Szent Eufémia-székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Eufémia-székesegyház (Rovinj) szócikkből átirányítva)
Szent Eufémia-székesegyház
Valláskatolicizmus
EgyházmegyePoreč-Pólai egyházmegye
Építési adatok
Építése1725
Stílusbarokk
TelepülésRovinj
Elhelyezkedése
Szent Eufémia-székesegyház (Horvátország)
Szent Eufémia-székesegyház
Szent Eufémia-székesegyház
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 04′ 59″, k. h. 13° 37′ 52″Koordináták: é. sz. 45° 04′ 59″, k. h. 13° 37′ 52″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Eufémia-székesegyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rovinj óvárosának legmagasabb pontján áll a város védőszentjének, szent Eufémiának szentelt püspöki székesegyház.

Története[szerkesztés]

A mai székesegyház helyén korábban egy jóval kisebb, valószínűleg a 8. század második felében emelt és szent Györgynek szentelt, egyhajós templom állt. Miután szent Eufémia — a legendák szerint a 9. század elején kialakult — kultusza megerősödött, és őt tették a város védőszentjévé, a templomot 1178-ban megnagyobbították és átkeresztelték (ezután még többször átépítették, illetve felújították).

A templom eredeti tornya 1573-ban egy villámcsapástól összedőlt. Új harangtornyot csaknem száz évvel később, 1654–1677 között építettek az északi fal mellé. A tetején álló szobrot 1758-ban öntötték (Batár, 2007).

Az épület jelenlegi formáját az 1725–1736-os átépítéssel kapta; az az előtti részek az építőkövek eltérő jellege okán jól megkülönböztethetők az ekkor hozzátoldottaktól (Szarka, 1998). A homlokzat mai formáját 1861-ben nyerte el (Batár, 2007).

Az épület[szerkesztés]

A harangtorony 63 m magas. Tetején a névadó szent két méter magas, álló alakja — egyik kezében az üdvözülést jelképező pálmaággal, a másikban a kínszenvedéseire emlékeztető kerékkel — mindig a szél irányába fordul. A néphit szerint ha Eufémia a szárazföld felé néz, esni fog, ha viszont az olasz partok felé (nyugatra), akkor szép idő várható (Szarka, 1998). A torony — Isztria több más harangtornyához hasonlóan — a velencei Szent Márk-székesegyház campaniléjét formázza. A kilátószintre (jegy ellenében) 183 lépcsőn juthatunk fel (Batár, 2007).

Az épület barokk stílusú, háromhajós. Oldalbejárata a déli fal közepén nyílik; mellette beépítettek a falba egy kis, 14. századi domborművet, amint szent Eufémia a régi, egyhajós, román stílusú templom makettjét tartja kezében (Batár, 2007).

Berendezése[szerkesztés]

Eufémia szarkofágja a templom jobb oldali apsziskápolnájában tekinthető meg, a szentet bemutató mellékoltár mögött. A szarkofág kőfoglalatán mise után kis ablakot nyitnak a hívők számára. A kápolna falának festményei 19. századiak. A két leghíresebb:

  • Eufémia az oroszlánok között;
  • Eufémia koporsójának megérkezése Rovinjba (Batár, 2007).

A főoltáron sárkányölő szent György szobra emlékeztet a templom eredeti patrónusára. A carrarai márványból faragott alak két oldalán szent Rókus és szent Márk szobra áll, a főoltártól balra pedig az oltári szentség oltára.

A székesegyház oldalfalainál álló mellékoltárok:

Szépen kidolgozott a főoltár mögötti karzat.

A sekrestyében 1803-ban készült diófa szekrények és 18. századi ezüst ékszerek tekinthetők meg (Szarka, 1998).

Rendezvények, hitélet[szerkesztés]

A templom ismert, forgalmas búcsújáró hely. Minden év szeptember 16-án (Eufémia halálának napján) hívők tízezrei keresik fel, hogy sorsuk jobbra fordulásáért, illetve egészségük javulásáért imádkozzanak a szenthez (Batár, 2007).

Megtekinthető[szerkesztés]

Júliusban és augusztusban naponta 10–14 és 15–18 óra között. Telefon: (052) 815 615 (Batár, 2007).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]