fourmille és Yuri tökéletes ellentétei egymásnak, ezért a se veled, se nélküled állapotában vannak.

Sigisbert de Motafiume[szerkesztés]

Fourmillék állandó segítője, a Motafiume és Motafiume jogi iroda alkalmazottja. Az ő feladata lenne megoldani a Yuri jelenléte okozta egyensúlyi zavart a thaumikus mezőben. A három szereplő kapcsolata igen hektikus, hol a felzaklatott idegállapota miatt szörnnyé változott Sigisbert próbálja széttépni őket, hol Yuri és Gratule üti le és hurcolja magával, bőröndbe zárva.

Grace Lumumba[szerkesztés]

Ekhön született, a Gratule ügynökség titkárnője, másodállásban táncosnő, a Yummi és Yumma páros egyik tagja.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Kötetek[szerkesztés]

New York[szerkesztés]

Fourmille és Yuri megérkezik Ekhöre. Odalalie szelleme szállja meg a lányt, amíg ki nem deríti, ki lökte le  madáretetés közben a tetőről.

Paris Empire[szerkesztés]

Fourmille és Grace Párizsban lépnek fel. A trónörökös paparazzók elől  menekülve életét veszti, miközben egy  fegyvercsempészési ügyről szóló bizonyítékot próbál eljuttatni apjának, az uralkodónak.  A párizsi preshaunok Yuri életére törnek, de Sigisbert segítségével megmenekül.

Barcelona[szerkesztés]

Egy ismeretlen nőket rabol el. Grace Barcelonában turnézik, ahol Salvador Dali őt is meghívja legújabb alkotása bemutatójára. A következő éjszaka a parányi üveggömbökbe zárt nőalakokból álló készletnek nyoma vész. A lopást kitervelő macskája  összetöri az egyik gömböt, ezért egy ládába zárják. A macska sem élő, sem holt, így Fourmille időnként magára ölti a macska személyiségét. A macskát megtalálják és kiszabadítják, a hiányzó műalkotások pedig előkerülnek egy művészeti galéria egyik széfjéből. Fourmillet közben foglyul ejti Salvador Dali és mágikus gömbbe zárja. Sigisbert átváltozik és kiszabadítja.

Le Secret des Preshauns (A preshaunok titka)[szerkesztés]

Fourmille, Yuri és Sigisbert Rómába, a Vatishaunba utazik, hogy felkeressék Sigisbert barátját Glontodargot.

Deep South[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]

Juanjo Guarnido[szerkesztés]

Juanjo Guarnido
Született1967
Granada, Spanyolország
Nemzetiségespanyol
Foglalkozásaképregényrajzoló, animátor
Kitüntetéseiteljes lista
SablonWikidataSegítség

Juanjo Guarnido spanyol illusztátor és a  Blacksad képregénysorozat társszerzője.

Korai évek[szerkesztés]

Guarnido Granadában, Spanyolországban született. A granadai egyetemen tanult festészetet.

Karrier[szerkesztés]

Munkássága[szerkesztés]

Képregények[szerkesztés]

  • Blacksad sorozat (Dargaud)
    • Árnyak között (2000)
    • Poláris/sarki nemzet (2003)
    • Vörös lélek (2005)
    • Csendes pokol (2010)
    • Amarillo (2013)
  • Sorcellieres sorozat (2008-tól, kiadó: Dargaud, író: Teresa Valero)

Borítók[szerkesztés]

  • Voyageur (sci-fi, 2007-2011, kiadó Glenat, író: Pierre Boisserie)

Animációs filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Juan Díaz Canales[szerkesztés]

Juan Díaz Canales
Született1972
Madrid, Spanyolország
Nemzetiségespanyol
Foglalkozásaképregényíró
Kitüntetéseiteljes lista
SablonWikidataSegítség
Alessandro Barbucci
Született1973.
Genova,  Olaszország
Nemzetiségeolasz
Foglalkozásaképregényíró
Kitüntetéseiteljes lista
SablonWikidataSegítség
Christophe Arleston
SzületettChristophe Pelinq
1963.
Aix-en-Provence, Franciaország
Nemzetiségefrancia
Foglalkozásaképregényíró
Kitüntetéseiteljes lista
SablonWikidataSegítség