Sydney Greenstreet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sydney Greenstreet
Greenstreet 1942-ben
Greenstreet 1942-ben
Életrajzi adatok
Születési névSydney Hughes Greenstreet
Született1879. december 27.[1][2][3][4][5]
Sandwich
Elhunyt1954. január 18. (74 évesen)[1][2][3][4][5]
Hollywood[6]
SírhelyForest Lawn Memorial Park
HázastársaDorothy Marie Ogden
Pályafutása
Aktív évek19411949

Sydney Greenstreet IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sydney Greenstreet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sydney Greenstreet (1879. december 27.1954. január 19.) angol színész.

Legismertebb szerepeiben Humphrey Bogart és Peter Lorre mellett A máltai sólyomban és a Casablancában volt látható.

Színházi karrierje[szerkesztés]

1879-ben született a kenti Sandwichben egy bőrkereskedő fiaként, hét testvére volt. 18 évesen elhagyta az otthonát és Ceylonba hajózott szerencsét próbálni teaültetvényesként, de az aszály tönkretette a vállalkozását és visszatért Angliába. Egy sörfőzdét kezdett irányítani és unaloműzőként színpadi leckéket vett.

Debütálása 1902-ben volt, egy gyilkost alakított egy Sherlock Holmes darabban. Az előadásra a kenti Ramsgate-en került sor, és Sir Arthur Conan Doyle is ott ült a nézők soraiban. Később Ben Greet Shakespeare társulatával végigturnézta az országot. Az Egyesült Államokban 1905-ben mutatkozott be New Yorkban.

1916-ban emlékezetes alakítást nyújtott az Ahogy tetszik újrafeldolgozásában. Greenstreet számos sikeres darabban játszott Angliában és Amerikában. A '30-as évektől kezdve főleg a New York-i székhelyű Theatre Guild darabjaiban lépett fel. Számos filmajánlatot is kapott, de azokat egészen 62 éves koráig mind visszautasította.

Greenstreet és Humphrey Bogart a Casablancában

Filmes karrierje[szerkesztés]

1941-ben kezdett el dolgozni a Warner Brothersnél. Debütálása a filmvásznon John Huston nagy sikerű Máltai sólyomban (1941) volt Kasper Gutman szerepében. Az Amerikai Filmakadémia férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölte. A filmben egyik partnere Peter Lorre volt, aki az izgága Joel Cairot alakította. A páros játéka annyira meggyőzte a Warner stúdiót, hogy még kilenc további filmben együtt szerepeltek. Ezek között volt az egy évvel későbbi Casablanca is, ahol Greenstreet 3 750 dolláros heti fizetést kapott hét héten keresztül.

Greenstreet további olyan sikeres produkciókban játszott, mint az Át a Csendes-óceánon (1942), Átkelés Marseille-be (1944) vagy a Dimitrios maszkja (1944). Nyolcéves filmes pályafutását 1949-ben zárta le a Malaya című háborús mozival, ahol Spencer Tracy és James Stewart mögött a legmagasabb fizetést kapta. Pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Humphrey Bogart, Clark Gable, Ava Gardner és Joan Crawford. A drámaíró Tennessee Williams az egyszereplős The Last of My Solid Gold Watches című darabját Greenstreetre gondolván írta és a színésznek is dedikálta.

Greenstreet veseelégtelenségben és cukorbetegségben szenvedett, az utóbbi szövődményei vezettek a halálához 1954-ben. A glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban helyezték örök nyugalomra.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sydney_Greenstreet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.