Szabó Éva Zsuzsanna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabó Éva Zsuzsanna
Életrajzi adatok
Született1964szeptember 25. (59 éves)
Budapest
Ismeretes mint
Nemzetiségmagyar magyar
Állampolgárságmagyar
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Kossuth Lajos Tudományegyetem
Más felsőoktatási
intézmény
ELTE Pszichológiai Doktori Iskolája
Pályafutása
Szakterületpszichológia
Tudományos fokozatPhD (1999)
Habilitáció (2008)
Szakintézeti tagságDél-alföldi Iskolapszichológiai Módszertani Központ
Munkahelyek
Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetehabilitált egyetemi docens
tanszékvezető
intézetvezető
Szakmai kitüntetések
Békésy György posztdoktori ösztöndíj (2000/01)
Szabó Éva Zsuzsanna weboldala

Szabó Éva Zsuzsanna (Budapest, 1964. szeptember 25. –) pszichológus, habilitált egyetemi docens, a Szociál- és Fejlődéspszichológai Tanszék vezetője, intézetvezető.

Oktatási területei[szerkesztés]

Szociálpszichológia, iskolapszichológia, tranzakció analízis, autogén tréning.

Kutatási területei[szerkesztés]

Szociális reprezentáció fejlődése, társadalmi problémák megértése, sztereotípiák, sikerfelfogás kutatás.

Életpályája[szerkesztés]

1982-ben érettségizett a Bajza József Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában, Hatvanban. 1982-1987: felsőfokú tanulmányokat a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatott. 1987-ben diplomázott, okleveles pszichológus és pszichológia szakos középiskolai tanári képesítést szerzett. Posztgraduális képzésként 1993-1996 között az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának Szocializáció és társadalmi folyamatok pszichológiája alprogramban vett részt.

Munkahelyei: 1986 -1991 között a debreceni Fazekas Mihály Általános Iskolában dolgozott iskolapszichológusként. 1991-1992 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán volt tanársegéd. 1992-től, s jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében dolgozik, 2008-tól habilitált egyetemi docensként, a Fejlődés- és Társadalomlélektani Szakcsoport vezetőjeként, s intézetvezető helyettesként.

2009. január 1-jével hivatalosan is megalakult a Dél-alföldi Iskolapszichológiai Módszertani Központ (DIPSZI), amelynek vezetőjeként elsődleges célja, hogy összefogja és szakmailag támogassa a régióban dolgozó iskolapszichológusokat. A jövőben további szervező munkával kívánja fejleszteni a hálózatot, valamint a szakmai-módszertani továbbképzési rendszer kidolgozását.

Tudományos fokozatok: PhD fokozat, 1999, ELTE Pszichológiai Doktori Iskola: Laikus és professzionális nevelők nézetei az iskolai nevelésről témakörben. 2008-ban habilitált, ELTE Pszichológiai Doktori Iskola. Tézisek. Tantermi előadás: Sikerminták, sikerideológiák jellemzői és reprezentációja tárgykörben. Tudományos előadás: Quo Vadis School Psychology - The status of Hungarian school psychology, in light of an international survey.

Tanulmányai (válogatás)[szerkesztés]

  • Szeretettel és szigorral. Az iskolai nevelés problémái a szülők és a tanárok szemszögéből (2006).. Akadémiai Kiadó, Budapest
  • Mire neveljünk és hogyan? Szülők és tanárok vélekedései az iskolai nevelés céljáról és egyes pedagógiai módszerekről (1999). Magyar Pszichológiai Szemle 3. 443-467.
  • A "kedves" az "okos" és a "gonosz".: avagy a kedvelt és nem kedvelt tanár képének jellemzői (1999). Alkalmazott Pszichológia, 1. 31-41.
  • Tanárok sikerképe a rendszerváltás után. Váriné Szilágyi Ibolyával. (2007). Alkalmazott Pszichológia, IX. 3-4. 123-146.
  • Sikeres embert faragni : pedagógusok véleménye a sikerességről és az iskola szerepéről (2007). Pedagógusképzés, 1. 27-37.
  • A szegénység és más társadalmi problémák, ahogy a serdülők látják (2009). In Szabó É. és Kőrössy J. (szerk.) Ezerarcú reprezentáció. Jatepress, Szeged
  • Ezerarcú reprezentáció. A Szegedi Társadalomlélektani Műhely tanulmánykötete; szerk. Szabó Éva, Kőrössy Judit; JATEPress, Szeged, 2009 (Társadalomlélektani tanulmányok)
  • A pszichológia mint társadalomtudomány. A 70 éves Hunyady György tiszteletére; szerk. Fülöp Márta, Szabó Éva; ELTE Eötvös, Bp., 2012

Társasági tagságai[szerkesztés]

  • Magyar Pszichológiai Társaság, Szociálpszichológiai szekció (1988-)
  • European Association for Research on Learning and Instruction –tag (1992-1996)
  • MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, Pedagógiai Szakbizottságban Személyiség és képességfejlesztés munkacsoport – elnök (1991-1996)
  • Holland-Magyar Közoktatási vezetőképző Intézet – Program és Vizsgabizottság –tag (1997-)
  • International School Psychology Association (ISPA)- tag (1999-)
  • Children’s Identity and Citizenship in Europe (CiCe) – tag (2004-)
  • The Society for the Psychological Study of Social Issues (SPSSI) – tag (2006-)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. (BÖ 198/2001)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]