Troodontidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Troodontidae
Evolúciós időszak: Jura - Kréta
Jinfengopteryx
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Deinonychosauria
Család: Troodontidae
Gilmore, 1924
Szinonimák
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Troodontidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Troodontidae témájú médiaállományokat és Troodontidae témájú kategóriát.

A Troodontidae a dinoszauruszok Theropoda alrendjének egy családja. A késő jurakorban jelentek meg, és a kréta végén haltak ki. A dromaeosauridákkal együtt a Deinonychosauria alrendágba tartoznak.

Jellegzetességek[szerkesztés]

Kis méretű, madárszerű dinoszauruszok voltak hosszú hátsó végtagokkal. Lábaikon a második ujj a dromaeosauridákhoz hasonlóan egy megnagyobbodott, sarló alakú karmot viselt, bár a troodontidák esetében ez a karom nem volt olyan mértékben görbült és hátrahajtható, mint rokonaiknál.

Agytérfogat és érzékszervek[szerkesztés]

A troodontidák a többi dinoszauruszhoz képest nagy agytérfogattal rendelkeztek, amely a ma élő futómadarakéval vetekedett. A szintén nagy méretű szemgödrök előre néztek, ami arra utal, hogy a troodontidáknak jól fejlett térlátásuk lehetett. Az agykoponya és a szemgödör jellegei alapján korábban az ornithomimosauriákkal közösen a "Bullatosauria" nevű csoportba sorolták őket, bár ma már valószínűnek tűnik, hogy ez a csoportosítás érvénytelen, és a troodontidák inkább a dromaeosauridákkal álltak közelebbi rokonságban.

A troodontidák középfüle rendkívül kiterjedt üregekkel rendelkezett, és füleik a mai baglyokéhoz hasonlóan aszimmetrikusan helyezkedtek el a koponyájukon, ami arra enged következtetni, hogy a hallás fontos szerepet játszhatott a zsákmányszerzésükben.[1][2] Ezek az érzékszervi specializációk sokak szerint arra utalnak, hogy a troodontidák éjszakai életmódot folytató ragadozók lehettek.

Fogazat és táplálkozás[szerkesztés]

Bár sok szakértő szerint a troodontidák ragadozó életmódot folytattak, egyes fajok fogazata arról árulkodik, hogy a család bizonyos tagjai mindenevők vagy akár növényevők is lehettek.[3] Míg a Byronosaurus tűhegyes fogai remekül megfelelhettek a kis méretű zsákmányállatok megragadására, addig például a Troodon lapos, levél alakú, és durván recézett élű fogai inkább a növényevő dinoszauruszokéra hasonlítottak (a hasonlóság annyira megtévesztő, hogy Gilmore a Troodon fogait 1924-ben a Stegoceras nevű pachycephalosauriához sorolta). A Troodon állkapcsának U alakú ízesülése a növényevésre specializálódott leguánokéra emlékeztet.

A Jinfengopteryx elegans kövülete, tollak lenyomatával

Tollas kültakaró[szerkesztés]

A család egyetlen tagja, amelynél a kültakaró maradványai is megőrződtek, a Jinfengopteryx. Felfedezése előtt a tollazatra közvetett bizonyítékot a közeli rokon dromaeosauridák és az Archaeopteryx toll-lenyomatai szolgáltattak, illetve szárnytollak jelenlétére engedett következtetni a család néhány tagjának (Mei, Sinornithoides) megkövült csontváza, melyek sok mai madár pihenő testhelyzetére emlékeztető pózban, a szárny alá dugott fejjel maradtak fenn.[4]

Rendszertan[szerkesztés]

Kladogram[5][szerkesztés]

Troodontidae
unnamed

Mei



Sinovenator



unnamed

Jinfengopteryx



SPS 100/44


unnamed

Sinornithoides


unnamed

Byronosaurus


unnamed

Troodon



Saurornithoides







Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Currie, P. J. (1985). "Cranial anatomy of Stenonychosaurus inequalis (Saurischia, Theropoda) and its bearing on the origin of birds." Canadian Journal of Earth Sciences, 22: 1643-1658.
  2. Castanhinha, R., and Mateus, O. (2006). "On the left-right asymmetry in dinosaurs." Journal of Vertebrate Paleontology, 26 (Supp. 3): 48A.
  3. Holtz, T.R., Jr., Brinkman, D.L. and Chandler, C.L. (1998). "Denticle morphometrics and a possibly omnivorous feeding habit for the theropod dinosaur Troodon." Gaia, 15: 159-166.[1]
  4. Xu and Norell, (2004). "A new troodontid dinosaur from China with avian-like sleeping posture." Nature, 431: 838-841.
  5. Turner, Alan H., Pol, Diego; Clarke, Julia A.; Erickson, Gregory M.; and Norell, Mark (2007). „A basal dromaeosaurid and size evolution preceding avian flight” (pdf). Science 317, 1378-1381. o. DOI:10.1126/science.1144066.  

További információk[szerkesztés]