„Munkaállomás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pilgab (vitalap | szerkesztései)
...
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{lektor}}
{{lektor}}
[[kép:Xerox Alto.jpg|thumb|250px|Xerox Alto miniszámítógép]]
A '''munkaállomás''' egy felsőkategóriás asztali [[számítógép]], amely technikai alkalmazások futtatására van tervezve. A '''munkaállomás''' elsődlegesen arra van tervezve hogy egyszerre egy személy használja, de általában alkalmasak arra is hogy távolról más felhasználók is hozzáférjenek ha szükséges.


Általában nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint amivel átlagosan találkozhatunk a személyi számítógépeknél, különös tekintettel a grafikai és számítási teljesítményre.
A '''munkaállomás''' egy felsőkategóriás asztali számítógép, amely technikai alkalmazások futtatására van tervezve. A munkaállomás elsődlegesen arra van tervezve hogy egyszerre egy személy használja, de általában alkalmasak arra is hogy távolról más felhasználók is hozzáférjenek ha szükséges.


Gyakran 3D-s mechanikai rajzok, mérnöki szimulációk, vagy matematikai ábrák megjelenítésére és szerkesztésére vannak optimalizálva. A konfigurációk általában nagy felbontású [[monitor]]t és egyszerű [[egeret]] + [[billentyüzetet]] tartalmaznak, de gyakran támogatnak több kijelzős megjelenítést és előfordul hogy szerver szintű [[processzor]] dolgozik bennük.
A munkaállomások általában nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint amivel átlagosan találkozhatunk a személyi számítógépeknél, különös tekintettel a grafikai és számítási teljesítményre.


==Munkaállomások és gyártók listája==
A munkaállomások gyakran 3D-s mechanikai rajzok, mérnöki szimulációk, vagy matematikai ábrák megjelenítésére és szerkesztésére vannak optimalizálva. A munkaállomások konfigurációk, általában nagy felbontású monitort és egyszerű egeret+billentyüzetet tartalmaznak, de gyakran támogatnak több kijelzős megjelenítést és előfordul hogy szerver szintű processzor dolgozik bennük.
*[[@Xi Computer]]
*[[3Station]]
*[[Acecad]]
*[[Alienware]]
*[[Apollo Computer]]
*[[Apple Inc.]] (Formerly Apple Computer)
*[[Amiga 3000UX|Commodore Amiga 3000UX]]
*[[Ardent Computer]]
*[[Atari Transputer Workstation]]
*[[BOXX]]
*[[CAD2]]
*[[Callan Data Systems]] ([[Unistar]])
*[[Core Hardware Systems]]
*[[Computervision]]
*[[Datamax UV-1]]
*[[Dell, Inc.|Dell]]
*[[Digital Equipment Corporation]]
*[[EUROCOM]]
*[[Evans & Sutherland]]
*[[Hewlett-Packard]]
*[[IBM]]
*[[Intergraph]]
*[[Lilith (computer)|Lilith]]
*[[MIPS Magnum]]
*[[NeXT]]
*[[Omron LUNA]]
*[[Silicon Graphics]]
*[[Sony NEWS]]
*[[Stardent Inc.]]
*[[Sun Microsystems]]
*[[Torch Computers]]
*[[Unisys ICON]]
*[[Xerox Star]]


[[Kategória:Számítógépek]]
[[Kategória:Számítógépek]]


[[en:Workstation]]
[[en:Workstation]]
[[bs:Radna stanica]]
[[cs:Pracovní stanice]]
[[de:Workstation]]
[[es:Estación de trabajo]]
[[fr:Station de travail]]
[[ko:워크스테이션]]
[[it:Workstation]]
[[lt:Darbo stotis]]
[[nl:Werkstation]]
[[ja:ワークステーション]]
[[pl:Stacja robocza]]
[[pt:Estação de trabalho]]
[[ru:Рабочая станция]]
[[sv:Arbetsstation]]
[[vi:Workstation]]
[[zh:工作站]]

A lap 2007. december 9., 17:13-kori változata

Xerox Alto miniszámítógép

A munkaállomás egy felsőkategóriás asztali számítógép, amely technikai alkalmazások futtatására van tervezve. A munkaállomás elsődlegesen arra van tervezve hogy egyszerre egy személy használja, de általában alkalmasak arra is hogy távolról más felhasználók is hozzáférjenek ha szükséges.

Általában nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint amivel átlagosan találkozhatunk a személyi számítógépeknél, különös tekintettel a grafikai és számítási teljesítményre.

Gyakran 3D-s mechanikai rajzok, mérnöki szimulációk, vagy matematikai ábrák megjelenítésére és szerkesztésére vannak optimalizálva. A konfigurációk általában nagy felbontású monitort és egyszerű egeret + billentyüzetet tartalmaznak, de gyakran támogatnak több kijelzős megjelenítést és előfordul hogy szerver szintű processzor dolgozik bennük.

Munkaállomások és gyártók listája