Oswald Achenbach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oswald Achenbach
Ludwig des Coudres festménye (1847)
Ludwig des Coudres festménye (1847)

Született1827. február 2.
Düsseldorf
Meghalt1905. február 1.
Düsseldorf (77 évesen)
Nemzetiségenémet
Stílusatájképfestészet

Oswald Achenbach aláírása
Oswald Achenbach aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Oswald Achenbach témájú médiaállományokat.
Falu a Rigi hegység lábánál

Oswald Achenbach, (Düsseldorf, 1827. február 2.Düsseldorf, 1905. február 1.) német tájképfestő, Andreas Achenbach festő öccse. A düsseldorfi akadémia tanáraként dolgozott 1872-ig.

Élete[szerkesztés]

Tíz gyermekes családban született. Apja sörfőzdét, éttermet és ecetgyárat üzemeltett, és útikönyveket írt. 1829-ben Münchenbe költöztek, és nyáron kirándultak a Bajor-Alpokban, Ausztriában, átkeltek a Szent Gotthárd- és Nagy Szent Bernát-hágón. Az apa úti beszámolókat írt, Oswald pedig később festményein örökítette meg a tájakat. 1830-ban visszatértek Düsseldorfba, Oswald a nagyszülőkhöz került.

1835 novemberében beiratták 8 évesen a düsseldorfi festőiskola első osztályába. Az apa vállakozásai tönkrementek, Oswald szegénységet bizonyító igazolást kapott. 1840-ben apjával ismét utazott, Genf, Thun, és a Montblanc volt az úticél. 1841-ben befejezte tanulmányait a festőiskolában.

1843 augusztusában tanulmányútra indult Felső-Bajorországba, Kufsteinbe, Innsbruckba és Salzburgba. Számtalan rajzot készített a természetben, melyeket a legkorábbi, ismert festményeinek témájául választott.

Az első itáliai útját festő barátjával, Albert Flamm-mal tette 1845 nyarán. Jártak Bolzanóban, Nago–Torboléban, Comóban, Veronában, Vicenzában, Padovában és Velencében. Élete során hét itáliai tanulmányutat tett.

A festés mellett színházi rendezőként, színészként és díszlettervezőként is bemutatkozott.

1850-ben egy düsseldorfi új galériában állította ki, és értékesítette képeit. A Morning és Evening festményeit Albert herceg vásárolta meg feleségének, Viktóriának, 220 fontért. 1862-ben műtermet kapott a Düsseldorfi Akadémián, és tanársegédként működött Hans Gude mellett. 1872-ben visszavonult az akadémiáról, és csak a festéssel foglalkozott.

Főbb művei[szerkesztés]

  • A Villa d'Este Tivoli mellett;
  • Torre del Greco a Vezuv lábánál;
  • Holdvilágos éj a nápolyi parton;
  • Piac Amalfiban (Berlin, nemzeti képtár);
  • Santa Lucia;
  • a Colosseum;
  • az Angyalvár.

Források[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona
  • Denise Steger: Oswald Achenbach (német nyelven). rheinische-geschichte.lvr.de. (Hozzáférés: 2024. február 20.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Informationen zu den Achenbachs