„Mathias Corvinus Collegium” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Szervezeti felépítés: Stilisztikai jav.
→‎Mathias Corvinus Collegium: Nyelvtani javítás
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
1. sor: 1. sor:
A '''Mathias Corvinus Collegium (MCC)''' magyar tehetséggondozó intézmény, melynek célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak. [[1996]]-ban kezdte meg működését néhány kurzussal. A szükséges feltételeket a Tihanyi Alapítvány biztosította, melyet [[Tombor András]] családja hozott létre. Az intézmény hallgatói és szolgáltatási köre az óta fokozatosan bővült, átlépve az országhatárokat.
A '''Mathias Corvinus Collegium (MCC)''' magyar tehetséggondozó intézmény, melynek célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak. [[1996]]-ban kezdte meg működését néhány kurzussal. A szükséges feltételeket a Tihanyi Alapítvány biztosította, melyet [[Tombor András]] családja hozott létre. Az intézmény hallgatói és szolgáltatási köre azóta fokozatosan bővült, átlépve az országhatárokat.


[[2020]]-ban az alapítók helyét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette át, ami a pénzügyi alapok megerősödésével és új célok meghatározásával járt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke [[Orbán Balázs (politikus)|Orbán Balázs]], a [[Miniszterelnökség]] államtitkára, főigazgatója [[Szalai Zoltán (kultúrtörténész)|Szalai Zoltán]].
[[2020]]-ban az alapítók helyét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette át, ami a pénzügyi alapok megerősödésével és új célok meghatározásával járt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke [[Orbán Balázs (politikus)|Orbán Balázs]], a [[Miniszterelnökség]] államtitkára, főigazgatója [[Szalai Zoltán (kultúrtörténész)|Szalai Zoltán]].

A lap 2021. április 16., 16:01-kori változata

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény, melynek célja a klasszikus iskolai kereteken túlmutató tudományos képzést nyújtani a legkülönfélébb korosztályhoz tartozó magyarországi és külföldi hallgatóknak. 1996-ban kezdte meg működését néhány kurzussal. A szükséges feltételeket a Tihanyi Alapítvány biztosította, melyet Tombor András családja hozott létre. Az intézmény hallgatói és szolgáltatási köre azóta fokozatosan bővült, átlépve az országhatárokat.

2020-ban az alapítók helyét a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette át, ami a pénzügyi alapok megerősödésével és új célok meghatározásával járt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, főigazgatója Szalai Zoltán.

Története

1996-ban az alapító Tombor András és családja jelentős összeget ajánlott fel tehetséggondozó intézmény létrehozására. Kezdeményezésük célja az volt, hogy a kiemelkedően tehetséges és az ország jóléte iránt elkötelezett fiatalokat felkarolják és olyan további képzést nyújtsanak nekik, ami a hagyományos iskolarendszer keretein belül idő és erőforrás hiányában nem lehetséges. Az intézmény eleinte középiskolásokat és felsőoktatásban tanulókat fogadott.

A 2000-es években Maróth Miklós igazgató vezette az intézményt. 2001-ben jött létre 47 hallgatóval a bentlakásos kollégium a budapesti Somlói úton. 2002-ben indult a középiskolásoknak szóló távoktatás, majd a jog, közgazdaságtan, társadalomtudományok, nemzetközi kapcsolatok és kommunikáció terén indított kétéves képzések. 2009-ben alakították meg a Vezetőképző Akadémiát.

A 2010-es években Kolozsváron és Székelyudvarhelyen indult középiskolás, majd egyetemi program. Az évtized közepén az általános iskolások, az erdélyi és kárpátaljai közélet, a nők és a roma fiatalok számára indultak képzések, az egyetemi program pedig pszichológia szakiránnyal bővült. Közben kutatóműhelyeket, vitaközösségeket indítottak.

Az intézmény fenntartója 2020-ban a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány lett a megszűnő Tihanyi Alapítvány helyett. Az Országgyűlés a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. vállalatok részvényeinek 10-10 százalékát, továbbá a Somlói úti ingatlanokat az alapítványnak adta. Még ugyanebben az évben az alapítvány újabb támogatást kapott a központi költségvetésből. Vagyona 400 milliárd Ft-ra nőtt és célul tűzték, hogy a Kárpát-medencét lefedő intézményrendszert alakítanak ki. Mivel az ingatlanjai nem megfelelők, ezért közbeszerzés indult új épületek építése érdekében.[1]

Szervezeti felépítés

Az MCC szakkollégiumokból és ezeken belül működő kutatóintézetekből, valamint oktatási hivatalokból, programirodákból épül fel.[2]

A képzéseket a következő programok keretében végzik: Fiatal Tehetség, Középiskolás, Egyetemi, Posztgraduális, Posztdoktori és Roma Tehetség program, valamint Karrier- és Szakmai Fejlesztési Központ.[3]

Az Egyetemi Program képzésen belül Jogi, Közgazdasági, Média-, Mindset Pszichológia, Nemzetközi Kapcsolatok és Társadalom- és Történelemtudományi iskolák működnek.[4]

Az MCC kutatóintézetei:

Jövőkép

A célkitűzések közé tartozik, hogy a MCC által nyújtott tehetségfejlesztő képzések minél több diák számára legyenek elérhetők, miközben a programok ingyenessége megmarad. Az új struktúrában az MCC kilép a Budapest-fókuszból, néhány éven belül minden megyében megjelenik egy képzési központtal, a Kárpát-medencén belül összesen 35 helyen. Minden városban jelen lesz az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program, valamint a középiskolásokat megcélzó Középiskolás Program, nyolc egyetemi városban (Budapesten, Bécsben, Kolozsvárott, Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Pécsett) pedig bentlakásos és bejárós egyetemi képzés is megvalósul.

Könyvkiadás

A Mathias Corvinus Collegium 2008-ban indította el könyvkiadói tevékenységét, de az első kiadványokat még társkiadóként jegyezte. Az önálló MCC Kiadó 2011-ben kezdte meg működését, amit azóta számos megjelentetett kötet is fémjelez. A kiadott könyvek témaválasztása az angolszász világban már megvívott vitákra és az intézmény számára példaértékű személyek életére és munkásságára fókuszál, valamint fontos publikálási lehetőség az intézmény hallgatóinak, oktatóinak és volt diákjainak egyaránt.[5]

Az MCC gondozásában megjelent kötetek:

  • ifj. Bertényi Iván (szerk.) 2015. Törvény, jog, igazság. Széll Kálmán életműve. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány – Széll Kálmán Alapítvány.
  • John D. Mueller 2015. A közgazdaságtan megváltása. A hiányzó elem újrafelfedezése. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Lámfalussy Sándor 2008. Pénzügyi válságok a fejlődő országokban. Tanulmányok a globalizált pénzügyi rendszer sérülékenységéről. Budapest: Akadémiai Kiadó.
  • Lamfalussy, Christophe – Maes, Ivo – Péters, Sabine 2014. Lámfalussy Sándor. Az euró bölcse. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Papp Z. Attila 2017. Változó kisebbség. Kárpát-medencei magyar fiatalok. A GeneZYs 2015 kutatás eredményei. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány – MTA TK KI.
  • Stachó László – Molnár Bálint (szerk.) 2009. Médiaerőszak. Tények, mítoszok, viták. Budapest: Mathias Corvinus Collegium – Századvég Kiadó.
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2011. Felsőoktatás Magyarországon és a világban. Tendenciák és lehetőségek. (Higher Education in Hungary and the World. Tendencies and Potentialities). Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2012. MCC Leadership Programme Reader I. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2013. Tudástár 1. (Knowledgebox 1.) Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2013. Tudástár 2. (Knowledgebox 2.) Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2013. Vezetés válság idején. Az I. MCC Nemzetközi Leadership Konferencián elhangzott előadások leiratai. (Leadership in Times of Crisis. Speeches of the First MCC International Leadership Conference). Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány).
  • Szalai Zoltán (szerk.) 2014. Elit, képzés, trendek. Nemzetközi példák és minták a magyar elitképzés megújításához. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.
  • Van den Broeck, Herman – Venter, David 2017. Lépésről lépésre a boldogsághoz. Az egyensúly megteremtése. Budapest: Mathias Corvinus Collegium–Tihanyi Alapítvány.

Források

Jegyzetek

  1. MCC Története. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
  2. MCC Szakterületek. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
  3. MCC Szakterületek. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
  4. MCC Egyetemi Képzés Iskolái. (Hozzáférés: 2021. március 29.)
  5. MCC Könyvkiadás. (Hozzáférés: 2021. március 29.)