Iona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iona
OrszágEgyesült Királyság
Népesség
Teljes népesség177 fő (2011)[1]
Terület8,77 km²
IdőzónaUTC±00:00
Elhelyezkedése
Iona (Egyesült Királyság)
Iona
Iona
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 56° 19′ 48″, ny. h. 6° 24′ 36″Koordináták: é. sz. 56° 19′ 48″, ny. h. 6° 24′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Iona témájú médiaállományokat.
Iona falu a tenger felől
8. századi Szent Márton kereszt

Iona (skót gael nyelven Ì Chaluim Chille) Skóciában található, a Belső-Hebridák egyik szigete. 5,5 kilométer hosszú és 2 kilométer széles.

A sziget arról nevezetes, hogy Dál Riata királyság és a korai skót uralkodók hagyományos temetkezési helye volt, de temetkeztek ide ír és norvég uralkodók is. Gael neve Ì Chaluim Chille (Szent Columba szigete), vagy egyszerűen csak Ì vagy Idhe.

Mintegy 1,5 kilométerre nyugatra található a Mull sziget partjaitól, lakóinak száma 175[forrás?].

563-ban Szent Kolumba, miután elűzték ír hazájából, kolostort alapított itt 12 társával. Innen indultak el, hogy keresztény hitre térítsék a pogány Skóciát és Észak-Anglia jó részét. Iona híre, mint a tudás és a keresztény küldetés forrásáé, elterjedt egész Európában; fontos zarándokhellyé és királyok temetkezőhelyévé vált.

Többen úgy vélik, hogy a Kellsi kódex, a középkor egyik leggazdagabban illusztrált kódexe, részben vagy teljesen Ionnán keletkezett a 8. században. 806-ban viking támadók elpusztították Iona kincseit. A bencés nővérek 1203-ban konventet alapítottak a szigeten, amelynek első priorisszája Beathag, Somerled lánya volt. A jelenlegi bencés apátság ugyanebben az időszakban épült. A kolostor a reformáció idejéig virágzott.

Néhány történelmi személyiség, akiket Ionán temettek el:

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]