Szent Demeter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Demeter
Szent Demeter képe a magyar Szent Koronán
Szent Demeter képe a magyar Szent Koronán
vértanú
Születése
270
Thesszalonika
Halála
306 (36 évesen)
Tisztelete
EgyházaGörög ortodox egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Ókeleti egyházak
Ünnepnapjaoktóber 26.
Római katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Ókeleti egyházak
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Demeter témájú médiaállományokat.

Szaloniki Szent Demeter (Sirmium (Szávaszentdemeter), 270 k. – Thesszaloniké, †304/306 k.) vértanú, az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje.

A keresztényüldöző Maximianus keletrómai társcsászár parancsára halt vértanúhalált Thesszaloniké (ma: Szaloniki) városában, amelynek védőszentje lett. Kivégzésének oka az volt, hogy föld alatti börtönében megtérítette Nesztor gladiátort, aki az arénában így megerősödve legyőzte a császár kedvenc bajnokát, Lyaeust. A hívek védelmezőjének tekintik, és karddal, pajzzsal ábrázolják. A Szent Koronán is szerepel.

A szegedi Dömötör-torony, az egykori Szent Demeter-templom tornya róla kapta a nevét. Szerbek látogatta temploma 1949-ig állt Budapesten, a Tabánban is. A nevét viseli Domoszló 700 éves temploma, illetve Pély község temploma, valamint a 2016-ban felszentelt vásárosnaményi görögkatolikus templom is.

A szent ünnepét október 26-án tartják. Régebben juhászújévnek nevezték e napot, mert a jószágokat ekkor hajtották haza, és a pásztorokkal ekkor újították meg a szerződéseket.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]