Saurornithoides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Saurornithoides
Evolúciós időszak: késő kréta
A Saurornithoides mongoliensis koponyája az Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History)
A Saurornithoides mongoliensis koponyája az Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Troodontidae
Nem: Saurornithoides
Osborn, 1924
Fajok
  • S. mongoliensis Osborn, 1924 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Saurornithoides témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saurornithoides témájú kategóriát.

A Saurornithoides (jelentése 'gyíkmadárszerű', az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík', ὄρνιθος / ornithosz 'madár' szavak és az ειδος / eidosz 'forma', illetve az abból származó -oid '-szerű' utótag összetételéből) a troodontida maniraptora dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta időszakban élt. A hátsó lábain járó, gyorsan futó, kitűnő látással és hallással rendelkező ragadozó volt. A neve arra utal, hogy közeli rokonságban állt a madarak őseivel.

A Saurornithoides mongoliensis egyetlen ismert koponyájáról készült öntvény jobb oldala

A Saurornithoides, a családja többi tagjához hasonlóan valószínűleg elsősorban húsevő volt. A testhosszát 2–3 méterre, a tömegét pedig 23–54 kilogrammra becsülték. Nagy szemgödrökkel és sztereoszkóp látással rendelkezett, ami jó mélységérzékelést tett lehetővé. Valószínűleg jó nappali és kitűnő éjszakai látása lehetett. A feje hosszú és alacsony volt. lapos orral, éles fogakkal és aránylag nagy méretű aggyal. Észak-Amerikai rokonához, a Troodonhoz hasonlóan gyors és ügyes volt, így a Sauronrnithoides valószínűleg az egész Góbi-sivatagot átfésülte a táplálékául szolgáló apró emlősök vagy hüllők után. A tudósok szerint hosszú karjait és fogó kezeit az élő zsákmány elfogására használhatta. A többi troodontidához hasonlóan mindkét lába második ujján egy-egy feltűnően nagy karom nőtt.

Az állat első példányát a mongóliai Djadochta Formációban találták meg. A Saurornithoidest Henry Fairfield Osborn nevezte el, 1924-ben. Egyetlen faja, a típusfaj, az S. mongoliensis.[1] 1974-ben, Rinchen Barsbold elnevezett egy második fajt, az S. juniort, egy nagyobb, a Nemegt Formációból származó példány alapján, amelyről úgy vélte, hogy közelebb áll az S. mongoliensishez, mint a többi troodontidához. Azonban a nem 2009-es áttekintése során kiderült, hogy ezt az elképzelést nem támogatják, ezért az S. juniort az új Zanabazar nembe sorolták be.[2]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Saurornithoides című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Osborn, H.F. (1924. november 7.). „Three New Theropoda, Protoceratops Zone, Central Mongolia”. American Museum Novitates 144, 12. o.  
  2. Norell, Mark A., Makovicky, Peter J.; Bever, Gabe S.; Balanoff, Amy M.; Clark, James M.; Barsbold, Rinchen and Rowe, Timothy (2009). „A Review of the Mongolian Cretaceous Dinosaur Saurornithoides (Troodontidae: Theropoda)”. American Museum Novitates 3654, 63. o.