Szavannavércse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szavannavércse
Greater Kestrel Namibia.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Sólyomalakúak (Falconiformes)
Család: Sólyomfélék (Falconidae)
Alcsalád: Sólyomformák (Falconinae)
Nemzetség: Valódi sólymok (Falconini)
Nem: Falco
Faj: F. rupicoloides
Tudományos név
Falco rupicoloides
(Smith, 1829)
Elterjedés
Falco rupicoloides distr.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szavannavércse témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szavannavércse témájú médiaállományokat és Szavannavércse témájú kategóriát.

A szavannavércse (Falco rupicoloides) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afrika középső és déli részén honos Szomáliától délre egészen Dél-Afrikáig. A szavannák, és a fákkal tarkított félsivatagos területek lakója.

Alfajai[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 34-38 centiméter, szárnyfesztávolsága 84 centiméter, 180-330 gramm a testtömege. A tojók és a hímek azonos méretűek. Színe vörösesbarna a hátán, a szárnyfedőkön és a combokon sötét sávozással, a fejen és a mellen pedig barna csíkozottsággal. Az evezőtollak és a farok fekete színű, halványszürke csíkokkal. A kifejlett egyedek szeme krémszínű. A fiatal egyedek tollazata barnás, szemük barna.

Életmódja[szerkesztés]

Kisebb állatokkal, így gyíkokkal, kisebb madarakkal, rágcsálókkal, sáskákkal és rajzás idején termeszekkel táplálkozik. Opportunista táplálkozású, valójában bármilyen kisebb állatot elfogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A pár állandóan a fészek közelében marad, és a territórium határait magas kiáltásokkal és gyors ide-oda röpködéssel jelzi. Egy régi, más madár által már elhagyott fészekben szokott költeni. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 32 napig kotlik. Főleg a tojó költ, a hím csak addig váltja fel, amíg a tojó elfogyasztja a párja által a fészekbe szállított eleséget. Később a fiókák védelme és etetése is a tojó feladata, a hím pedig beszerzi a fiókák és a tojó számára szükséges táplálékmennyiséget. Miután a fiatal madarak eléggé fejlettek, hogy meg tudják védeni magukat, a tojó is besegít a hímnek a táplálékszerzésbe. A kirepülés után a fiatal vércsék még több hétig szüleik territóriumában tartózkodnak mielőtt szétszélednének.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]