Pirosfarkú gyászkakadu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pirosfarkú gyászkakadu
Red-tailed Black Cockatoo RWD2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Hollókakaduformák
(Calyptorhynchinae)
Nem: Calyptorhynchus
Faj: C. banksii
Tudományos név
Calyptorhynchus banksii
(Latham, 1790)
Szinonimák
  • Calyptorhynchus magnificus
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pirosfarkú gyászkakadu témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pirosfarkú gyászkakadu témájú médiaállományokat és Pirosfarkú gyászkakadu témájú kategóriát.

A pirosfarkú gyászkakadu, más néven Banks-kakadu (Calyptorhynchus banksii) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Ausztrália három külön álló területén honos.

Alfajai[szerkesztés]

  • Calyptorhynchus banksii banksii
  • Calyptorhynchus banksii graptogyne
  • Calyptorhynchus banksii macrorhynchus
  • Calyptorhynchus banksii magnificus
  • Calyptorhynchus banksii naso
  • Calyptorhynchus banksii samueli

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 60-65 centiméter, testtömege 620-920 gramm, a tojó egy kicsit kisebb. Tollazata gyászosan fekete, hátán és tarkóján barnás árnyalattal. Szárnya 39-45 centiméter, farka 27-30 centiméter, a két középső toll kivételével mindegyik faroktollon feltűnően széles vörös sáv húzódik. Bóbitája rövid tollakból áll, igazán csak imponáláskor észlelhető.

A tojó alapszíne barnásfekete, a hasán halványabb árnyalattal. Fején, nyakán, szárnyfedőin és kézevezőtollain számtalan aranyszínű petty látható, a hasi tollait keskeny aranybarna szegély díszíti. A faroktollakon levő sáv aranyszínű, fekete keresztcsíkokkal.

A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, a hím fiókák negyedik évükben vesztik el pettyeiket és a faroktollaik csíkozottságát, melyek száma a vedlések során fokozatosan csökken.

Életmódja[szerkesztés]

Elsősorban magvakat, dióféléket, bogyókat, virágokat fogyaszt. Csapatosan él, olykor nagyobb, akár 100 fős csapatok is összeverődnek. Evés közben kevésbé óvatos, mint a többi kakadufaj, megközelíteni ennek ellenére nem könnyű feladat. Jól repül, közben folyamatos, fémes csengésű hangot hallat. Vészjele éles kiáltás.

Szaporodása[szerkesztés]

Költési időszaka többnyire a nyári hónapokra, Délkelet-Ausztráliában inkább az őszi-téli időszakra esik. Udvarlás közben mélyen előre hajol, szárnyait teljesen széttárja, szétterpesztett faroktollai az égnek merednek.

Fészkelőhely gyanánt vízközelben levő nagy fák üregeit használja. Fészekalja egy-két tojás. A tojó egyedül költ, közben a hím végig eteti. A fiókagondozásban a hím is aktívan részt vesz. A költési idő 30 nap, a kirepülési idő három hónap, ezután a szülők még négy hónapon át az odún kívül is folytatják az etetést. A fiatal madarak több éven át a családban maradnak, és részt vesznek a következő nemzedék felnevelésében.

A pirosfarka,
a tojó
és a röpképe

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]