Szent Imre-templom (Zichyújfalu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Imre-templom
Valláskereszténység
Felekezetrómai katolikus
EgyházmegyeSzékesfehérvári
Székesfehérvári espereskerület
EgyházközségSzabadegyházai
Pap(ok)Boga András
Építési adatok
Építése19801982[1]
Stílusmodern
TervezőjeRékasi György[1]
Felszentelés1983. november 5.[1]
FelszentelőSzakos Gyula[1]
Elérhetőség
TelepülésZichyújfalu
Hely8112 Zichyújfalu,
Ady Endre utca 27–29.
Elhelyezkedése
Szent Imre-templom (Seregélyes-Pusztaszabolcs)
Szent Imre-templom
Szent Imre-templom
Pozíció Seregélyes-Pusztaszabolcs térképén
é. sz. 47° 07′ 34″, k. h. 18° 40′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 07′ 34″, k. h. 18° 40′ 18″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Imre-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A zichyújfalui Szent Imre-templomot 1980 és 1983 között építették közösségi összefogással az Ady Endre utca és a Petőfi út kereszteződésében.[1] 2017. január 23-án és január 28-án az MR1–Kossuth Rádió Déli harangszójában a templom nagyobbik harangja szólalt meg.[1]

Története[szerkesztés]

Az 1970-es évek elején felvetődött egy új, modern stílusú templom megépítése Zichyújfaluban, mivel a településen csak egy imaház működött, mely a régi általános iskola épületéből lett kialakítva. Felmerült a szomszédos Szabadegyháza (volt Szolgaegyháza) felsőszolgaegyházi kápolnájának lebontása és áttelepítése Zichyújfaluba. Bontás közben azonban a kápolna építési anyaga annyira elporladt, hogy a terv kivitelezhetetlenné vált. A bontást félbehagyták, a templom tornya a mai napig áll a 62-es főút mellett. Ezután került tehát sor Zichyújfaluban az új, modern stílusú templom megépítésére.

A templom az Ady Endre utcából

Az építkezés 1980 őszén kezdődött meg Rékasi György székesfehérvári építészmérnök tervei alapján. Modern, hétszög alaprajzú épület. 1983. november 5-én, Imre herceg szentté avatásának 900. évfordulóján és liturgikus ünnepén szentelte fel Szakos Gyula akkori székesfehérvári megyés püspök.

A templom a szabadegyházi Szabadegyházai egyházközség, így a Szűz Mária Neve Plébánia filiája lett. A Szabadegyházai egyházközséget 1989-től a Perkátai egyházközség Kisboldogasszony Plébániája látta el, 2016-tól mindkettőt az Adonyi egyházközség. A zichyújfalui templom ettől függetlenül a mai napig a Szabadegyházai egyházközség leányegyházának (filiájának) számít.

A templomkert[szerkesztés]

A templomhoz tartozó udvar, vagyis a templomkert 2013 októberében - társadalmi munka keretében - megszépült, az épületet eltakaró tujabokrok egy része ki lett vágva. A térkövezés is megvalósult, az 1848-49-es szabadságharc emlékköve méltóbb helyet kapott, valamint egy új feszület lett felállítva. Az Ady Endre utca felől új kerítésdrót lett kihúzva valamint új kapukat is vásároltak. Parkolóhelyek kialakítása is megtörtént.

Harangok[szerkesztés]

A templomnak két harangja van, melyek a sekrestye tetőszerkezetén kaptak helyet. Mindkét harang a régi zichyújfalui templomból került ide. A nagyharang 155, a kisharang 49 kg tömegű.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Harangszöveg - Zichyújfalu, római katolikus templom (HTML). MR1–Kossuth Rádió, 2017. január 28. (Hozzáférés: 2017. január 29.) [1], [2], [3], [4]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]