Szepesi László (vívóedző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szepesi László
Született 1948. augusztus 7. (70 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása vívóedző,
egyetemi tanár

Dr. Szepesi László (Budapest, 1948. augusztus 7. –) vívóedző, egyetemi tanár.

Kezdetek[szerkesztés]

Pestlőrincen, a Steinmetz Gimnázium reáltagozatán végzett 1966-ban kitűnő érettségi eredménnyel. Ezután, a Testnevelési Főiskolán szerzett vívószakedzői diplomát, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi- és Természettudományi Karán folytatta tanulmányait, párhuzamosan. Az alapszigorlat után klinikai pszichológusként szerzett diplomát. 1993-94 között, Párizsban, posztgraduális képzés befejeztével sikeres államvizsgát tett és sportprofesszori diplomát és kinevezést kapott.

Vívóedzőként[szerkesztés]

1970-ben, a Testnevelési Főiskolán, Időszaki és Küzdősportok Tanszékén töltött be tanársegédi állást dr. Bay Béla mellett. 1970-74 között a magyar junior kardválogatott, párhuzamosan pedig a Vasas edzője volt egészen 1982-ig. Tanítványai 9 junior egyéni- és csapatbajnokságot nyertek, ő maga pedig több alkalommal felnőtt magyar bajnokságot és Bajnokcsapatok Európa Bajnokságát nyert a Vasas csapatával.

A francia válogatott élén[szerkesztés]

1982-ben a Testnevelési Főiskola az Magyar Vívószövetség és az Országos Testnevelési és Sporthivatal engedélyével, a Francia Sportminisztérium valamint a Francia Vívószövetség felkérésére, közel 12 évre a francia kardválogatott élére került. Közel tíz év alatt nyolc világbajnoki és olimpiai érmet szereztek, számos világbajnoki helyezés és világkupa eredmény mellett. Tanítványa, Jean-François Lamour, 1984-ben, Los Angelesben és 1988-ban, Szöulban egyéni olimpiai aranyérmet, 1987-ben Lausanneban egyéni világbajnoki érmet szerzett. A Racing csapatával 1990-ben megnyerték Bajnokcsapatok Európa Kupáját, amelyet sem előtte, sem azóta nem nyert meg francia kardcsapat.

Visszatérve Magyarországra[szerkesztés]

Címek, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Szepesi László. Kárpáti Rudolf vívóklub. karpativivoklub.uw.hu. (Hozzáférés: 2010. december 29.)
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap