Stamler Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stamler Péter
Személyes adatok
Teljes névStamler Péter
Születési dátum1947július 18. (76 éves)
Születési helyBudapest,  Magyarország
Egyéb foglalkozásAnyagbeszerző
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19891995NB IJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Stamler Péter (Budapest, 1947. július 18. –) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. Beceneve: Gyík. Polgári foglalkozása: anyagbeszerző.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Fiatal korában ismerkedett meg a labdarúgással, a Magyar Kábel csapatában kezdett futballozni. Társaihoz hasonlóan végigjárta a kikerülhetetlen létrát, volt serdülő, ifjúsági és felnőtt játékos. Felkészültségére jellemzően eleinte játékosedzőként, majd edzőként tevékenykedett. Nagyon nehezen tudta a Budapesti Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) elnöke Kürti Imre rábeszélni, hogy játékvezetői pályafutásának elősegítése érdekében vegye komolyan a bíráskodást. Aktív játékvezetői pályafutása alatt a játékvezetői válogatott oszlopos tagja volt.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

A játékvezetésből Budapesten vizsgázott. A Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban kezdte sportszolgálatát. A BLSZ JB minősítésével NB III-as, egyben országos utánpótlás bíró. A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Testületének (JT) döntésével 1987-től NB II-es, majd 1989-től NB I-es játékvezető. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzésen volt a működő játékvezető segítő partbírója. Külföldön 11 alkalommal segédkezett. NB I-es mérkőzéseinek száma: 63.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1989. szeptember 9. Révész Géza utcai stadion, Siófok első NB I-es mérkőzése Siófoki BányászPécsi MSC 2 – 2
1995. november 30. Üllői úti Stadion, Budapest utolsó NB I-es mérkőzése Ferencvárosi TCKispesti Honvéd 3 – 1

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett kupa-döntők száma: 1.

Szabad Föld-kupa[szerkesztés]

A Szabad Föld-kupa, egy ezüst vándorserleg, amit a Szabad Föld újság támogatott. A kupán kívül a győztes csapat egy teljes garnitúra labdarúgó-felszerelésben is részesült. A kupa létrehozásának célja volt, hogy a falusi és egyéb alsó osztályú labdarúgó csapatok is eredményesen versenyezhessenek egy országos kupában.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Partbírók Eredmény Nézők száma
1994. június 15. Bozsik József Stadion, Budapest döntő KisszállásNyírcsaholy Cserna László/Hidasi Gyula 1 – 0 2500

Magyar női labdarúgó-válogatott[szerkesztés]

A magyar női játékvezetői keretek felállításáig férfi játékvezetők irányították a női válogatott felkészülési mérkőzéseit.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1993. április 9. REAC pálya, Budapest felkészülési (60. mérkőzés) MagyarországOlaszország 0 – 2 500

Edzőként[szerkesztés]

A Testnevelési Főiskolán középfokú edzői képesítést szerzett. A Ganz-Mávag SC csapatánál játékos edzőként tevékenykedett.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A MLSZ Játékvezető Bizottságánál (JB) Hévízi Ottót követően lett felelős a játékvezetők fizikai állóképességének biztosításáért. Országos ellenőr, a JB labdarúgó válogatott edzője.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

  • 1991-ben a Nemzeti Sport újságíróinak osztályzatai alapján az 'Év Játékvezetője" címért folytatott versenyben Roxin György mögött, a 25 NB I-es játékvezető közül az előkelő negyedik helyen végzett.
  • 2013-ban Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, egyben az MLSZ JB elnöke 35 éves vizsgája alkalmából emléktárgyat adott részére.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Bognár István

Szabad Föld-kupa döntő
1993–1994

Utódja:
Bognár István