Mocsári tisztesfű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Stachys palustris szócikkből átirányítva)
Mocsári tisztesfű
Példány az észtországi Keila mellett
Példány az észtországi Keila mellett
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Alcsalád: Lamioideae
Nemzetség-
csoport
:
Stachydeae
Nemzetség: Tisztesfű (Stachys)
Faj: S. palustris
Tudományos név
Stachys palustris
L.[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mocsári tisztesfű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mocsári tisztesfű témájú médiaállományokat és Mocsári tisztesfű témájú kategóriát.

A mocsári tisztesfű (Stachys palustris) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjén belül az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növényfaj, mely Magyarországon is előfordul; nevezik seppedéki vagy süppedéki tisztesfűnek is. A tisztesfűfajok egyik gyógynövénye.

Elterjedése[szerkesztés]

Az északi mérsékelt öv területein honos: Európában, Ázsia mérsékelt övi részein, illetve Indiában, az amerikai kontinensen pedig Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

Akár az 1 m magasságot is elérő évelő lágyszárú, gumós tarackjai segítségével egyrészt a téli időszakot vészeli át, másrészt oldalirányban terjed. Felálló, egyenes szára többnyire elágazás nélküli, az árvacsalánfélékre jellemzően négyélű, szőrös. Levelei a száron átellenesen állnak, hosszúkás lándzsásak, a levélalapnál kissé szív alakúak, a levelek széle enyhén csipkés vagy fűrészes. Az alsó levelek rövid nyelesek, a felsők nyél nélkül ülnek a száron és szárölelők. Magyarországon egész nyáron nyílnak élénk bíborlila szirmú virágai, melyek örvökben helyezkednek el a szár legfelső részén a levelek hónaljában: egy örvben 6–12 virág csoportosul. A virágok sziromlevelei közel kétszer hosszabbak, mint a csészelevelek. A nagyobb méretű alsó virágajkakat fehér színű, jellegzetes mintázat díszíti. Toktermése van.

Élőhelye[szerkesztés]

Tavak, vízfolyások, árkok mentén, nádasok környékén, mocsarakban, lápokban, vizenyős réteken, nedves szántókon él.

Felhasználása[szerkesztés]

Élelmiszernövényként használták fel korábban Magyarországon: gyökerét és megvastagodott tarackját a spárgához hasonló módon készítették el télen; megszárított gumójából lisztet őröltek; ezek miatt a 19. században termesztésével is kísérleteztek. Angliában főzeléknövényként termesztették ugyancsak a 19. században.

Virágából készült drogban (Stachyos herba) flavonoidok és loganinszerű pseudoindican heterozid található. A drogot krónikus hurutos megbetegedések esetén alkalmazzák.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GRIN Species Profile. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  2. a b Dr. Szabó László Gy.: Gyógynövények és élelmiszernövények A-tól Z-ig: 990. Stachys palustris L. www.melius.hu. (magyarul) Melius Alapítvány (Hozzáférés: 2016. március 12.) (PDF)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]