On Parole

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Motörhead
On Parole
nagylemez
Megjelent 1979. december
Felvételek 1975. december – 1976. február
Rockfield Studios, Wales, Egyesült Királyság
Stílus Rock, hard rock, heavy metal
Nyelv angol
Hossz 36 perc 59 mp (eredeti)
53 perc 32 mp (újrakiadás)
Kiadó United Artists
Producer Fritz Fryer
Kritikák
Motörhead-kronológia
On Parole
(1975/1979)
Motörhead
(1977)
SablonWikidataSegítség

Az On Parole album a brit Motörhead zenekar első stúdiófelvétele, melyet 1975 és 1976 fordulóján készítettek. A hanganyagot az első Motörhead nagylemeznek szánták, de a kiadó egészen 1979 végéig nem jelentette meg, csak amikor a Motörhead már befutott csapatnak számított. Az ezen a lemezen szereplő dalok egy része megtalálható az 1977-es debütáló Motörhead albumon is újravett formában.

Története[szerkesztés]

A Motörhead 1975 szeptemberében kapott lemezszerződést a United Artist kiadótól. Szintén a United Artists volt a kiadója a Motörhead frontember Ian 'Lemmy' Kilmister előző zenekarának a Hawkwindnek. A szerződéskötés után a dél-walesi Monmouth-ba utaztak, hogy a Rockfield stúdióban Dave Edmunds producerrel felvegyék a lemezre szánt dalokat. Edmunds-al mindössze négy számot rögzítettek, mivel a producer időközben leszerződött a Led Zeppelin kiadójához (Swan Song) és távozott. A lemezt végül Fritz Fryerrel fejezték be. Az Edmunds-session dalai először az On Parole 1997-es CD újrakiadására kerültek fel.

A felvételek közben nem csak producert, hanem dobost is cseréltek. Az eredeti dobost Lucas Foxot kirúgták és a helyére Phil 'Philthy Animal' Taylor került, aki végül a teljes albumot újra feljátszotta a "Lost Johnny" kivételével. Három dalt a gitáros Larry Wallis énekel, ezek az "On Parole", a "Vibrator" és a "Fools", melyeket egyúttal ő is írt. A "City Kids" szintén Wallis szerzemény és előző zenekarával a Pink Fairies-el játszották is korábban, a "Iron Horse/Born to Lose" dalt pedig Phil Taylor hozta a lemezre. A "Motorhead", a "The Watcher" és a "Lost Johnny" dalokat Lemmy eredetileg a Hawkwind számára írta - utóbbi kettő lemezen is megjelent 1972-ben illetve 1974-ben. A "Leaving Here" a híres Motown szerzőhármas Lamont Dozier, Brian Holland és Edward Holland dalának feldolgozása.

Az On Parole album a kiadó döntése alapján nem jelenhetett meg a felvétel időszakban, mivel nem hitték, hogy sikeres lehet. Kiadására csak azután került sor, hogy a Motörhead egy másik lemeztársaságnál (Bronze Records) 1979-ben az Overkill és a Bomber albumokkal kereskedelmileg is sikeressé vált. A zenekar ekkor már nem járult hozzá az On Parole kiadásához, bár sokat nem tehettek ellene. Az albumon szereplő dalok többségét 1977-ben újra felvették a debütáló Motörhead album számára, akkor már 'Fast' Eddie Clarke gitárossal és végig Lemmy énekével.

Az on parole kifejezés az angol/amerikai szlengben azt a helyzetet jelenti, amikor a börtönből egy rabot még a rá kirótt büntetési idő letelte előtt – például jó magaviseletéért – feltételesen szabadlábra helyeznek (a magyar köznyelv szerint harmadolják a büntetését).

Az album dalai[szerkesztés]

Eredeti kiadás[szerkesztés]

Első oldal
 1. "Motorhead" (Ian 'Lemmy' Kilmister) – 2:57
 2. "On Parole" (Larry Wallis) – 5:38
 3. "Vibrator" (Wallis, Des Brown) – 2:53
 4. "Iron Horse/Born to Lose" (Phil 'Philthy Animal' Taylor, Mick Brown, Guy 'Tramp' Lawrence) – 5:17
Második oldal
 1. "City Kids" (Wallis, Duncan Sanderson) – 3:43
 2. "Fools" (Wallis, D.Brown) – 5:35
 3. "The Watcher" (Kilmister) – 4:50
 4. "Leaving Here" (Holland, Dozier, Holland) – 2:56
 5. "Lost Johnny" (Kilmister, Mick Farren) – 3:31

Bónusz felvételek az 1997-es újrakiadáson[szerkesztés]

 1. "On Parole" (Wallis) [alternatív változat] – 6:58
 2. "City Kids" (Wallis, Sanderson) [alternatív változat] – 3:48
 3. "Motorhead" (Kilmister) [alternatív változat] – 2:48
 4. "Leaving Here" (Holland, Dozier, Holland) [alternatív változat] – 3:01

Közreműködők[szerkesztés]

 • Ian 'Lemmy' Kilmister – basszusgitár, ének, háttérvokál
 • Larry Wallis – gitár, ének, háttérvokál
 • Phil 'Philthy Animal' Taylor – dobok
 • Lucas Fox – dobok a "Lost Johnny" dalban

Források[szerkesztés]