Green Park (park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Green Park
Green Park, London, England.jpg
Elhelyezkedése
Ország Egyesült Királyság
HelyszínCity of Westminster
Green Park (London)
Green Park
Green Park
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 15″, ny. h. 0° 08′ 37″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 15″, ny. h. 0° 08′ 37″
Általános adatok
A Wikimédia Commons tartalmaz Green Park témájú médiaállományokat.
A Green Park a Buckingham-palota felől, háttárben a Hilton szálloda

A Green Park (hivatalosan a The Green Park) egyike London királyi parkjainak. Területe nagyjából 21 hektár, a Hyde Park és a St. James’s Park között terül el. A Kensington Gardens-szel és a Buckingham-palota kertjeivel együtt majdnem egy Whitehalltól és a Viktória állomástól Kensingtonig és Notting Hillig egy egybefüggő zöldfelületet alkotnak.

Szomszédjaival ellentétben a Green Parkban sem tó, sem szökőkút és a Pierre Granche készítette Canada Memorialon kívül szobor nincs. Ezek helyett egy fákkal borított rét van itt. A parkot délen a Constitution Hill, keleten a Queen's Walk sétálóutca északon pedig a Piccadilly határolja. A St. James’s Parkkal a Queen's Gardensnél a Victoria Memorialnál, a Buckingham Palace bejárata előtt találkozik. Ettől délre fekszik a The Mall, és a St. James’s-palota valamint a Clarence House is erről az oldalról figyeli a téren történteket. A Green Park metróállomás forgalmas metrócsomópont, mivel itt fut össze a Picadilly, a Victoria és a Jubilee line. Ez az állomás a Queen's Walk északi végénél van.

Története[szerkesztés]

A Green Park és a St. James’s Park 1833 körül

Állítólag a park a kezdetekben a közeli St. James’s kórházban elhunyt leprások mocsaras temetője volt. Először VIII. Henrik záratta be, mikor a XVI. században a Poulteney család birtokának lett a része. A család 1668-ban a bírtok egy részéről lemondott a család, mely ezt követően I. Károly birtokába került, s ezt követően ennek a területnek a nagyobbik részén létrehozta a parkot.[1] Ő alakította ki a park sétányait és építtetett egy jégházat, ahonnét nyáron hozták az italokhoz a jeget. Akkoriban a park London szélén volt, s még a XVIII. század közepén is az útonállók és tolvajok kincsesbányája volt. Többek között Horace Walpole-t is itt rabolták ki.[2] A XVIII.–XIX. század folyamán a ballonosok kedvelt helye volt, és gyakran rendeztek itt tűzijátékokat. Händel Fireworks Music című darabját kifejezetten egy 1749-ben itt megrendezett tűzijáték alkalmából írta.[3] Szintén is mert volt a helyszín az itt megrendezett párbajokról. Az egyik legemlékezetesebbre 1730-ban került sor, mikor William Pulteney és John Hervey csapott össze.[4]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'The Bailiwick of St. James', Survey of London: volumes 29 and 30: St James Westminster, Part 1 (1960), pp. 21-28. URL: http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=40542. Date accessed: 29 January 2008.
  2. "Green Park". The Encyclopedia of London, eds. Ben Weinreb, Christopher Hibbert. Macmillan, 1992.
  3. "Fireworks Music" The Concise Oxford Dictionary of Music. Michael Kennedy. Oxford University Press, 2007.
  4. London: what to see, and how to see it, p. 61. H.G. Clarke, 1862.

Külső hivatkozások[szerkesztés]