Édesvízi szivacsok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Spongillida szócikkből átirányítva)
Édesvízi szivacsok
Spongilla sp.
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Csoport: Opisthokonta
Csoport: Holozoa
Csoport: Filozoa
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Szivacsok (Porifera)
Osztály: Kova–szaru szivacsok (Demospongiae)
Alosztály: Heteroscleromorpha
Rend: Spongillida
Manconi & Pronzato, 2002
Családok

szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Édesvízi szivacsok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Édesvízi szivacsok témájú kategóriát.

Az édesvízi szivacsok (Spongillida) a szivacsok (Porifera) törzsébe sorolt kova–szaru szivacsok (Demospongiae) osztályában a Heteroscleromorpha alosztály egyik rendje hat recens és egy kihalt családdal.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Hosszú evolúciós idejük okán igazi kozmopolita élőlények, amelyek minden kontinens édesvizeiben fellelhetők (értelemszerűen az Antarktisz kivételével). A trópusokon a leggyakoribbak; faj- és egyedszámuk a sarkvidékekhez közelítve csökken.

Európa édesvizeiben csak 14 fajuk él; közülük hat fordul elő Magyarországon is. A Balatonban mind a hat hazai faj megtalálható.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Egyes fajaik biztosan csak mikroszkóp alatt, a gyöngysarjak falában elhelyezkedő, jellegzetes gyöngysarjtűk (gemmosclera) alapján határozhatók meg.

Életmódjuk, élőhelyük[szerkesztés]

Ez a szivacsok egyetlen édesvízi rendje; az összes többi taxon tengeri.

A tiszta, oxigéndús, csendes, sekély vizeket kedvelik, azok szennyeződése miatt pl. Magyarországon az 1980-as évek vége óta erősen visszaszorulóban vannak (különösen a balatoni szivacs).

Szaporodásuk[szerkesztés]

Bár hímnősek, de az esetek nagy többségében ivartalanul, a telep gyarapodásával szaporodnak. Késő ősszel telepeik többnyire elpusztulnak, és csak a téli kitartóképletek (hibernaculum) maradnak életben az úgynevezett gyöngysarjakkal (gemmulákkal). Ezek a szivacs belsejében alakulnak ki, és a telep pusztulásával válnak szabaddá. A kiszabaduló sejtek tavasszal új telepet hoznak létre. A telepek nyár közepére érik el teljes méretüket.

Felhasználásuk[szerkesztés]

A gemmulákban sok a jód, ezért a népi gyógyászatban porrá őrölve a pajzsmirigy jódhiány okozta betegsége (golyva) ellen fogyasztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]