Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Nyíregyháza)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola
Szent Imre Gimnázium, Nyíregyháza.jpg

Szent Imre Gimnázium, Nyíregyháza.jpg
Alapítva [1921, 1992]
Hely Magyarország, Nyíregyháza
Típus
Igazgató Tormássiné Kapitány Ágotha
OM-azonosító 033665
Elérhetőség
Cím 4400, Nyíregyháza, Ungvár sétány 19.
Elhelyezkedése
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térképén
é. sz. 47° 58′ 28″, k. h. 21° 43′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 58′ 28″, k. h. 21° 43′ 16″
A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola weboldala

A gimnázium története[szerkesztés]

Az iskola elődje a Királyi Katolikus Főgimnázium 1921-ben indította el első tanévét. A mai Vásárhelyi Pál Vízügyi és Építőipari Szakközépiskola helyén működött az intézmény.

A vidéki tanulók számára 1931-ben jött létre az Érseki Szent Imre Fiúinternátus a Széchenyi utcán, ahol ma a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző és Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma áll.

A gimnáziumba sok országosan ismert tanítvány is járt, úgy mint dr. Antalóczy Zoltán, dr. Dohanics Sándor, Hársfalvi Péter, dr. Kállay Kristóf, dr. ifj. Kállay Miklós, dr. Kartal /Kralovánszki/ Ernő, dr. Ubrizsy Gábor, Vásárhelyi László, Zenthe Ferenc és még sokan mások.

A rendszerváltás után dr. Váradi József kanonok, később pápai prelátus, püspöki helynök kitartó fáradozása gyümölcseként 1992. március 30-an megszületett a szerződés az Egyház és az önkormányzat között, miszerint a 15. sz. Jósa András Általános Iskolát kapta meg az Egyház csereingatlanként. 1995-re az egész iskola az Egyház tulajdona lett.

Az Egri Főegyházmegyei Hatóság a Szent Antal parókiát és annak plébánosát, Kis István kanonok urat nevezte ki fenntartónak.

1992-ben két párhuzamos osztály nyílt a négyosztályos képzési formában. 1995-ben indult az első nyolcosztályos gimnáziumi osztály. 2002/2003-ban lett teljes az iskola, 16 osztállyal. Ebben a tanévben 400 diákot 50 pedagógus tanít, a kollégiumban pedig 10 nevelőtanár dolgozik.

A 2011/2012-es tanévtől elindult az általános iskolai felső tagozat is egy ötödik osztállyal. Felmenő rendszerben az osztályok folyamatos bővülésével 28 osztályra bővül majd az iskola - a tervek szerint - a 2014/2015-ös tanévre.

A szentimrés vallási élete napjainkban[szerkesztés]

Az iskolában komoly keresztény nevelés folyik. A színvonalas oktatás mellett az intézmény a tanulók lelki fejlődését is egyengeti. A tanórák keretében hittanórákon vesznek részt a tanulók heti két alkalommal. Az iskolában egy atya is vezeti a közösséget.Az ő segítségével a diákok lélekben is felkészülhetnek a nagyobb egyházi ünnepekre, mint karácsony vagy húsvét. Ő kíséri az osztályok lelkigyakorlatát is.

A lelki nevelésben a nővéreknek is része van. Az iskola szívében egy kápolna áll, mely az intézmény kincse. Minden diáknak lehetősége van itt imádkozni az óraközi szünetekben, az ünnepi szentmiséket itt végezzük, illetve vasárnaponként a környékbeli híveknek is kitárja kapuit.

Nyaranta a diákoknak tábort szerveznek Hernádpetribe, ahol egy szép hetet tölthetnek el és érdekes programokkal szórakoztatják őket. Ezek az alkalmak a lelki fejlődésben is fontos szerepet játszanak: atya közbenjárásával minden nap egy szentmisén vesznek részt és közös programokkal töltik idejüket, miközben egyre jobb keresztény emberré válnak.

Az iskola immár hagyománnyá vált rendezvénye a Szent Imre nap, melyet november 5-én rendeznek meg. Kedves, tréfás programokkal töltenek el egy napot.

Egy másik hagyomány, amelyet már ötödjére rendeztek meg az idei évben, a Favét. Fiatalok a világ életéért találkozó. Egy az iskolában működő közösség, a Fília tagjai és a lelkes diákok által megszervezett egynapos rendezvényen a megye egyházközségeiből meghívott fiatalok és az iskola diákjai vesznek részt. Csoportos beszélgetéseken oszthatják meg egymással élményeiket a fiatalok, ezzel is gazdagítva társaikat.

Források[szerkesztés]