Steven Holl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steven Holl
(2008)
(2008)

Született 1947. december 9. (68 éves)
Bremerton, Washington, USA
Nemzetisége amerikai
Iskolái
  • Washingtoni Egyetem
  • Architectural Association School of Architecture
Munkái
Jelentős épületei Kiasma Kortárs Művészetek Múzeuma, Helsinki, Storefront, New York, Simmons Hall, MIT, Linked Hybrid, Peking
Díjai Alvar Aalto-medál
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Holl témájú médiaállományokat.

Steven Holl (Bremerton, Washington, 1947. december 9. – ) amerikai építész, az Egyesült Államok kortárs építészetének egyik legismertebb alakja.

Pályafutása[szerkesztés]

Steven Holl a seattlei Washingtoni Egyetemen diplomázott, majd 1970-ben Rómában tanult építészetet. 1976-ban a londoni Architectural Association tagja lett, majd létrehozta saját építészirodáját New Yorkban Steven Holl Architects [1] néven.

Kiasma Kortárs Művészeti Múzeum, Helsinki

Működésének első időszakában Holl inkább az Egyesült Államokon belül volt ismert. 1988-ban megnyerte a berlini Amerikai Emlékkönyvtár felújítására és bővítésére kiírt pályázatot – ez volt első jelentős, nemzetközi sikere. (A terv végül nem épült meg.) 1989 februárjában szólókiállítást szentelt munkáinak a New York-i Museum of Modern Art, amely később 25 művét meg is vásárolta.[1] (Építészeti témájú akvarelljeinek köszönhetően képzőművészként is számon tartják.) Korai, többnyire papíron maradt munkáin az olasz neoracionalista építészet erőteljes hatása érezhető, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy 1984-88 között szerepet vállalt a tradiconális stílusban épülő floridai Seaside építésében.

1992-ben több mint ötszáz induló közül Holl „Chiasma” jeligéjű pályamunkája nyerte a Helsinki új kortárs művészeti múzeumára kiírt pályázatot. Az 1998-ra elkészült épületet, amely a pályázat ihletésében a Kiasma nevet kapta, ma is legjelentősebb munkái között tartják számon. Ez a győzelem komoly lökést adott Holl karrierjének. 1992-93 között a tervei alapján készült el New York világhírű építészeti galériája, a Storefront Galéria portálja. Ettől az időszaktól kezdve Holl egyik szakterületének a múzeumok és kiállítóhelyek építészete tekinthető, hozzáértését bizonyítja a norvégiai Knut Hamsun Center (1994-2009), a Kansas Cityben épült Nelson-Atkins Museum of Art (1999-2007), vagy a kínai Nanking művészeti múzeuma (2003-2011). Ide sorolható az ausztriai Langenloisban található borászat, a Loisium szállodával párosított látogatóközpontja is.

Loisium, Langenlois, Ausztria

A Steven Holl Architects másik specialitását az oktatási épületek jelentik. Első jelentős, ilyen jellegű épülete a Seattle-i Egyetem jezsuita kápolnája volt 1994-97 között. A New York-i Pratt Institute bővítése (1997-2005), az Iowa-i Egyetem művészeti és művészettörténeti fakultásának épülete (1999-2006), a Massachusetts Institute of Technology területén emelt Simmons Hall (2002), a Minnesota-i Egyetem építészeti és tájépítészeti karának épülete (2002) tartoznak még a legfontosabb megvalósult tervek közé. 2009-ben az iroda nyerte a világhírű Glasgow-i Művészeti Iskola Charles Rennie Mackintosh tervezte épületének bővítésére kiírt pályázatot is.[2] Legúabb munkái közül ezen a területen említésre méltó a New York-i Egyetem filozófia tanszéke által használt tömb felújítása és átépítése.

A filozófiai fakultás lépcsőháza, New York University, New York

1998-ban, a helsinki múzeum felépítésének évében a Finn Építészeti Múzeum és a Finn Építészek Szövetsége Alvar Aalto-medállal ismerte el Holl munkásságát. Azóta, különösen az utóbbi években számos amerikai és európai kitüntetésben részesült. 2006-ban vendégprofesszorának hívta meg a Seattle-i Egyetem, 2007-ben pedig a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára lett.[3] Ez alkalomból Reimholz Péter köszöntötte.[4]

Legfontosabb művei[szerkesztés]

Mint számos progresszív építész, Holl is megtapasztalhatta, hogy munkái legalább annyi vitát váltanak ki, mint amennyi elismerést. Első nemzetközi sikere, a Kiasma szobrászi épülete egy ívelt és egy egyenes tömeg metszéséből keletkezik, és a forma egyszerűségét belsejében is őrzi. A helyiek azonban kritizálták nemcsak a múzeum helyszínét, de a zsűri döntését is, amiért külföldi építészt választott hazai helyett.

Akárcsak Helsinkiben, a norvégiai Knut Hamsun Center esetében is jórészt az építészen kívüli okok akadályozták a munkák folyását. Nevezetesen az író Hamsun ellentmondásos személyisége, amelyet Holl magában a múzeum szabálytalan formájú, enyhén dőlő, rendszertelenül előbukkanó ablakok és erkélyek által tagolt tömbjében kívánt megjeleníteni. Az építkezést azonban a helyiek kritikája és a Hamsun-vita sokáig gátolta, míg végül a múzeum Hamsun születésének 150. évfordulójára, 2009-re elkészülhetett.

Simmons Hall, MIT, Cambridge, Massachusetts

Szakmai körökben egyik legsikeresebb épülete a Nelson-Atkins Museum of Art (Kansas City). A meglévő, klasszicizáló múzeumépülethez kapcsolódó bővítés mélyen benyúlik a múzeum parkjába, de a lazán összekapcsolódó, opálos üveggel borított tömbök harmonikusan illeszkednek a természetes környezethez is. Az épületnek a homlokzat anyagválasztásából fakadó különleges erénye esti kivilágításban mutatkozik meg igazán.

Holl épületeinek visszatérő jellemzője, hogy egyetlen tömbből kifaragott plasztikának tűnnek; ezt a hatást a homlokzat és a tömbbe mélyedő nyílások, bevágások felületének eltérő kezelésével éri el. Igaz ez a Bellevue Art Museum (Bellevue, Washington, 2001) és a MIT területén álló Simmons Hall épületére is. Utóbbinál tűnik fel először az a raszterhálóval borított homlokzat, amely jóval nagyobb méretben a Pekingben felépült Linked Hybridnél (2003-2009) már szinte szerkezetalakító szerepet kap. Ezzel a több mint 220 ezer négyzetméteres komplexummal, amely nyolc, alacsonyabb épületekkel és hidakkal is összekapcsolt toronyból áll, Holl új városi épülettípus létrehozására törekedett.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steven Holl témájú médiaállományokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Knut Hamsun Center, Hamarøy, Norvégia [2]
  • The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, Missouri, USA [3]
  • Linked Hybrid, Peking, Kína [4]
  • Nanjing Sifang Art Museum, Nanking, Kína [5]
  • Planar House, Phoenix, Arizona, USA [6]