Falconini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valódi sólymok
Vándorsólyom (Falco peregrinus)
Vándorsólyom (Falco peregrinus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Sólyomalakúak (Falconiformes)
Család: Sólyomfélék (Falconidae)
Alcsalád: Sólyomformák (Falconinae)
Nemzetség: Valódi sólymok (Falconini)
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Valódi sólymok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Valódi sólymok témájú kategóriát.

A tarka vércse (Falco sparverius) a valódi sólymok közé tartozó faj.
kék vércse (Falco vespertinus)
ausztrál kabasólyom (Falco longipennis)

A valódi sólymok (Falconini) a madarak osztályának a sólyomalakúak (Falconiformes) rendjébe tartozó sólyomfélék (Falconidae) családjának, azon belül pedig a sólyomformák (Falconinae) alcsaládjának egyik nemzetsége.

Rendszerezés[szerkesztés]

A sólyomfélék feltehetően a dél-amerikai kontinensen alakultak ki, legtöbb fajuk ma is ott él. 12 nemükből 7 ma is csak Dél-Amerikában él. A Falco nem képviselői a későbbi korok során kirajzottak Dél-Amerikából és világszerte elterjedtek. A későbbiekben ebből a nemből alakultak ki már az Óvilágban az apró termetű törpesólymok és a verébsólymok. A sólyomféléken belül a nemek rokonsági foka és az alcsaládrendszer meghatározása nem minden rendszerben egyforma. Korábban nem különböztettek meg alcsaládokat a családon belül. Később a karakarákat, valamint a kígyászsólymot és az erdeisólymokat elkülönítették alcsaládi szinten is a valódi sólymoktól, vércséktől és törpesólymoktól.

A DNS-szintézisen alapuló vizsgálat kiderítette, hogy a karakarák csak távolabbi rokonaik az erdeisólymoknak, közelebb állnak a valódi sólymokhoz, mint korábban gondolták, így e két csoport együtt alkotja a Falconinae alcsaládot. Azonban ezen belül kettő nemzetséget (tribusz) különböztetnek meg, melyeknek önálló leszármazási vonaluk van. Egyik nemzetségbe tartoznak a karakarák, míg a másikba a valódi sólymok. A két nemzetség között összekötő fajként áll a dél-amerikai pettyes törpesólyom (Spiziapteryx circumcinctus), melyet többnyire a valódi sólymok közé sorolnak, de bizonyos tulajdonságaiban a karakarákra is emlékeztet.

A sólyomfélék alcsaládba rendezése nem minden rendszerben egységes, néhol csak a Falco fajokat sorolják a Falconinae alcsaládba, míg a karakarák nemzetségét (Caracarini) alcsaládi szintre emelik, a Falconini nemzetség maradék három neme számára pedig különálló alcsaládot hoznak létre: a Polyhieracinae alcsaládot.

A nemzetségbe a következő 4 nem és 46 recens és 1 kihalt faj tartozik:

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]