Steve Harvey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Steve Harvey
(Broderick Stephen Harvey)
Steve Harvey Miss Universe 2016.jpg
Született Broderick Stephen Harvey
1957. január 17. (64 éves)
Welch
Állampolgársága amerikai
Házastársa Marjorie Bridges (2007. június – )
Gyermekei Wynton Harvey
Foglalkozása
Iskolái
  • Nyugat-Virginiai Egyetem
  • Kent State University
  • Glenville High School
Kitüntetései csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Harvey témájú médiaállományokat.

Broderick Stephen "Steve" Harvey (Welsh, Nyugat-Virginia, 1957. január 17. – ) amerikai komikus, televíziós műsorvezető, rádiós személyiség, színész, és szerző. Ő a házigazdája a Harvey reggeli műsornak (egy beszélgetős műsor), a családi viszálynak és a Little big Shots-nak. Ő a szerzője az "Act Like a Lady, Think Like a Man"-nek, mely 2009 márciusában publikáltak, és a "Straight Talk, No Chaser: How to Find and Keep a Man" könyvnek. Háromszoros Daytime Emmy díjas, 13-szoros NAACP Image Award díjas különböző kategóriákban.

Kezdetek[szerkesztés]

Harvey 1957. január 17-én született a Nyugat Virginiához tartozó Welchben, a szénbányász Jesse Harvey és felesége Eloise Vera közös gyermekeként. Az első keresztneve Broderick, amit az "Országúti járőr" című tévésorozat színésze, Broderick Crawford után kapott. Harvey családja Ohio államban lévő Clevelandbe költözött, a Keleti 112- utcában laktak, mely végül 2015-ben a tiszteletére a Steve Harvey út nevet kapta. 1974-ben végzett a Glenwille gimnáziumban. Röviddel a középiskola után,a Kent Állami egyetemre és a West Virginia egyetemre járt . Volt bokszoló, autószerelő , biztosítási ügynök, kárpit tisztító és postás is.

Karrierje[szerkesztés]

Harvey első stand-up comedy fellépése 1985 október 8-án volt a Hilarities Comedy Klubban Clevelandben. Az 1980-as évek második felében Harvey évekig hajléktalan volt. Az 1976-os Fordjában aludt ha a fellépéskor nem biztosítottak szállodát, és benzinkutaknál vagy uszodákban zuhanyozott le. Ebben az időszakban jómódú emberek segítették Harveyt.

Rádió[szerkesztés]

Harvey a házigazdája a hétköznap reggelenkénti rádióműsornak, a Steve Harvey Morning Show-nak, amely eredetileg a Radio One Részvénytársasággal volt szindikátusi szerződésben (2000 szeptemberétől 2005 májusáig) és amely a mai napig folytatja az adásait.

A Miss Universe 2015-parádé[szerkesztés]

2015 decemberében Harvey volt a házigazdája a Miss Universe 2015-parádénak Las Vegasban. A végeredmény bejelentésekor tévesen nevezte meg Miss Kolumbiát, Ariadna Gutiérrezt, győztesként. Néhány perccel Ariadna megkoronázása után Harvey bejelentette, hogy rosszul olvasta fel az eredményt, és hogy Miss Fülöp-szigetek, Pia Wurtzbach lett az új világszépe, a Miss Universe. Elnézést kért Wurtzbachtól a helyszínen kívül, később pedig bocsánatkérést tweetelt mindkét versenyzőnek.

Magánélete[szerkesztés]

Harvey háromszor nősült és hét gyermeke van. Az első házasságából, Marcia Harvey-től iker lányai vannak Karli és Brandi (b. 1982) és egy fiú Broderick Steve Jr. (b. 1991). Második házasságából, Mary Shackelford- tól van egy másik fia Wynton (b. 1997). A házaspár 2005 novemberében elvált. 2007 júniusában feleségül vette Marjorie Bridgest, aki - ahogy Harvey mondta - felelős azért, hogy jobb emberré tegye őt és megváltoztassa az életét.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Steve Harvey–Denene Millner: Hogyan gondolkodnak a férfiak? Fedezd fel, hogy meghódíthasd!; ford. Tótisz András; Trivium, Bp., 2010

További információk[szerkesztés]