Phil Campbell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phil Campbell
Phil Campbell 2013-ban
Phil Campbell 2013-ban
Életrajzi adatok
Születési névPhilip Anthony Campbell
Született1961május 7. (62 éves)
 Wales, Pontypridd
Pályafutás
MűfajokHeavy metal, speed metal
Aktív évek1984-
EgyüttesMotörhead, Phil Campbell And The Bastard Sons
Kapcsolódó előadó(k)Persian Risk, Rocktopus
Hangszergitár
Tevékenységzenész, dalszerző
IPI-névazonosító00159687218

Phil Campbell weboldala
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Phil Campbell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Philip Anthony Campbell[1] (Wales, Pontypridd, 1961. május 7. –)[2] a Motörhead zenekar gitárosa.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Campbell, 10 évesen kezdett el gitározni, olyanok hatására, mint Jimi Hendrix, Tony Iommi, Jimmy Page, Michael Schenker és Todd Rundgren. 12 évesen, egy Hawkwind koncert után kapott egy autogramot Lemmy-től. Mire 13 éves volt már fél-profiként játszott egy Contrast nevű kabaré-zenekarban. Később játszott egy Roktopus (nem Rocktopus) nevű zenekarban, és koncertezett velük Dél-Walesben. 1978-ban, megvette első Les Paulját, egy újévi gitár vásáron, az Ealing Broadway-en, Londonban; később ugyanaz lett a sorsa, mint sok más gitárjának, vagyis ellopták.

1979-ben, megalapította a Persian Risk nevű heavy metal zenekart, és a "Calling For You" (1981), valamint a "Ridin' High" (1983) című kislemezeken játszott. A válogatásalbumokon hallható még a munkája a Persian Riskkel.

Motörhead[szerkesztés]

1984-ben, amikor Brian Robertson kilépett a Motörheadből, Lemmy meghallgatásokat tartott, hogy új gitárost keressen, és a végén a jelöltek közül két gitáros tűnt ki - Michael "Würzel" Burston és Philip Campbell. Lemmy eredetileg csak egy gitárost szeretett volna, de miután hallotta Würzelt és Campbeelt együtt játszani, mindkettőjüket bevette a zenekarba.

1984. február 14-én, felvettek egy betétdalt, a "Young Ones" című televíziós sorozat "Bambi" című epizódjához. A zenekar egyik legsikeresebb válogatásalbuma, a No Remorse, ez év szeptember 15-én jelent meg. Campbell, azóta végigturnézta a világot a zenekarral, és továbbra is állandó tagja, annak ellenére, hogy számos tagcsere ment végbe az együttesen belül az évek során.

A Motörhead megszűnése után szólóalbumot adott ki, valamint fiaival és Neil Starr énekessel új együttest alapított Phil Campbell And The Bastard Sons néven.

Magánélet[szerkesztés]

Campbell jelenleg Pontypriddben, Wales-ben lakik feleségével, Gaynorral és három gyermekükkel, Todd-dal, Dane-el és Tylával.[3]

Források[szerkesztés]

  1. Philip Anthony Campbell. AOL Music. [2012. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 20.)
  2. Philip Anthony Campbell. AllMusic. (Hozzáférés: 2008. december 20.)
  3. (2002. október 12.) „The Big Interview: Phil Campbell”. South Wales Echo (Cardiff, Wales). (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)