Syntrichia caninervis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syntrichia caninervis
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Syntrichia
Faj: S. caninervis
Tudományos név
Syntrichia caninervis
(Mitt.) Broth.
Szinonimák

Barbula caninervis (Mitt.) A. Jaeger Tortula caninervis (Mitt.) Broth.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Syntrichia caninervis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Syntrichia caninervis témájú médiaállományokat és Syntrichia caninervis témájú kategóriát.

A Syntrichia caninervis a szélsőségesen száraz körülményekhez alkalmazkodott tagja a Syntrichia nemzetségnek.

Megjelenése[szerkesztés]

Külső megjelenésében a Syntrichia ruralishoz nagyon hasonlít ez a faj, de annál kisebb méretű, csak 1–2 cm magas. A levelek alakja és papillázottsága alapján különböztethető meg a többi Syntrichia fajtól. A levelek széle a csúcsig begöngyölt, az alakja ovális, azaz a levél közepe a legszélesebb és mind a felső része, mind a töve keskenyebb. A levelek csúcsa lekerekített, a levélér áttetsző, fogazott, hosszú szőrszál formájában fut ki. Jellegzetes tulajdonsága, hogy a levélér hátoldala is papillázott (sejtkinövésekkel borított). A papillák nagyméretűek (nagyobbak mint 2,5 mikrométer) és elágazók.[1]

Elterjedése[szerkesztés]

Magyarországon egyetlen helyen találták meg az 1980-as években, de azóta nem került elő újra, ezért az országos vörös listás besorolása: adathiányos (DD).[2] De a faj megtalálható Európa mediterrán régióiban, Svájcban, Nyugat- és Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában is.

Termőhelye[szerkesztés]

Száraz, kitett, erősen meszes talajokon élő faj.

Források[szerkesztés]

  1. CASAS C., BRUGUÉS M., CROS R. M., SÉRGIO C. & INFANTE M. (2006): Handbook of Mosses of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands. Institut d'Estudis Catalans, Barcelona, 349 p
  2. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 10.)

További információk[szerkesztés]