St. James’s Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
St. James’s Park
Elhelyezkedése
Ország  Egyesült Királyság
Település London
St. James’s Park (City of Westminster)
St. James’s Park
St. James’s Park
Pozíció City of Westminster térképén
é. sz. 51° 30′ 09″, ny. h. 0° 08′ 06″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 09″, ny. h. 0° 08′ 06″
Általános adatok
Alapítás ideje 1603
Terület23 ha = 0,23 km²
A Wikimédia Commons tartalmaz St. James’s Park témájú médiaállományokat.

A St. James’s Park (magyarul Szent Jakab park) egy 23 hektáros park London központjában, Westminsterben, a Londoni Királyi Parkok legrégebbike.[1] A park a londoni St. James’s terület legdélibb csúcsán fekszik, melyet az Ifjabb Szent Jakabnak dedikált leprakórház után neveztek el.

Légifotó a királyi parkokról. A St. James’s Park a képen alul található

A St. James’s Parkot nyugatról a Buckingham-palota, északról a The Mall és a St. James’s-palota, keletről a Horse Guards, míg délről a Birdcage Walk határolja. A parkban található egy kis tó, a St. James’s Park Lake, két szigettel a Duck Island (Kacsák szigete, a tó vízimadár populációja után elnevezve) és a West Island (Nyugati sziget). A tavon átívelő híd egy fákkal és szökőkutakkal övezett kilátást nyújt a Buckingham-palotára és keleti irányban egy hasonló kép tárulkozik a Foreign and Commonwealth Office (a külügyminisztérium) fő épületére.

A park a legkeletibb tagja annak a majdnem folyamatos parkláncolatnak melyhez (nyugatra haladva) a Green Park, a Hyde Park és a Kensington Gardens is tartozik. A legközelebbi metrómegállók a St. James’s Park, a Victoria és a Westminster.

Története[szerkesztés]

VIII. Henrik 1532-ben vásárolta meg a mocsaras lápot, melyet gyakran elöntött a Tyburn folyó az Eton College-től. Ez a föld nyugatra található a Henrik által Wolsey bíborostól megvásárolt York-palotától; azért vásárolta meg, hogy a York-palotát királynak méltó lakhellyé lehessen alakítani. I. Jakab 1603-as trónrakerülése után elrendelte a park lecsapolását illetve parkosítását és egzotikus állatokat tartott itt, köztük tevéket, krokodilokat és egy elefántot is. Emellett a déli részen egzotikus madaraknak fenntartott madárházak létesültek.

II. Károly franciaországi száműzetése során a köztársaság, a Commonwealth of England idején, a fiatal királyt lenyűgözték a francia királyi paloták gondosan kimunkált kertjei és trónrakerülése után átépítette a parkot egy formálisabb stílusban, valószínűleg André Mollet francia tájépítészt megbízva. Az átépítés során hozták létre a 775 méter hosszú 38 méter széles csatornát mely a régi terven látszik. II. Károly megnyitotta a parkot a közönség számára is ugyanakkor használta vendégei és szeretői, mint Nell Gwyn, szórakoztatására is. Akkoriban a park hírhedt találkahely volt a különböző kétes cselekvésekhez.

A 18. század újabb változásokat hozott, köztük a csatorna egy részének visszahódítását a Horse Guards Parade-nek helyet adva és 1761-ben a királyi család megvette a Buckingham House-t (ma Buckingham-palota).

A Green Park és a St. James’s Park 1833 körül

1826–27-ben újabb átépítés történt a régensherceg (később IV. György) megbízására melyeket John Nash építész felügyelt. Az egyenes csatornát átalakították egy természetesebb alakú tóvá és a formális fasorokat romantikus kanyargó ösvényekké alakították. Ugyanebben az időben kibővítették a Buckingham House-t létrehozva a jelenlegi palotát és felépítették a Marble Arch-ot a bejáratánál, miközben a The Mallt nagy felvonulási útvonallá alakították, melyet 60 évvel később 1887-ben adtak át a közforgalomnak, a Marble Archot áttelepítve 1851-ben jelenlegi helyére az Oxford Street és a Park Lane kereszteződéséhez, a régi helyén került felépítésre a Victoria emlékmű 1906 és 1924 között.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. St. James’s Park - History Archiválva 2009. január 6-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a St. James's Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]