Sylvia Plachy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sylvia Plachy
Született1943. május 24. (80 éves)[1][2][3]
Budapest
Állampolgárságaamerikai[4]
GyermekeiAdrien Brody
Foglalkozásafotográfus
Kitüntetései
  • Guggenheim-ösztöndíj (1977)[5]
  • Publication Infinity Award (1991)
  • Lucie Award (2004)
  • Dr. Erich Salomon Prize (2009)

A Wikimédia Commons tartalmaz Sylvia Plachy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sylvia Plachy (Budapest, 1943. május 24. –)[6] magyar származású, jelenleg New Yorkban élő fotóművész, a humanista fényképezés egyik jelentős képviselője. Adrien Brody Oscar-díjas színész édesanyja.

Élete[szerkesztés]

A Brunsviga 1945–1949 között és államosítása[szerkesztés]

Plachy Sylvia apja Plachy Vilmos és Szabó Károly (műszerész) 1940 körül munkatársak[7] voltak a Brunsviga számológépek német vállalatnál Budapesten. A világháború után ők alapították újra a Brunsviga(wd) vállalat magyarországi képviseletét, az 1949-es államosításig, amely rajtaütésszerűen, a kora reggeli órákban, egyidejűleg több hasonló vállalatnál, kártérítés nélkül történt meg. A tulajdonosokat néhány napra, jogtalanul őrizetbe vették, megfélemlítésül. A lakásukban az őrizet idején házkutatást tartottak. A könyveket a polcokról a földre dobálták, felforgattak mindent, terhelő anyagokat keresve.

„Úgy hajtottuk végre, hogy másnap kora reggel percre azonos időpontban léptek be a kijelölt vállalatokhoz, nehogy azok egymást értesíthessék. /…/ a szakma első számú ellenségének tartottak, úgy gondolták, hogy én találtam ki az államosítást, sőt az intézkedésemre telepítettek ki néhány irodagépes kollégát. A kitelepítéseket ma is igazságtalannak tartom. /…/ még vakon bíztam Rákosiban. Csak akkor döbbentem rá a valóságra, amikor a letartóztatottak között jó barátom, aki szegény a börtönben megzavarodott és meghalt.”

– Heimer Jenő államosító igazgató, 1970-ig az államosított irodagép vállalatok vezérigazgatójának visszaemlékezése 1983-ból[8]

New York 1956 után[szerkesztés]

1956. december 10-én, egy hónappal a magyar forradalom leverése után, a 13 éves Sylvia Plachy egy lovaskocsiban elrejtőzve lépte át családjával az osztrák határt. Két évvel később a család New York Queens negyedében telepedett le. 1963-ban kapta meg amerikai állampolgárságát.

1964-ben kezdett el fényképezni; a Pratt Institute-ban fotográfiát tanult, többek között André Kertésztől. Kertész és tanítványa között bensőséges amolyan nagyapa-unoka kapcsolat alakult ki. Az iskola elvégzése után Plachy statisztikusként, majd egy fényképtárban dolgozott.

1973-ban született meg fia, a későbbi Oscar-díjas Adrien Brody, aki hamarosan anyja kedvenc modellje lett. Férje, a lengyel és zsidó származású Elliot Brody történelmet tanított.

1974-ben Plachy a Village Voice munkatársa lett. 1977-ben Guggenheim-ösztöndíjat kapott.

Munkássága[szerkesztés]

Első fotóalbuma, az Unguided Tour, 1990-ben elnyerte az év legjobb publikációjának kijáró Infinity-díjat. 1996-ban kiadott Red Light című albuma az amerikai szexipar illusztrációja, képeihez James Ridgeway írt szöveget.

Harmadik kötete 2000-ben jelent meg, Signs & Relics címmel, Wim Wenders bevezető szövegével. A kötet képeit Budapesten is bemutatta a Magyar Fotográfusok Házában.

Önarckép hazatérő tehenekkel című nagyrészt Magyarországon fotózott könyve 2004-ben jelent meg, s elnyerte a Golden Light-díjat.

„A rövid képkísérő szövegek és a rendkívüli képek, az Önarckép hazatérő tehenekkel című könyvben úgy alkotnak egy közös világot, ahogyan egy kelet-európai ember személyes történetének anyaga összefűzi a tényt, az emlékezést és az álmot. Plachy kísértetjárta fotói tökéletesek a maguk tökéletlenségében, mentesek a fölösleges súlytól, mindegyik az ő önarcképe – de valahogyan belülről kifelé“ – írta az album ajánló soraiban Jim Jarmusch filmrendező.

2006. május 4. és június 4. között a Budapest Galéria Kiállítóházában kiállítás nyilt negyedik kötete fényképeiből. A rendezvénnyel kapcsolatosan Plachy a következőket nyilatkozta:

„A kiállítás egy kelet-európai személy egyéni történelme és korai éveinek összegzése Magyarországról, amit 1956-ban hirtelen elhagyott. Azt gondoltam sohasem adatik meg nekem a visszatérés, de mint egy szellem, újra meg újra visszatértem. Mindegyik utazás, különösen az elején csodálatosnak látszott: megöleltem barátaimat, és kamerámmal ide-oda úsztam a múltba. Negyven év ide-oda utazásai alatt visszahoztam ezeket a képeket és történeteket, és csokorba szedve felajánlom gyerekkori emlékezetem oltárára. A számkivetettség elkerülhetetlen, akár maradsz akár mégy. Az Egyesült Államokban magyar-amerikainak neveznek, Magyarországon amerikás-magyar vagyok, és mindkét nyelvet akcentussal beszélem. Végül is nagyon köszönöm szüleimnek, hogy elvonszoltak/vittek innét korai gyerekkoromban, köszönöm humánusságukat, intelligenciájukat és bátorságukat, melyek még most is vezetnek engemet. Kívánnám, hogy most itt lehessenek.”

Rengeteg egyéni kiállítása volt világszerte. Képei az Aperture, az Artforum, a Fortune, a Grand Street, a Granta, a Metropolis, a The New Yorker, a The New York Times Magazine, a The Time, a The Smithsonian és a Wired magazinokban is megjelentek, és ő volt a Village Voice vezető fotográfusa. Művei a New York-i és a San Franciscó-i Museum of Modern Art, a George Eastman House, illetve a párizsi Bibliothèque Nationale gyűjteményében is megtalálhatók.

2004-ben a WIPI (Women in Photography International) neki ítélte a Lucie-díjat. (A korábbi WIPI által díjazott női fotográfusok között találhatjuk például Berenice Abbott-ot (1991) és Annie Leibovitz-ot (2003) is.)

Richard Avedon a következőképpen jellemezte Sylvia Plachy-t: „Megnevettet és megszakad tőle a szívem. Erkölcsi lény. Ő minden, aminek egy fotográfusnak lennie kell.“

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2017. augusztus 22., https://rkd.nl/explore/artists/240176
  2. Sylvia Plachy (holland nyelven)
  3. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009
  4. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  5. https://www.gf.org/fellows/all-fellows/sylvia-plachy/, 2020. december 24.
  6. Sylvia Plachy Archiválva 2013. október 4-i dátummal a Wayback Machine-ben Simon Guggenheim Memorial Foundation
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/User:Tamas_Szabo/Brunsviga Plachy - Szabó, Brunsviga
  8. Cserhalmi Imre; Strassenreiter Erzsébet: Történelmi kulcsátvétel (Interjú államosító igazgatókkal) Kossuth Könyvkiadó 1983 ISBN 963-09-2160-x