Syntrichia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syntrichia
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Syntrichia
Tudományos név
Syntrichia
Brid.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Syntrichia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Syntrichia témájú médiaállományokat és Syntrichia témájú kategóriát.

A Syntrichia nemzetség egy acrocarp lombosmoha csoport a Pottiaceae családban.

Megjelenésük[szerkesztés]

Ezek a mohák a Tortula fajokhoz hasonlóak, de általában nagyobb méretűek, erőteljesebb fajok. Színük zöld, zöldessárga, barnás, párnát vagy lazább gyepet alkotnak a felszínen. Hajtásuk egyszerű vagy villás. A levelek nedvesen a  szártól elállók, ívesen visszahajlók. Alakjuk lehet lándzsás, nyelv, tojás vagy kiszélesedően kanál formájú. A levélszél lehet részben vagy teljesen begöngyölt vagy sima. A középér erőteljes a levél csúcsáig ér ahol gyakran áttetsző szőrszálban végződik.

A levél alapja U alakúan hajlott, az itt lévő sejtek nagyok, téglalap alakúak, simák, átlátszóak, vékony falúak. A levéllemez többi sejtje már kisebb, kerekded vagy enyhén szögletes, erősen papillásak mindkét oldalukon.

A Syntrichia fajok lehetnek kétlakiak, egylakiak. A toknyél (seta) vörös vagy barna színű, hosszúkás, sima. A spóratok függőleges, egyenes vagy enyhén ívelt, hengeres. A tokfedő és a calyptra kúp, kupak alakú. A perisztómium fogak száma 32, hosszúkás, fonal alakúak.

Ezek a fajok megtalálhatóak fákon, köveken, talajon. Többségük kozmopolita.

Rendszertanuk[szerkesztés]

Syntrichia nemzetség fajai sokáig a Tortula nemzetséghez tartoztak, de az utóbbi időben, ebbe a független nemzetségbe sorolták őket. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy egy monofiletikus csoportról van szó.

Fajok[szerkesztés]

A Syntrichia nemzetségbe Frey-Fischer-Stech munkája alapján eddig 90 faj tartozik a világon. De megnehezíti a fajok meghatározását, besorolását, hogy nehezen különböztethetőek meg egymástól (S. calcicola, S. densa, S. glabra, S. princeps, S. ruralis s. str., S. ruraliformis, S. subpapillosissima), gyakran mint fajkomplexre hivatkoznak a kutatók a csoportra mint: Syntrichia ruralis agg. vagy Syntrichia ruralis s. lat., régebben ezt Tortula ruralis fajkomplexnek nevezték.

Magyarországon az alábbi Syntrichia nemzetségbe tartozó fajok ismertek:

Források[szerkesztés]

  • Wolfgang Frey, Eberhard Fischer, Michael Stech: Bryophytes and seedless Vascular Plants. In: Wolfgang Frey (Hrsg.): Syllabus of Plant Families - A. Engler's Syllabus der Pflanzenfamilien. 13. Auflage. Bd. 3, Borntraeger, Berlin/Stuttgart 2009, ISBN 978-3-443-01063-8.
  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4. Auflage, UTB Verlag, 2004, ISBN 3-8252-1250-5
  • Nebel, Philippi: Die Moose Baden-Württembergs Band 1. 1. Auflage, Ulmer Verlag, 2005, ISBN 3-8001-3527-2
  • Syntrichia in Flora of North America

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Syntrichia című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.