Stand Up For Europe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stand Up For Europe
Adatok
Elnök Richard Laub

Alapítva 2016. december 3.
Weboldala

Stand Up For Europe egy páneurópai, polgári mozgalom, ami egy demokratikusabb és föderalista Európa mellett kampányol.[1][2]

Története[szerkesztés]

A Stand Up For Europe 2016. december 3-án indult a 6. Európai Föderalista Kongresszuson Brüsszelben, három euroföderalista mozgalom – a Stand Up For The United States of Europe, az Európai Föderalista Párt és a United States of Europe Now – integrációjából.[3] Egyike annak a számos, proeurópai polgári mozgalomnak, amelyek a Brexit eredményére és Donald Trump amerikai elnökké választására válaszul jöttek létre.[4]

2017. május 6-án a Stand Up For Europe volt az egyik védnöke az egész napos brüsszeli vitának, melyet a Régiók Európai Bizottságának elnöke, Markku Markkula vezetett, és amely az Európai Unió jövőjéről és az európai integráció folytatásáról szólt.[5]

Szervezet[szerkesztés]

A Stand Up For Europe egy nonprofit szervezet (Association sans but lucratif, ASBL) a belga törvények szerint.[2][6] Alapítói Richard Laub, Georgios Kostakos, Olivier Boruchowitch, és Pietro De Matteis. A szervezet az alábbi testületekből áll:[3]

 1. Általános gyűlés
 2. Végrehajtó testület
 3. Tanácsadó testület
 4. Vitabizottság
 5. Számvevőszék
 6. Ombudsman

Az Általános gyűlést egy naptári évben legalább egyszer hívják össze november és február között. Itt választják meg a Végrehajtó bizottság tagjait többségi szavazat alapján, egy évre (megújítható). A testület főbb pozíciói:

 • Elnök: Richard Laub
 • Alelnök: Pietro De Matteis
 • Főtitkár: Gyévai Bálint
 • Kincstárnok: Jacques de Ridder

Városi polgári mozgalomként a Stand Up For Europe tevékenységei húsz „városi csapat” és hét egyetemi csoport köré szerveződnek (2017 február). Rendszeres sajtóközleményeket, hírlevelet és egy Europe Today nevű online magazint ad ki. A Stand Up For Europe weboldala számos közösségi média alkalmazással van összekötve, mint például a Facebookkal, Twitterrel, LinkedInnel, YouTube-bal és Instagrammal. Az európai fiatalok euroföderalista mozgalomban való részvételének fontosságát tükrözve a fenntartja a Students For Europe Political Research Platformot (Diákok Európáért Politikai Kutatási Platform), ami egy olyan weboldal, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fiatalsággal kapcsolatos európai témák tanulmányozását.[7] Számos városban vesznek részt európaiintegráció-párti gyűléseken, hogy az embereket az „európaizáció” útjára próbálják terelni.[2][8][9]

Célok[szerkesztés]

A Stand Up For Europe célja a nagyobb mértékű európai integráció és szolidaritás, valamint a közvetlenebb demokrácia.

 • Európai alkotmány
 • Európai hírszerző ügynökség
 • Európaszerte állampolgári kezdeményezés a migrációval kapcsolatban
 • Páneurópai művészeti projekt
 • Európai ifjúsági nap

Mindezek mellett a Stand Up For Europe kooperálni igyekszik hasonló szervezetekkel, mint például a Pulse of Europe-pal, a Young European Federalists-szel és a New Europeans-szel.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Stand Up For Europe | (amerikai angol nyelven). www.standupforeurope.eu. [2017. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 21.)
 2. a b c (www.dw.com), Deutsche Welle: The pro-Europe grassroots movements aimed at saving the EU | Europe | DW | 01.04.2017 (angol nyelven). DW.COM. (Hozzáférés: 2017. május 21.)
 3. a b [1] "Föderalisten bündeln Kräfte: Stand up for Europe" Treffpunkt Europa (in German). Retrieved 12 May 2017
 4. [2]"Emmanuel Macron, une opportunité pour réinventer l'Europe"  Libération (in French). 9 May 2017. Retrieved 12 May 2017.
 5. [3]"Regioni europee convocano i movimenti pro-Ue a Bruxelles" Agenzia Nazionale Stampa Associata (in Italian). 4 May 2017. Retrieved 12 May 2017.
 6. Statutes of Stand Up For Europe (22 February 2017).
 7. Students for Europe website. [2018. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 21.)
 8. Delia Paciello (9 May 2017). "Giovani in piazza per la Festa dell'Europa: il primo caffè europeo"Il Mattino (in Italian). Retrieved 12 May 2017.
 9. Nicola Lillo (24 February 2017). "March for Europe, a Roma un corteo e un concerto per l'Europa"La Stampa (in Italian). Retrieved 12 May 2017.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stand Up For Europe című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.