„Csupaszszemű kakadu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
szerk.
a →‎Források: kozmetika
111. sor: 111. sor:
* [[Joseph Michael Forshaw|Joseph M. Forshaw]]: ''Australische Papageien - Band 1.'' Bretten 1. deutschsprachige Auflage (2003)
* [[Joseph Michael Forshaw|Joseph M. Forshaw]]: ''Australische Papageien - Band 1.'' Bretten 1. deutschsprachige Auflage (2003)
* Dieter Hoppe: ''Kakadus – Lebensweise, Haltung und Zucht'', Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 1986, {{ISBN|3-8001-7155-4}}
* Dieter Hoppe: ''Kakadus – Lebensweise, Haltung und Zucht'', Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 1986, {{ISBN|3-8001-7155-4}}
* '''Romhányi''': [[Romhányi Attila]], 1987: Papagájok. Natura, 87–88. old. {{ISBN|963 223 126 5}}
* '''Romhányi''': [[Romhányi Attila]], 1987: Papagájok. Natura, 87–88. old. {{ISBN|9632331265}}


== További információk ==
== További információk ==

A lap 2019. december 16., 15:01-kori változata

Csupaszszemű kakadu
Csupaszszemű kakadu egy etetőnél
Csupaszszemű kakadu egy etetőnél
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Valódi kakaduformák (Cacatuinae)
Nem: Cacatua
Alnem: Licmetis
Faj: C. sanguinea
Tudományos név
Cacatua sanguinea
(Gould , 1843)
Szinonimák

Cacatua goffini

Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csupaszszemű kakadu témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csupaszszemű kakadu témájú médiaállományokat és Csupaszszemű kakadu témájú kategóriát.

A csupaszszemű kakadu (Cacatua sanguinea) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a kakadufélék (Cacatuidae) családjába tartozó faj. Ez volt az első tudományosan leírt ausztráliai papagájféleség.

Előfordulása

Indonézia, Pápua Új-Guinea déli része és Ausztrália területén honos. Ausztráliában a nyugati, keleti és északi populációi elszigeteltek. Tasmániába betelepítették. Úgy tartják, hogy a csupaszszemű kakaduk fontos szerepet játszottak az Ausztráliát felfedezők körében, mert a madarak mindig elvezették az utazókat a legközelebbi vízforrásig.

Habár állandó vízforrásra szorulnak, sokféle élőhelyen megtalálhatók. A parti erdőktől egészen a száraz és félszáraz vidékekig előfordul.[1][2] Megtalálhatók a füves területeken, a művelés alatt álló területeken, a fás szavannákon, a mangroveerdőkben, galériaerdőkben és a keménylombú erdőkben. A partvidékeken visszavadult populációk élnek. A városi élethez is alkalmazkodott, így a nagyobb városok környékén is megél.

Alfajai

Ahogy John Gould leírta 1843-ban:[3][4]

  • C. s. sanguinea
  • C. s. normantoni
  • C. s. transfreta
  • C. s. gymnopis

Megjelenése

Ez a legkisebb kakadu: testhossza 36-40 centiméter, szárnyának fesztávolsága 56 centiméter. Csőre 3 centiméteres, a farka 14 centiméter, testtömege 370–630 gramm, átlagosan 525 gramm.[5] Más adatok szerint a testtömeg 480 és 800 gramm között változik.[6] A tojó és a hím nagyon hasonlít egymásra, a hímek kicsit nagyobbak.[7] A tojó szemgyűrűje keskenyebb (Romhányi).

Tollazata és széles, rövid tollakból álló bóbitája fehér. A bóbita a fejtető meghosszabbodott tollaiból áll. Külső kormánytollainak alapja és belső zászlója sárga. Kantárján, fején, nyakán, begyén, hátán a tollak lazacszínűek; a fejtetőn, a kantár-és toroktájékon vannak feketés tollai is. Egyes alfajok feje, nyaka és melle halvány rózsaszín vagy narancssárga. Az írisze sötétbarna. Nevét a szeme körüli széles, szürkéskék, csupasz gyűrűről kapta. Csőre szaruszínű és kicsi. A fiatal egyedeknél a felső csőrkáva rövidebb, a szem alatti bőr szürkés, a szemgyűrű halványkék.[8]

Hasonlít az ormányos kakadura és a Pastinator-kakadura. Az előbbitől azért könnyű megkülönböztetni, mert nincs narancssárga torokcsíkja.[9] A normantoni alfaj egyedei kisebbek, mint a törzsváltozat; szárny- és faroktollaik enyhén barnásak.[4] A gymnopis alfaj kék szemgyűrűi sötétebbek, alsó fülfedője sárgás.[4]

Lapos szárnycsapásokkal, gyorsan repül. Röptét gyakran rövid siklás szakítja meg, és az így a galambok repülésére hasonlít.[10]

Hangja

Hangja három szótagú, gurgulázó körr-ör-rap...körr-ör-rap, aminek a végére erősen felviszi a hangot. Ha a madár izgatott, akkor nyersen rikácsol. Magas, visító hívóhangja nagyon hasonlít a sárgabóbitás kakaduéra. A nagy csapatok egyszerre visítoznak, így a hang kilométerekre elhallatszik. Játék közben nagyon hangos, körberepül, csőre és lába fel-le billegtetésével mutogatja magát.

Életmódja

Egy kis raj csupaszszemű kakadu egy bokron üldögélve

A természetben több ezres csapatokba áll össze. A csapatok befogadnak több más madárfajt is, köztük a sárgabóbitás kakadukat, pirosfarkú gyászkakadukat, és rózsás kakadukat is. Fán alszanak, és korán reggel onnan szállnak le táplálkozni, és csak késő este térnek vissza. A csapatok gyakran kilométereket repülnek a táplálkozóhelyekre és a sivatagos vidékeken naponta kétszer az itatókhoz.

Első útjuk az itatóhoz vezet, majd ivás után vonulnak tovább enni. A földön evő rajok egyfelé haladnak. A raj végéről és a közepéről néha felröppennek, hogy a menet elejére szálljanak le. A legmelegebb időben árnyékba vonulnak, az árnyékot adó bokrot vagy fát azonban lecsupaszítják. Délután ismét esznek, majd újra elrepülnek az itatóhoz, mielőtt nyugovóra térnének.

Egyik legfeltűnőbb tevékenysége a játék — ilyenkor a hátára fordulva felfelé álló lábakkal gallyakat forgat.

Főleg gyümölcsöket, magokat eszik; vad és termesztett növényeket egyaránt. Az állati eredetű eledelt sem veti meg. Ausztrália gabonaföldjein kártevőnek számít. Többnyire a földön, alkalmanként a fákon gyűjti táplálékát. Ha a földön eszik, sokszor kisebb lyukakat ás, így különösen a hasa lesz földes.[11] A termesztett növények mellett egy elszaporodott gyomnövény, az Emex australia magvait is szívesen eszi,[12] emiatt Ausztrália északnyugati részein védett. Városokban rendszeresen táplálkozik a sövényeken.

Ausztrália belsejében nomád életet él, csak a költés idejére telepszik le. A partvidéken és közelében élő egyedek állandó lakók.[13] Létszáma többek között a Wheatbelt régióban gyarapodott gyorsan. Az újonnan meghódított területekről leginkább a Pastinator-kakadut szorítja ki.[14]

Egy 1980-ban Sandringham közelében megfigyelt raj méretét több mint 6000 egyedre becsülték. Amikor leszálltak enni, egy teljes négyzetkilométert foglaltak el. Egy 1980-as években megfigyelt raj több mint 32 ezer egyedből állt, egy, az 1970-es években megfigyelt 60-70 ezer madarat számlált.[13][15] Az alvófákat megrongálták, mivel pihenés közben csipegették a leveleket.

Az Ausztrália papagájait tanulmányozó Joseph M. Forshaw szerint a rajok növekedését a mezőgazdaság által kínált táplálékbőség okozza. Rendszerint májustól októberig van bőven fűmag, amit a nagy nomád rajok ki is használnak. Több részre szakadnak, hogy ezt a táplálékot jobban kihasználhassák. Ezek a kisebb rajok néhány száz egyedből állnak. Ahol egész évben cirokot termesztenek, ott az éves ritmus kimarad, és a rajok egész évben rájárnak a termésre.[15]

Várható élettartama 40 év.

Vadkakadupár
Táplálkozás közben
Csőrében egy maggal repülés közben

Szaporodása

Monogám természetű, a párba állás életre szól.[16] Májustól októberig szaporodik, és északon előbb kezd költeni, mint délen.[9] A költési idő nagyon változó, az éghajlattól is függ. A költés idejére a párok kiválnak a rajból. Az udvarlás egyszerű: a hím felmeresztett bóbitával és lelapított kormánytollakkal pózol a tojó előtt, és hajlongva hívogatja.

Faodúban, sziklaüregben vagy termeszvárban fészkel.[17] A költőfák többnyire folyó, vagy más víznyerőhely mellett állnak.[16] A magasban levő odúkat választják. A tojó 2-5 fehér színű tojásból álló fészekaljat készít, amelyen a párjával felváltva 21-24 napig kotlik. A tojásokat 1,5-2 napos különbséggel rakja le.[18] Kikelés után a fiókákat is együtt etetik. A kismadarak kirepülési ideje 45-50 nap, de a szülők még hat hétig etetik őket.

Az inkakakaduhoz hasonlóan előfordul, hogy közös fészekbe rakja tojásait a rózsás kakaduval. Az erős konkurencia miatt elzavarják a rózsás kakadut a fészkéről, de tojásait kiköltik a sajátjaikkal együtt, és fiókáit felnevelik a sajátjaikkal együtt.[19]

Tartása

Robusztussága miatt a fogságot jól tűri: a londoni állatkertben már 1907-ben költött. A San Diegó-i állatkertben egy szülőpár 1933 és 1966 között több mint 50 fiókát nevelt fel.[20] Az 1960-as években bevezetett exporttilalom miatt Ausztrálián kívül viszonylag ritka. Tágas röpdében érzi jól magát, ahol a röpdét határoló vasrácsra fel tud mászni. Agresszív természete miatt más kakadufajokkal együtt nem tartható.

Könnyen szelídíthető, ezért szívesen tartják fogságban. Egy rossz tulajdonsága van, hogy nagyon hangos, de könnyen megtanulja a szavakat, és jelentős szókincset gyűjthet, ha szorgalmasan tanítják. Emiatt Ausztráliában gyakran tartják röpdében. A gazdájához nagyon tud ragaszkodni.

Jegyzetek

  1. Forshaw, S. 198
  2. Hoppe, S. 171
  3. BirdLife International: 'Cacatua sanguinea'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  4. a b c Mike Parr, Tony Juniper. Parrots: A Guide to Parrots of the World. A&C Black (2010). ISBN 9781408135754 
  5. CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (Editor). CRC Press (1992), ISBN 978-0-8493-4258-5.
  6. Forshaw, S. 196
  7. Sauders, D. A.. „Measurements of the Little Corella from Kununurra, WA”, Kiadó: CSIRO.  
  8. A papagájok világa
  9. a b Pizzey, Graham. Field Guide to the Birds of Australia. Sydney, Australia: HarperCollinsPublishers, 265. o. (1997). ISBN 0-207-18013-X 
  10. Forshaw, S. 205
  11. Hoppe, S. 173
  12. Forshaw, S. 206
  13. a b Hoppe, S. 177
  14. Forshaw, S. 203
  15. a b Forshaw, S. 204
  16. a b Hoppe, S. 178
  17. Forshaw, S. 207
  18. Hoppe, S. 179
  19. Forshaw, S. 209
  20. Hoppe, S. 180

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Little corella című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

További információk